
© 2023 | Elbranschens centrala yrkesnämnd. All rights reserved. Personuppgiftspolicy.
Elsäkerhetsprovet är en central del av utbildningen för blivande elektriker och ett krav för ECY-certifikat sedan 2002. Branschen efterfrågade bättre elsäkerhetskunskaper, vilket vilket gjorde att ECY tog initiativ till att utveckla provet och fortsätter att förbättra det. Bernt Lahtinen, expert hos ECY, delar med sig av insikter kring provets utveckling och betydelse.
Att arbeta elsäkert är avgörande för alla blivande elektriker. Statistik från Elsäkerhetsverket visar att yrkesverksamma i åldern 20–30 år oftast drabbas av elolyckor. Därför måste elsäkerhet läras ut redan i början av utbildningen.
“Vid de första elövningarna, oavsett om det gäller gymnasiet eller vuxenutbildningen, ska elever förstå hur man arbetar säkert för att skydda sig själv och andra. När eleverna når den sista tredjedelen av utbildningen ska vissa moment vara självklara, som att alltid spänningsprova själv med ett instrument man vet fungerar, i stället för att lita på andra”, säger Bernt Lahtinen.
Vi granskar provet regelbundet och identifierar förbättringsmöjligheter. Är det en kunskapslucka eller behöver frågan omformuleras? Målet är att göra provet både rättvist och tydligt, samtidigt som det speglar de verkliga krav som ställs i arbetslivet.
Bernt Lahtinen, expert ECY
Hos ECY är arbetet med att utveckla Elsäkerhetsprovet en levande process. Här samlas expertis från hela branschen, där ECY driver arbetet framåt och får värdefullt stöd av erfarna lärare från både ETG College och andra skolor. I täta diskussioner och noggranna analyser går vi igenom vilka frågor som skapar svårigheter för eleverna. Målet är att göra provet både rättvist och tydligt, samtidigt som det speglar de verkliga krav som ställs i arbetslivet.
“Vi granskar provet regelbundet och identifierar förbättringsmöjligheter. Är det en kunskapslucka eller behöver frågan omformuleras?” förklarar Bernt.
Frågorna baseras på standarden SS 50 110–1, branschanvisningen “EvA” från Installatörsföretagen och Elsäkerhetsverkets Vägledning vid elolycka. “Varje år samarbetar vi med elsäkerhetsexperten Cecilia Axelsson från Installatörsföretagen. Dessutom har en expert med erfarenhet från körkortsproven hjälpt oss att förbättra frågeformuleringarna”, berättar han.
Ett annat fokusområde är att motverka fusk. “Vi upptäcker ibland att elever får otillåten hjälp. Ett exempel är en klass där eleverna hade olika resultat på första provet, men vid omprovet – som innehöll nya frågor i slumpmässig ordning – fick alla tolv elever 19 av 20 rätt. Det är orimligt. Lärare måste säkerställa att elever lär sig kunskapen på rätt sätt och inte tar genvägar”, betonar Bernt.
För att eleverna ska lyckas på provet måste elsäkerhet integreras genom hela utbildningen. Här är tre tips för yrkeslärare:
Varje år skriver cirka 4 000–4 500 elever från både gymnasiet och vuxenutbildningen Elsäkerhetsprovet. Genom att kontinuerligt förbättra provet och undervisningen skapas en tryggare arbetsmiljö i elteknikbranschen. “Många har synpunkter på provet, men vi måste prioritera kvalitet och branschens krav. I slutändan handlar det om säkerhet och yrkesstolthet”, avslutar Bernt Lahtinen.
Elbranschens centrala yrkesnämnd (ECY) är ett samarbetsorgan mellan Installatörsföretagen (IN) och Svenska Elektrikerförbundet (SEF).
Yrkesnämndens huvuduppgift är att se till att elutbildningarna i Sverige håller den kvalitet som branschen behöver för att kunna anställa kompetenta medarbetare.
© 2023 | Elbranschens centrala yrkesnämnd. All rights reserved. Personuppgiftspolicy.