Hallå där Anders Ekberg!

Från att styra lampor på teaterscener till att arbeta med elkraft på högsta nivå – för Anders har teknikintresset alltid varit en drivkraft. Idag ansvarar han för drift och underhåll på Ellevio, där han brinner för att utveckla hållbara lösningar och visa på elbranschens betydelse för framtiden.

Namn: Anders Ekberg

Ålder: 46 år

Bor: Fagerås utanför Karlstad

Gör: Vice President Operation and Maintenance hos Ellevio

Familj: Fru och tre barn

Fritid: Agerar taxichaufför åt familjen och är scoutledare. Gillar löpning, MTB och att läsa. 

Från teaterljus till elkraft

För Anders har teknikintresset alltid funnits där. “Jag har framförallt älskat el och att bygga eller uppfinna egna grejer” berättar han. Redan som liten experimenterade han med att styra lampor, vilket senare ledde till att han skötte belysningen på olika teatrar och festivaler. Därför var det självklart att han skulle plugga el. Mellan år 1994 och 1997 gick han naturprogrammet med inriktning teknik och el vid Sundsta-Älvkullegymnasiet. Efter gymnasiet fortsatte han sina studier och utbildade sig till civilingenjör inom elkraft vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. 

Tar fel i elnätet personligt

Att arbeta inom elkraft var inte den ursprungliga planen. Under exjobbet på Chalmers, där Anders modellerade ett elsystem för ett raffinaderi, väcktes dock intresset. Efter examen arbetade han några år som konsult innan han började på Ellevio. “Jag har nu varit här i 18 år, men haft 7 olika roller” berättar Anders och tillägger att arbetsdagarna fortfarande flyger förbi. Nu är han ytterst ansvarig för drift och underhåll hos Ellevio, vilket han ser som ett stort men roligt ansvar. ”Jag tar det nästan som en personlig förolämpning om det är något fel i elnätet” säger han och skrattar till. 

El behövs till allting och är inget vi får ta för givet. Som elektriker är du en samhällsbärare och en central del av att forma morgondagens samhälle.

“Med klimatkrisen behöver vi tänka om”

Anders påpekar att el behövs till allting och inte är något vi får ta för givet. “Elektriker är samhällsbärare som får vara med och forma morgondagens samhälle” säger han. Det är något av det häftigaste med att jobba inom el, enligt Anders. “Med klimatkrisen behöver vi tänka om och bli C02-fria, där är nya ellösningar en nyckel” förklarar han. I Stockholms kollektivtrafik finns sedan sommaren 2024 till exempel världens snabbaste elektriska färja, Candela P-12, ett projekt som Ellevio varit delaktiga i.

Hjälpsam bransch

Sammanhållningen i branschen är fantastisk, enligt Anders. Konkurrenter ställer ofta upp och hjälper varandra, eftersom det är så viktigt att elen fungerar för alla i Sverige oavsett leverantör. Han uppmuntrar den som vill ha ett viktigt jobb, där man känner att man gör skillnad, att söka sig till elbranschen. ”Det finns väldigt många olika yrken inom el och alla behövs precis lika mycket” avslutar han.

Ingenjör

Hallå där Anders Ekberg!

Från att styra lampor på teaterscener till att arbeta med elkraft på högsta nivå – för Anders har teknikintresset alltid varit en drivkraft. Idag ansvarar han för drift och underhåll på Ellevio, där han brinner för att utveckla hållbara lösningar och visa på elbranschens betydelse för framtiden

Lokelektriker

Hallå där Vicktor Tonteri!

Från matte och praktiska utmaningar i skolan till ett varierat och kreativt arbete som elektriker på en lokverkstad. Möt Vicktor, som efter sin tid på el- och energiprogrammet och lumpen nu arbetar på Railcare, där arbetsdagarna ofta innebär nya, tekniska lösningar och spännande uppgifter.

Yrkeslärare

Hallå där Stefan Achilles!

Efter en framgångsrik karriär som flygplanselektriker blev Stefan Achilles yrkeslärare inom el. Idag brinner han för att utbilda framtidens elektriker och göra dem redo för arbetslivet.

Porträtt av Linus Thomassson
Studerande

Hallå där Linus Thomasson!

Med inspiration hemifrån hittade Linus Thomasson till el- och energiprogrammet. Läs om en vanlig skoldag för Linus och om hans rekommendation till dagens högstadieelever!

Porträttfoto av Mikael Vestlund
VD

Hallå där Mikael Vestlund!

Den som frågar sig om det går att klättra inom elbranschen borde lyssna på Mikael Vestlunds historia. Han har gått från lärling till VD och värnar nu extra mycket om de unga och nya i branschen.

Sanna sitter i sin bil
Yrkesväxla

Hallå där Sanna Immonen!

Efter att ha jobbat nätter och helger som bartender och servitris insåg Sanna Immonen att hon behövde en förändring inför framtiden med småbarn. Bonuspappans arbete som bilelektriker fungerade som inspiration, men den egna estetiska utbildningen på gymnasiet kom också till användning i det nya yrket.

Det finns inte fler att visa
Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi besvarar alla förfrågningar i den ordning de kommer in och återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!







Skip to content