Hallå där Alfons Lundquist!

Möt Alfons Lundquist, en ung och ambitiös installationselektriker vars väg till yrket har präglats av tidiga renoveringsprojekt med pappan och en passionerad inställning till praktiskt arbete.

Namn: Alfons Lundquist

Ålder: 19 år

Bor: Karlstad

Gör: Serviceelektriker på Elcenter i Karlstad

Familj: Mamma, pappa och syskon

Fritid: Träffa vänner

Uppväxten som formade framtiden

Redan som liten hjälpte Alfons sin pappa med renoveringsprojekt hemma, vilket tidigt väckte ett intresse för hantverk. “Det var nog där det började, jag har alltid varit med och hjälpt till hemma. Pappa sa en gång att jag borde bli elektriker, och sedan dess har det bara varit så,” berättar Alfons med ett leende. Utan tidigare generationer av hantverkare i familjen, var det pappans händighet och uppmuntran som ledde Alfons på elektrikerns väg.

Utbildningens viktiga roll och karriären tar form

Efter att ha valt el- och energiprogrammet på Nobelgymnasiet fann Alfons snart att praktiskt arbete var hans kall. “Sitta still funkar inte för mig,” förklarar han. “Det var först under det andra och tredje året som utbildningen verkligen började passa mig.”

Efter gymnasiet började Alfons jobba på Elcenter i Karlstad, där han tidigare hade gjort APL. Hans väg till yrket var inte bara en fråga om att följa en passion utan också en chans att fortsätta en familjetradition av praktisk problemlösning. 

Det jag gillar mest med yrket är variationen. Den ena dagen är inte den andra lik.

Drömmar och framtidsvisioner

För Alfons är inte bara yrkesmässig framgång viktig, han bär också på en dröm om att starta eget företag. “Det har alltid varit en dröm för mig, att kunna driva något eget.” Han ser även en framtid där han kan utforska möjligheterna utanför Sveriges gränser, speciellt i Norge där efterfrågan på kvalificerade elektriker är stor.

I sin nuvarande roll som serviceelektriker hos Elcenter får Alfons möjlighet att arbeta med en mängd olika projekt, från traditionell installation till mer avancerade tekniska lösningar. “Det jag gillar mest är variationen. Den ena dagen är inte den andra lik,” förklarar han.

Avslutande tankar från Alfons

Som ung talang inom elinstallation ser Alfons fram emot vad framtiden har att erbjuda. “Det är en resa jag bara har börjat, och jag ser verkligen fram emot att se vart den kan ta mig,” avslutar han med en känsla av optimism och beslutsamhet.

Sanna sitter i sin bil
Yrkesväxla

Hallå där Sanna Immonen!

Efter att ha jobbat nätter och helger som bartender och servitris insåg Sanna Immonen att hon behövde en förändring inför framtiden med småbarn. Bonuspappans arbete som bilelektriker fungerade som inspiration, men den egna estetiska utbildningen på gymnasiet kom också till användning i det nya yrket.

Porträtt av Ida Kullander
Yrkeslärare

Hallå där Ida Kullander!

Efter nästan två decennier som frilansande redaktör i bokbranschen bytte Ida ensamheten mot gemenskap och handfasta resultat som elektriker. Läs om hennes resa från att korrekturläsa texter till att felsöka maskiner, och sedan vidare till att lära upp nästa generations blivande elektriker.

Porträttbild på Pontus Slättman i Sverige-tröja
Yrkes-SM

Hallå där Pontus Slättman!

Yrkestävlingar har gått som en röd tråd genom karriären för Pontus Slättman. Från att framgångsrikt ha tävlat själv, till att slutligen vara VD för företaget som anordnar Yrkes-SM.

August Kross
Yrkes-SM 2024

Hallå där August Kross!

August Kross, från prao med elektriker till elitnivå i Yrkes-SM. Läs om hans resa och hur en ung elektrikers drömmar tar form

Porträttbild på Svante Olsson, Elektroskutt
uppfinnare

Hallå där Svante Olsson!

Svante Olssons jakt på snygga, smidiga lösningar och hans bakgrund som elektriker blev den perfekta kombinationen för en karriär som uppfinnare. Med 3D-printern och fantasin som verktyg har han tagit sig till Draknästet i SVT och har inga tankar på att sakta ner.

Arvid Larsson Yrkes-SM 2024

Hallå där Arvid Larsson!

Arvid Larsson, 18, från Gnesta, utmanar i Yrkes-SM för Installationselektriker. Läs om Arvids resa från skolbänken till nationell tävlan, hans tankar om framtiden, och passionen för elektricitet som driver honom framåt.

Det finns inte fler att visa
Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi besvarar alla förfrågningar i den ordning de kommer in och återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content