Hallå där Alfons Lundquist!

Möt Alfons Lundquist, en ung och ambitiös installationselektriker vars väg till yrket har präglats av tidiga renoveringsprojekt med pappan och en passionerad inställning till praktiskt arbete.

Namn: Alfons Lundquist

Ålder: 19 år

Bor: Karlstad

Gör: Serviceelektriker på Elcenter i Karlstad

Familj: Mamma, pappa och syskon

Fritid: Träffa vänner

Uppväxten som formade framtiden

Redan som liten hjälpte Alfons sin pappa med renoveringsprojekt hemma, vilket tidigt väckte ett intresse för hantverk. “Det var nog där det började, jag har alltid varit med och hjälpt till hemma. Pappa sa en gång att jag borde bli elektriker, och sedan dess har det bara varit så,” berättar Alfons med ett leende. Utan tidigare generationer av hantverkare i familjen, var det pappans händighet och uppmuntran som ledde Alfons på elektrikerns väg.

Utbildningens viktiga roll och karriären tar form

Efter att ha valt el- och energiprogrammet på Nobelgymnasiet fann Alfons snart att praktiskt arbete var hans kall. “Sitta still funkar inte för mig,” förklarar han. “Det var först under det andra och tredje året som utbildningen verkligen började passa mig.”

Efter gymnasiet började Alfons jobba på Elcenter i Karlstad, där han tidigare hade gjort APL. Hans väg till yrket var inte bara en fråga om att följa en passion utan också en chans att fortsätta en familjetradition av praktisk problemlösning. 

Det jag gillar mest med yrket är variationen. Den ena dagen är inte den andra lik.

Drömmar och framtidsvisioner

För Alfons är inte bara yrkesmässig framgång viktig, han bär också på en dröm om att starta eget företag. “Det har alltid varit en dröm för mig, att kunna driva något eget.” Han ser även en framtid där han kan utforska möjligheterna utanför Sveriges gränser, speciellt i Norge där efterfrågan på kvalificerade elektriker är stor.

I sin nuvarande roll som serviceelektriker hos Elcenter får Alfons möjlighet att arbeta med en mängd olika projekt, från traditionell installation till mer avancerade tekniska lösningar. “Det jag gillar mest är variationen. Den ena dagen är inte den andra lik,” förklarar han.

Avslutande tankar från Alfons

Som ung talang inom elinstallation ser Alfons fram emot vad framtiden har att erbjuda. “Det är en resa jag bara har börjat, och jag ser verkligen fram emot att se vart den kan ta mig,” avslutar han med en känsla av optimism och beslutsamhet.

Ingenjör

Hallå där Anders Ekberg!

Från att styra lampor på teaterscener till att arbeta med elkraft på högsta nivå – för Anders har teknikintresset alltid varit en drivkraft. Idag ansvarar han för drift och underhåll på Ellevio, där han brinner för att utveckla hållbara lösningar och visa på elbranschens betydelse för framtiden

Lokelektriker

Hallå där Vicktor Tonteri!

Från matte och praktiska utmaningar i skolan till ett varierat och kreativt arbete som elektriker på en lokverkstad. Möt Vicktor, som efter sin tid på el- och energiprogrammet och lumpen nu arbetar på Railcare, där arbetsdagarna ofta innebär nya, tekniska lösningar och spännande uppgifter.

Yrkeslärare

Hallå där Stefan Achilles!

Efter en framgångsrik karriär som flygplanselektriker blev Stefan Achilles yrkeslärare inom el. Idag brinner han för att utbilda framtidens elektriker och göra dem redo för arbetslivet.

Porträtt av Linus Thomassson
Studerande

Hallå där Linus Thomasson!

Med inspiration hemifrån hittade Linus Thomasson till el- och energiprogrammet. Läs om en vanlig skoldag för Linus och om hans rekommendation till dagens högstadieelever!

Porträttfoto av Mikael Vestlund
VD

Hallå där Mikael Vestlund!

Den som frågar sig om det går att klättra inom elbranschen borde lyssna på Mikael Vestlunds historia. Han har gått från lärling till VD och värnar nu extra mycket om de unga och nya i branschen.

Sanna sitter i sin bil
Yrkesväxla

Hallå där Sanna Immonen!

Efter att ha jobbat nätter och helger som bartender och servitris insåg Sanna Immonen att hon behövde en förändring inför framtiden med småbarn. Bonuspappans arbete som bilelektriker fungerade som inspiration, men den egna estetiska utbildningen på gymnasiet kom också till användning i det nya yrket.

Det finns inte fler att visa
Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi besvarar alla förfrågningar i den ordning de kommer in och återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!







Skip to content