Vill du gå en utbildning till elektriker inom vuxen­utbildningen?

Vill du arbeta praktiskt och samtidigt få en gedigen kunskap inom el och energi? Vuxenutbildningen el och energi är en yrkesutbildning som förbereder dig för en framtid som elektriker eller andra yrken inom elbranschen. Utbildningen kombinerar teoretiska studier med praktisk erfarenhet genom arbetsplatsförlagt lärande (APL), vilket ger dig både de tekniska och säkerhetsmässiga kunskaper som krävs för att arbeta professionellt och självständigt

Teori och praktik

I vuxenutbildningen el och energi kombinerar du teoretiska studier med praktik genom arbetsplatsförlagt lärande (APL). Under APL-perioden arbetar du på en riktig arbetsplats, där du följer en erfaren elektriker i det dagliga arbetet. Tillsammans med en handledare övar du praktiska moment och tillämpar kunskaperna från utbildningen i verkliga situationer.

Krav för yrkesexamen

För att få en yrkesexamen inom vuxenutbildningen el och energi behöver du uppfylla vissa ämneskrav och genomföra ett fastställt antal timmar APL. Enligt Skolverkets riktlinjer måste du ha godkänt i både teoretiska och praktiska moment för att uppfylla kraven för examen.

ECY-certifikat – krav och möjligheter

En yrkesexamen från vuxenutbildningen el och energi ger dig möjlighet att ansöka om ett ECY-certifikat – ett yrkesbevis som visar att du har de kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta självständigt och säkert som elektriker. 

Du kan uppnå ECY-certifikatet genom följande utbildningsvägar:

  • Yrkesvux med inriktning elteknik samt minst 1 600 lärlingstimmar efter utbildningen på ett företag anslutet till Installationsavtalet.
  • ETG College utbildning Installationselektriker där du efter godkända resultat i alla delar av utbildningen och ett godkänt yrkesprov inte behöver genomföra någon efterföljande lärlingstid.
  • Företagslärling där du under två år kombinerar arbete på ett elteknikföretag med utbildning hos INSU. Efter avslutad utbildning och examen kan du erhålla ett ECY-certifikat.
  • Yrkeshögskola med inriktning inom elkraftteknik. Här kan det även krävas viss lärlingstid och kompletterande ämnen för att uppfylla kraven.

Krav och riktlinjer för utbildning till elektriker inom vuxen­utbildningen

Elbranschens centrala yrkesnämnd (ECY) har beslutat om ämneskrav och riktlinjer för vuxenutbildningen el och energi med inriktningen elteknik och yrkesutgången service- och installationselektriker. Dessa riktlinjer är framtagna för att säkerställa att utbildningen uppfyller de standarder som krävs för att kunna erhålla ett ECY-certifikat.

För mer detaljer om innehåll och krav för denna utbildning till elektriker, ladda gärna ner vårt PDF-dokument för inriktningen elteknik.

Observera: För utbildningar som påbörjas före den 1 juli 2025 gäller de tidigare kraven för yrkesexamen, och dessa utbildningar påverkas inte av de nya ämnesplanerna i Gy25.

Ämneskrav Gy25 ECY-cerifikat
Gymnasial nivå

El och energi­
Gy25

För att uppnå en komplett elteknisk vuxenutbildningen krävs minst 1 500 poäng, inklusive ett godkänt komvuxarbete. För att kunna erhålla ECY-certifikat krävs dessutom betyget E eller högre i följande ämnen:

  • Svenska Nivå 1, eller Svenska som andraspråk Nivå 1
  • Matematik Nivå 1a
  • Engelska Nivå 1

De programgemensamma ämnena inom el och energi ger grundläggande kunskaper inom automation, dator- och kommunikationsteknik, elteknik och energiteknik. Här är en lista över de obligatoriska ämnena och deras poäng:

ÄmnePoäng
Automationsteknik Nivå 1100
Dator- och kommunikationsteknik Nivå 1100
Elteknik Nivå 1100
Energiteknik Nivå 1100

För att uppnå en yrkesexamen krävs även ett komvuxarbete om 100 poäng, där du visar dina yrkeskunskaper i ett praktiskt projekt. Komvuxarbetet måste ha minst betyget E för att räknas som godkänt.

ÄmnePoäng
Komvuxearbete100

Inom inriktningen elteknik ingår ämnen som ger dig kunskap i ellära, installationsteknik, kommunikationsnät och säkerhetssystem. Här är en översikt över de obligatoriska ämnena och deras poäng:

ÄmnePoäng
Ellära Nivå 1100
Installationsteknik Nivå 1100
Installationsteknik Nivå 2100
Installationsteknik Nivå 3
› flyttat från av Skolverket rekommenderade ämnen för yrkesutgången, till ett obligatoriskt ämne för inriktningen
100
Kommunikationsnät Nivå 1100
Säkerhetssystem Nivå 1100

Yrkesutgången service- och installationselektriker innehåller ämnen inom elmotorstyrning, fastighetssystem och styrteknik, samt entreprenörskap.

Här är de rekommenderade ämnena och deras poäng. Observera att ämnen i yrkesutgången kan bytas ut mot andra inom yrkesutgången, förutsatt att beslut om detta fattas i samråd med yrkesrådet.

ÄmnenPoäng
Industriell elmotorstyrning Nivå 1100
Fastighetssystem Nivå 1100
Styrteknik Nivå 1100
Entreprenörskap Nivå 1100

En del av utbildningen görs praktiskt på en arbetsplats genom så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL), som ska omfatta minst 8 veckor.

Under APL får du möjlighet att öva på de moment du har lärt dig i skolan, med stöd av en handledare som även dokumenterar dina framsteg.

Elsäkerhet är en central del av jobbet som elektriker. För att få ett ECY-certifikat krävs därför att du uppnår godkänt resultat på det obligatoriska Elsäkerhetsprovet.

Alternativ 1: Utbildning med lärlingstid

Efter examen från el- och energiprogrammet behöver du komplettera utbildningen med minst 1 600 timmars lärlingstid för att kunna få ett ECY-certifikat.

>> Läs mer om att vara lärling

Alternativ 2: Utbildning med yrkesprov (ETG College)

Om du utbildar dig vid ett ETG College får du genomföra ett yrkesprov i slutet av utbildningen. Får du godkänt resultat i alla delar på utbildningen och ett godkänt yrkesprov är din yrkesutbildning klar, och du får ett ETG-certifikat utfärdat av ECY.

>> Läs mer om ETG College

Om du saknar något av de ämmen som krävs för att få en yrkesexamen behöver du komplettera med dessa.

Om du har fått betyget F (icke godkänt) i ett ämne, måste du tenta upp betyget till minst godkänt för att kunna erhålla ett ECY-certifikat.

Krav yrkesexamen

Gymnasial nivå
Gy11

Om man utbildar eller omskolar sig via kommunal vuxenutbildning eller annan utbildningsanordnare gäller samma kursmål som för gymnasieelever. Kursmålen är bestämda av Skolverket.

En komplett elteknisk vuxenutbildning ska vara på sammanlagt minst 1 500 poäng och då ska ett godkänt komvuxarbete ingå. Komvuxarbetet kan till exempel vara att den studerande dokumenterar sin APL.

APL-perioden ska omfatta minst åtta veckor.

Komvuxarbetet kan till exempel vara att den studerande dokumenterar sin APL.

Om du vill läsa till elektriker vid en vuxenutbildning bör du innan utbildningen startar ha kunskap motsvarande lägst betyget E i nedanstående ämnen. Det bedöms vara en förutsättning för att klara av utbildningen och ett yrkesliv som installationselektriker.

  • Svenska 1, eller Svenska som andraspråk 1
  • Matematik 1a
  • Engelska 5

Obs! Om du efter utbildningen ansöker om ECY-certifikat är det ett krav med kunskaper motsvarande lägst betyget E i ovanstående ämnen. Individuell bedömning görs utifrån tidigare yrkes/utbildningsbakgrund

För att kunna ansöka om ECY-certifikat efter avslutad utbildning ska du ha läst både de obligatoriska kurserna och de rekommenderade kurserna. De rekommenderade kurserna kan dock branschanpassas om program- eller branschråden så önskar.

Totalt ska du läsa 1 500 poäng vilket de obligatoriska och de rekommenderade kurserna blir sammanräknat.

Obligatoriska kurserPoängKurskod
Datorteknik 1a100DAOTAT01a
Elektromekanik100ELRELK0
Energiteknik 1100ENEENE01
Mekatronik 1100MEKMEK01
Elkraftteknik100ELRELF0
Elinstallationer200INSELI0
Kommunikationsnät 1100INSKOM1
Praktisk ellära100ELLPRA0
Komvuxarbete100KVAREE

 

Rekommenderade kurserPoängKurskod
Fastighetsautomation 1100AUTFAS01
Servicekunskap 1100FÖSSEV01
Belysningsteknik100INSBES0
Elmotorstyrning100INSELS0
Larm, övervakning och säkerhetssystem100LARLAM0

I jobbet som elektriker är elsäkerhet viktigt. Ett obligatoriskt moment för att få ECY-certifikat är därför godkänt resultat på Elsäkerhetsprovet.

Alternativ 1: Utbildning med lärlingstid

Efter examen måste du komplettera utbildningen med minst 1­­­ 600 timmars anställning som lärling för att kunna få ett ECY-certifikat.

>> Läs mer om att vara lärling

Alternativ 2: Utbildning med yrkesprov

Om du läser på ETG College får du göra ett yrkesprov i slutet av utbildningen. Får du godkänt på provet är du klar med din yrkesutbildning och får ett ETG-certifikat utfärdat av ECY.

>> Läs mer om ETG College

Utbildare som erbjuder utbildning till elektriker inom vuxenutbildningen

Utbildningen till elektriker inom el och energi finns hos flera anordnare, som kommunala gymnasieskolor, Lernia, Movant och Trainor. Utbildningens form och upplägg kan variera mellan heltidsstudier, deltidsstudier och distansutbildning.

Företagslärling - utbildning till elektriker för dig som vill yrkesväxla

Är du redo att byta bransch och funderar på en utbildning till elektriker? Gillar du att lösa problem, är praktiskt lagd och noggrann? Företagslärling är en väg in i installationsbranschen, oavsett din tidigare gymnasieutbildning eller yrkeserfarenhet.

Som företagslärling kombinerar du under två år arbete på ett elteknikföretag med utbildning hos INSU, installationsbranschens utbildningsbolag. Du anställs av ett företag där du gör din yrkespraktik och får lön enligt Installationsavtalet. Efter två år examineras du och kan få ett ECY-certifikat – ett branschgodkänt bevis på din teoretiska och praktiska kompetens som elektriker.

För att vara företagslärling krävs att företaget du arbetar hos är anslutet till Installatörsföretagen, eftersom tjänsten regleras enligt Installationsavtalet.

Krav för ECY-certifikat

YRKES­HÖGSKOLA

Yrkeshögskoleexamen med elkraftteknisk inriktning kan kvalificera till yrkesexamen och ECY-certifikat. Utbildningen ska dock kompletteras med minst 1 600 timmats lärlingstid där LIA kan ingå som del av timmarna.

Del av LIA (lärande i arbete) kan räknas in i lärlingstiden. Tiden som lärling måste vara minst 1 600 timmar.

I arbetet som elektriker är elsäkerhet avgörande. För att uppfylla Elsäkerhetsverkets krav för B Auktorisation ska därför vissa obligatoriska kurser ingå eller kompletteras i din utbildning till elektriker. Dessa kurser är:

  • Praktisk Ellära
  • Elkraftteknik

Vill du ansöka om ECY-certifikat ska du också ha godkänt prov på kursen Elsäkerhet vid arbete. Kursen erbjuds av flera utbildningsanordnare.

Du ska göra minst 1 600 timmar som lärling. Lärlingstiden görs på ett företag anslutet till kollektivavtalet Installationsavtalet. Delar av den LIA som gjorts under utbildningen kan inkluderas i lärlingstiden.

ECY certifikat - elektriker

Vad är ECY-certifikat?

ECY-certifikatet är ett bevis på att du har klarat en teoretisk och praktisk utbildning som branschen godkänt. Det finns många olika vägar för att uppfylla kraven för certifikat.

Varför ECY- certifikat?

Många arbetsgivare efterfrågar ECY-certifikat eftersom det är ett lätt sätt för dem att veta du har rätt kompetens för jobbet. Vill du jobba i ett annat nordiskt land kommer de arbetsgivarna troligen också efterfråga ett certifikat som bevis på ditt kunnande.

Kort sagt blir det lättare för dig att söka jobb som elektriker om du har ett certifikat från ECY.

Bli elektriker

ECY-certifikat eller auktorisation

ECY-certifikatet ger flera fördelar, men det är möjligt att arbeta som elektriker utan certifikatet. Ett alternativt kompetensbevis är en auktorisation från Elsäkerhetsverket. På deras webbplats kan du läsa mer om vilka krav på utbildning och praktisk erfarenhet som gäller för att bli auktoriserad elektriker i Sverige.

Det kan också finnas andra typer av kompetensbevis inom andra kollektivavtal i elteknikbranschen. ECY arbetar endast med kollektivavtalet Installationsavtalet IN/SEF.

Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi besvarar alla förfrågningar i den ordning de kommer in och återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!







Skip to content