Hallå där Linus Thomasson!

Med inspiration hemifrån hittade Linus Thomasson till el- och energiprogrammet på Västerviks gymnasium. Nyfikenheten på programmering och intresset för att arbeta praktiskt ledde honom in på inriktningen automation, där framtidsutsikterna är ljusa. Läs om en vanlig skoldag för Linus och om hans rekommendation till dagens högstadieelever! 

Namn: Linus Thomasson

Ålder: 16 år

Bor: Västervik

Gör: Studerar el- och energiprogrammet på Västerviks gymnasium

Familj: Mamma, pappa och syster

Fritid: Hänga med kompisar i verkligheten eller på nätet. De brukar spela spel eller kolla serier tillsammans.

Porträtt av Linus Thomassson
Pappan inspirerade till valet

När det var dags att välja gymnasieinriktning påverkades Linus Thomasson inte av sina kompisars val, utan inspirationen kom istället hemifrån. Hans pappa pluggade el- och teleteknik när han var yngre. “Hans kunskaper inom el, som jag sett under min uppväxt, väckte verkligen mitt intresse” berättar han. År 2023 började han på el- och energiprogrammet på Västerviks gymnasium, som är en del av ETG College.

”Det känns mer personligt nu än i högstadiet”

Att studera till elektriker har varit en annorlunda upplevelse jämfört med högstadiet. “Det känns mer personligt nu när jag får lära mig saker jag är intresserad av och har valt själv” förklarar han. En vanlig dag har Linus givetvis teoretiska ämnen som svenska, engelska och matematik, men den största delen av tiden går åt till praktiska moment i skolans elbås eller att koppla olika apparater. “Man lär sig även teoretiskt om exempelvis elsäkerhet och olika energikällor,” berättar han.

Låt dig inte påverkas av andras åsikter när du ska välja inriktning i gymnasiet – följ ditt intresse!

Automation – framtidssäkrad inriktning

Efter gymnasiet hoppas Linus kunna få jobb direkt. “Jag vill känna hur det är att jobba på riktigt” förklarar han, men tillägger att han även har lagt till kurser som gör det möjligt att studera vidare på högskola senare. Han har valt att specialisera sig på automation, en inriktning som han tror kommer bli väldigt efterfrågad i framtiden. “Programmering är något jag alltid har velat lära mig och det är spännande hur man kan få saker att fungera som man själv vill genom att skriva en kod,” säger han entusiastiskt.

Spännande problemlösning

Felsökning och problemlösning är två områden inom elektrikeryrket som intresserar Linus lite extra. Det är också något han redan fått testa på i skolan. ”Det är spännande att märka hur man utvecklas när man lär sig från sina misstag” säger han. Att jobba på olika platser och uppleva nya miljöer är också något han hoppas få uppleva i sin framtida karriär.

“Våga följa ditt intresse”

Linus tips till andra som står inför valet av gymnasieprogram är att följa sitt intresse och inte låta sig påverkas av andras åsikter. “Jag var själv väldigt osäker på vad jag skulle välja, men jag har lärt mig att det är roligare att jobba praktiskt än att sitta vid skolbänken hela tiden” säger han. För de som känner sig osäkra rekommenderar han att åtminstone kika på de praktiska programmen och försöka hitta något som verkar intressant. Särskilt vill han tipsa om elinriktning, eftersom det är brist på elektriker idag. “Det är ett roligt yrke att utbilda sig till eftersom man får arbeta med händerna – jag kan rekommendera det varmt!” avslutar han.

Ingenjör

Hallå där Anders Ekberg!

Från att styra lampor på teaterscener till att arbeta med elkraft på högsta nivå – för Anders har teknikintresset alltid varit en drivkraft. Idag ansvarar han för drift och underhåll på Ellevio, där han brinner för att utveckla hållbara lösningar och visa på elbranschens betydelse för framtiden

Lokelektriker

Hallå där Vicktor Tonteri!

Från matte och praktiska utmaningar i skolan till ett varierat och kreativt arbete som elektriker på en lokverkstad. Möt Vicktor, som efter sin tid på el- och energiprogrammet och lumpen nu arbetar på Railcare, där arbetsdagarna ofta innebär nya, tekniska lösningar och spännande uppgifter.

Yrkeslärare

Hallå där Stefan Achilles!

Efter en framgångsrik karriär som flygplanselektriker blev Stefan Achilles yrkeslärare inom el. Idag brinner han för att utbilda framtidens elektriker och göra dem redo för arbetslivet.

Porträtt av Linus Thomassson
Studerande

Hallå där Linus Thomasson!

Med inspiration hemifrån hittade Linus Thomasson till el- och energiprogrammet. Läs om en vanlig skoldag för Linus och om hans rekommendation till dagens högstadieelever!

Porträttfoto av Mikael Vestlund
VD

Hallå där Mikael Vestlund!

Den som frågar sig om det går att klättra inom elbranschen borde lyssna på Mikael Vestlunds historia. Han har gått från lärling till VD och värnar nu extra mycket om de unga och nya i branschen.

Sanna sitter i sin bil
Yrkesväxla

Hallå där Sanna Immonen!

Efter att ha jobbat nätter och helger som bartender och servitris insåg Sanna Immonen att hon behövde en förändring inför framtiden med småbarn. Bonuspappans arbete som bilelektriker fungerade som inspiration, men den egna estetiska utbildningen på gymnasiet kom också till användning i det nya yrket.

Det finns inte fler att visa
Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi besvarar alla förfrågningar i den ordning de kommer in och återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!







Skip to content