Hallå där Agnes Hultmark!

Agnes Hultmark berättar om hur hon upplevt första året på El- och energiprogrammet och delar med sig av sina tankar kring framtiden inom elektrikeryrket.

Namn: Agnes Hultmark

Ålder: 17 år

Bor: i Borensberg, Östergötland

Gör: läser El- och energiprogrammet på Carlsund i Motala

Familj: mamma, pappa och syskonen Stina och Svante

Fritid: spelar datorspel, umgås med kompisar och pojkvän

Agnes Hultmark
Du har ju precis avslutat första året på El- och Energiprogrammet. Berätta hur det har varit?

Det har varit lite svårt att hålla fokus och energi uppe under perioderna med distansundervisning. De praktiska ämnena har blivit lidande. Men då vi varit i skolan har det varit kul och jag har lärt mig jättemycket.

Har du alltid varit en händig person och var du van vid att arbeta med verktyg innan du började din utbildning?

Inte direkt, jag har ju haft träslöjd i skolan och byggt en trädkoja när jag var yngre, men inte mer än så. Man behöver inte kunna något från början, eftersom man ju får lära sig på utbildningen. Jag har bland annat lärt mig att koppla och gjort en skarvsladd.

Det som varit roligast hittills på utbildningen är att få lära sig att arbeta med el. Att veta att det man lär sig kommer man verkligen att ha nytta av i sitt yrke sedan, då är det lätt att koncentrera sig.

Vilken är den största utmaningen med att gå utbildningen?

Jag är verkligen taggad på att komma ut på min första APL-period nästa år, men också lite nervös. De kanske tror att jag kan mer än jag hunnit lära mig. Sedan är det trist att en del andra tror att bara för att man går ett yrkesprogram är man inte lika smart som de som går högskoleförberedande program. Men så är det verkligen inte och det finns många karriärvägar om man vill.

Vad tror du att du gör om 5-10 år?

Jag arbetar som elektriker. Jag tror att jag vill börja på entreprenad, så att jag lär mig allt ordentligt. Sedan kanske jag vill prova på serviceelektriker eller att arbeta ute på lantbruk.

Kan du rekommendera andra att läsa El- och Energiprogrammet på gymnasiet?

Absolut! Det är en jätterolig utbildning och arbetet är varierande med många utvecklingsmöjligheter. Det finns gott om jobb och det är bra betalt. Så, jag tycker framför allt att fler tjejer borde söka.

Porträttfoto av Mikael Vestlund
VD

Hallå där Mikael Vestlund!

Den som frågar sig om det går att klättra inom elbranschen borde lyssna på Mikael Vestlunds historia. Han har gått från lärling till VD och värnar nu extra mycket om de unga och nya i branschen.

Sanna sitter i sin bil
Yrkesväxla

Hallå där Sanna Immonen!

Efter att ha jobbat nätter och helger som bartender och servitris insåg Sanna Immonen att hon behövde en förändring inför framtiden med småbarn. Bonuspappans arbete som bilelektriker fungerade som inspiration, men den egna estetiska utbildningen på gymnasiet kom också till användning i det nya yrket.

Porträtt av Ida Kullander
Yrkeslärare

Hallå där Ida Kullander!

Efter nästan två decennier som frilansande redaktör i bokbranschen bytte Ida ensamheten mot gemenskap och handfasta resultat som elektriker. Läs om hennes resa från att korrekturläsa texter till att felsöka maskiner, och sedan vidare till att lära upp nästa generations blivande elektriker.

Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi besvarar alla förfrågningar i den ordning de kommer in och återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!







Skip to content