Hallå där Christer och Jenny Ferm!

Familjen Ferm har i snart två decennier drivit företaget CD Säkerhetsteknik AB.  Idag pratar vi med Christer och Jenny Ferm om hur det är att ansvara för ett el- och säkerhetsföretag tillsammans, hur det känns för Jenny att en dag ta över rollen som VD och vilka råd Christer skulle ge en blivande elektriker.            

Namn: Christer och Jenny Ferm

Ålder: 63 respektive 38 år 

Bor: Bålsta

Gör: Driver CD Säkerhetsteknik AB

Familj: Christer, Els-Marie, Tobias och Jenny

Familjens intressen: Bygga lego-fordon, träning och hälsa.  

Christer och Jenny Ferm
Första kontakten med elteknik

År 1976 bestämde sig Christer Ferm för att bli elektriker. Det som lockade mest var funktionerna – att kunna trycka på en knapp och få en lampa att lysa. Christer tyckte att elbranschen verkade omväxlande med mycket utvecklingspotential, så han bestämde sig således för att studera elteknik på gymnasiet. Efter sex års arbete blev Christer en behörig elinstallatör. Så småningom kunde han även lägga till titeln behörig ingenjör av brandlarm på sitt CV. En av Christers kunder var anrika Stockholms slott samt andra kulturbyggnader på Riddarholmen som han hjälpte med olika eltekniklösningar.     

Familjen Ferm börjar att driva CD Säkerhetsteknik AB

Efter nästan 30 år som elektriker klev Christer in som VD på CD säkerhetsteknik AB i Stockholm. Han kunde tidigt se företagets potential och visste att de med rätt certifieringar kunde öka företagets vinst och konkurrensförmåga. Inom loppet av fem år var företaget certifierade inom brandlarm, inbrottslarm och installation av olika kabelsystem. Förändringen blev gynnsam och har varit det i många år nu. “Vi är ett unikt företag, vi har spetskompetens inom många områden och har flera ben att stå på” berättar Christer stolt. År 2020 klev Christers dotter, Jenny Ferm, in i företaget. Jennys första tjänst var som projektkoordinator och HR-ansvarig, men tog sedan på sig rollen som Vice VD på företaget.      

Varierande arbetsuppgifter och kunder

CD Säkerhetsteknik AB verkar inom många olika områden; installation av brandlarm, felsökningar, inkoppling av elcentraler, belysning och installationsteknik. Christers roll som VD handlar främst om långsiktig planering medan Jenny är mer fokuserad på det dagliga planeringsarbetet och administration.  Både Christer och Jenny erkänner dock att de under en vanlig arbetsdag behöver kunna hjälpa till med precis allt. “Vi bär många hattar allihopa” berättar Jenny med ett skratt. Företagets kunder är många och varierande, alltifrån företag och fastighetsbolag till stora statliga myndigheter som de hjälper med säkerhetsfrågor . 

"Är du teknikintresserad har du världens möjlighet, och inom teknik kan du utbilda dig till i princip vad som helst, du har alla vägar att gå."

Att en dag lämna över till en yngre generation

Christer vill inom en snar framtid kliva av som operativ VD och lämna över rollen till sin dottern. Det faktum att Jenny är en kvinna ser han bara som positivt. Christer hoppas på ett paradigmskifte där kvinnor känner sig mer manade att axla tunga tjänster inom elbranschen. Jenny känner sig redo för utmaningen. “Det känns spännande, lite läskigt, men övervägande spännande, och Christer är ju ändå kvar som mentor och rådgivare” menar hon. Företaget har idag cirka 50 anställda och de är medvetna om att konkurrensen mot de stora drakarna är hård. “Att vara ett familjeföretag är annorlunda, vi kan inte konkurrera på samma villkor som en stor koncern” förklarar Christer. Trots det har familjen insett att både kunder och anställda uppskattar mindre företag. “Jag tror att man trivs bättre och kommer närmre medarbetare och beslutsfattare. Det är närheten och det familjära som lockar” förklarar Jenny.

Möjligheterna för dagens elektriker är oändliga

Slutligen frågar vi varför Christer och Jenny skulle rekommendera elektrikeryrket till andra. “Är du teknikintresserad har du världens möjlighet och inom teknik kan du utbilda dig till i princip vad som helst, du har alla vägar att gå” förklarar Christer entusiastiskt. Jenny instämmer och berättar att om man bara är öppen och driven så kommer man långt inom elteknik. Christer berättar vidare att elföretag ofta är villiga att rekommendera anställda till internationella företag om de presterar väl och visar framfötterna. “Det finns hur många vägar ut i världen som helst inom detta yrke” säger Christer avslutningsvis.  

Martin Wiking
Yrkesväxla

Hallå där Martin Wiking!

Martin Wiking är elektriker och delägare på Wani Energi i Örebro. På fritiden älskar han att laga mat.

Marte Kempe Ullsten
Distributionselektriker

Hallå där Marta Kempe Ullsten!

Marta Kempe Ullsten valde att yrkesväxla efter många år inom modebranschen. Idag är hon distributionselektriker och stortrivs med sitt nya yrke.

Det finns inte fler att visa
Translate »

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content