Utbildning till elektriker för vuxna

Om du vill gå en vuxenutbildning till elektriker finns det ett urval av kurser som du måste ha genomfört för att kunna få din yrkesexamen.

Teori och praktik

I utbildningen läser du teori och gör praktik i form av arbetsplatsförlagt lärande (APL). Din APL gör du på en arbetsplats där du får följa en elektriker i vardagen och tillsammans med en handledare träna på moment som du lärt dig i skolan. 

Yrkesexamen

Det finns vissa krav på kurser som du måste klara för att kunna få en yrkesexamen. Dessutom måste du göra ett fastställt antal timmar APL.

ECY-certifikat

Utbildar du dig och når en yrkesexamen på något av följande sätt kan du ansöka om ECY-certifikat, det vill säga yrkesbeviset på att du kan jobba självständigt och elsäkert som elektriker.

Yrkeshögskola

Du kan också läsa en utbildning på yrkeshögskola med inriktning inom elkraftteknik. Utbildningen ska du komplettera med tid som lärling. Dessutom kan du behöva komplettera med vissa kurser för att uppnå ECY-certifikat.

Krav yrkesexamen

GYMNASIAL NIVÅ

Om man utbildar eller omskolar sig via kommunal vuxenutbildning eller annan utbildningsanordnare gäller samma kursmål som för gymnasieelever. Kursmålen är bestämda av Skolverket.

En komplett elteknisk vuxenutbildning ska vara på sammanlagt minst 1 500 poäng och då ska ett godkänt komvuxarbete ingå. Komvuxarbetet kan till exempel vara att den studerande dokumenterar sin APL.

APL-perioden ska omfatta minst åtta veckor.

Komvuxarbetet kan till exempel vara att den studerande dokumenterar sin APL.

Om du vill läsa till elektriker vid en vuxenutbildning bör du innan utbildningen startar ha kunskap motsvarande lägst betyget E i nedanstående ämnen. Det bedöms vara en förutsättning för att klara av utbildningen och ett yrkesliv som installationselektriker.

  • Svenska 1, eller Svenska som andraspråk 1
  • Matematik 1a
  • Engelska 5

Obs! Om du efter utbildningen ansöker om ECY-certifikat är det ett krav med kunskaper motsvarande lägst betyget E i ovanstående ämnen. Individuell bedömning görs utifrån tidigare yrkes/utbildningsbakgrund

För att kunna ansöka om ECY-certifikat efter avslutad utbildning ska du ha läst både de obligatoriska kurserna och de rekommenderade kurserna. De rekommenderade kurserna kan dock branschanpassas om program- eller branschråden så önskar.

Totalt ska du läsa 1 500 poäng vilket de obligatoriska och de rekommenderade kurserna blir sammanräknat.

Obligatoriska kurserPoängKurskod
Datorteknik 1a100DAOTAT01a
Elektromekanik100ELRELK0
Energiteknik 1100ENEENE01
Mekatronik 1100MEKMEK01
Elkraftteknik100ELRELF0
Elinstallationer200INSELI0
Kommunikationsnät 1100INSKOM1
Praktisk ellära100ELLPRA0
Komvuxarbete100KVAREE

 

Rekommenderade kurserPoängKurskod
Fastighetsautomation 1100AUTFAS01
Servicekunskap 1100FÖSSEV01
Belysningsteknik100INSBES0
Elmotorstyrning100INSELS0
Larm, övervakning och säkerhetssystem100LARLAM0

I jobbet som elektriker är elsäkerhet viktigt. Ett obligatoriskt moment för att få ECY-certifikat är därför godkänt resultat på Elsäkerhetsprovet.

Alternativ 1: Utbildning med lärlingstid

Efter examen måste du komplettera utbildningen med minst 1­­­ 600 timmars anställning som lärling för att kunna få ett ECY-certifikat.

>> Läs mer om att vara lärling

Alternativ 2: Utbildning med yrkesprov

Om du läser på ETG College får du göra ett yrkesprov i slutet av utbildningen. Får du godkänt på provet är du klar med din yrkesutbildning och får ett ETG-certifikat utfärdat av ECY.

>> Läs mer om ETG College

Utbildnings­anordnare

Det finns flera olika utbildare som erbjuder vuxenutbildning. Till exempel kommunala gymnasieskolor, Lernia, Movant och Trainor.

Form och innehåll för olika utbildningar varierar – allt ifrån heltidsstudier till deltidsstudier på distans.

Företagslärling - utbildning för dig som vill yrkesväxla

Funderar du på att byta bransch? Gillar du att fixa hemma? Är du nyfiken, klurig och noggrann? Då har du hittat rätt. Vi välkomnar dig som vuxen att bli en del av installationsbranschen, oberoende av vad du har för gymnasieutbildning eller tidigare yrkeserfarenhet.

Företagslärling är ganska ny typ av tjänst som innebär att du under två år kombinerar arbete på ett elteknikföretag med utbildning hos installationsbranschens utbildningsbolag INSU.

Du anställs alltså av ett företag som du sedan gör yrkespraktik hos under din tid som företagslärling. Efter två år examineras du och får ett ECY-certifikat som visar att du klarat en teoretisk och praktisk utbildning som branschen godkänt. 

Företaget du jobbar på som Företagslärling måste vara anslutet till Installatörsföretagen eftersom det är en tjänst enligt Installationsavtalet. Under utbildningstiden får du lön enligt det kollektivavtalet.

Krav för ECY-certifikat

YRKES­HÖGSKOLA

Yrkeshögskoleexamen med elkraftteknisk inriktning kan kvalificera till yrkesexamen och ECY-certifikat. Utbildningen ska dock kompletteras med minst 1 600 timmats lärlingstid där LIA kan ingå som del av timmarna.

Del av LIA (lärande i arbete) kan räknas in i lärlingstiden. Tiden som lärling måste vara minst 1 600 timmar.

I jobbet som elektriker är elsäkerhet viktigt. Elsäkerhetsverkets krav för B Auktorisation ska därför finnas med eller kompletteras. De obligatoriska kurserna är:

  • Praktisk Ellära
  • Elkraftteknik

Krav för ECY-certifikat

Vill du ansöka om ECY-certifikat ska du också ha godkänt prov på kursen “Skötsel av elanläggning”. Den kursen kan du läsa på INSU.

Du ska göra minst 1 600 timmar som lärling. Lärlingstiden görs på ett företag anslutet till kollektivavtalet Installationsavtalet. Delar av den LIA som gjorts under utbildningen kan inkluderas i lärlingstiden.

ECY certifikat - elektriker

Vad är ECY-certifikat?

ECY-certifikatet är ett bevis på att du har klarat en teoretisk och praktisk utbildning som branschen godkänt. Det finns många olika vägar för att uppfylla kraven för certifikat.

Varför ECY- certifikat?

Många arbetsgivare efterfrågar ECY-certifikat eftersom det är ett lätt sätt för dem att veta du har rätt kompetens för jobbet. Vill du jobba i ett annat nordiskt land kommer de arbetsgivarna troligen också efterfråga ett certifikat som bevis på ditt kunnande.

Kort sagt blir det lättare för dig att söka jobb som elektriker om du har ett certifikat från ECY.

Bli elektriker

ECY-certifikat eller Auktorisation

Fördelarna med ECY-certifikat är flera men du kan jobba som elektriker utan att ha ett certifikat. En annan form av bevis på din kompetens är Auktorisation från Elsäkerhetsverket. På deras webbsida kan du läsa om vilka krav som ställs på utbildning och praktisk erfarenhet för att kunna auktoriseras som elektriker i Sverige.

Dessutom kan det finns andra former av bevis i andra kollektivavtal inom elteknikbranschen. ECY jobbar bara med kollektivavtalet Installationsavtalet IN/SEF.

Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content