SVT Rapport – akut brist på elektriker

SVT Rapport rapporterar att den akuta bristen på elektriker har en stor påverkan på företagens möjlighet att rekrytera nya medarbetare – nio av tio rekryteringsförsök misslyckas. Det i sin tur gör att företag måste ta in utländsk arbetskraft för att klara jobben.

Akut brist på elektriker

Vi har tidigare skrivit om Rekryteringsenkäten 2021 från Svenskt Näringsliv som visar på en akut brist på elektriker. I SVT Rapport den 18 maj 2022 lyfter de upp rapporten samt intervjuar företagare och lärare om konsekvensen och möjliga lösningar för bristen.

Elutbildade behövs inom allt fler områden

I reportaget intervjuar SVT Rapport Mattias Broman, koncernchefen Nordelektro, som beskriver att det är huggsexa om elektriker och att de allt för ofta går tom på rätt kompetens vid sina rekryteringsförsök. 

Bristen på elektriker förklaras i reportaget bero på att elutbildade idag behövs inom allt fler områden; allt ifrån bostadsbyggande till laddstolpar för elbilar.

Mattias Broman fortsätter att berätta i reportaget om hur de tidigare varit nerringda för att ta emot praktikanter men att det svängt de senaste åren så att det är de som aktivt måste söka efter praktikanter. Vidare berättar reporten att Mattias Bromas företag, för att klara vissa jobb, har varit tvungen att rekrytera utländsk arbetskraft.

Rekrytering är i princip omöjligt. Det är ju i princip huggsexa om dem och allt för ofta går vi ju tom på rätt kompetens.

För få utbildningsplatser

Eftersom gymnasieskolan inte utbildar tillräckligt många elektriker för att täcka företagens behov berättar SVT Rapport i reportaget att företagen sätter sitt hopp till vuxenutbildningarna. 

Elever på El- och energiprogrammet är hårdvaluta på arbetsmarknaden

I reportaget berättar Oscar Persson, avgångselev från El- och energiprogrammet, att han redan har jobb klart efter studenten och att flera av hans kompisar också har det.

Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi besvarar alla förfrågningar i den ordning de kommer in och återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content