Hallå där Marta Kempe Ullsten!

Marta Kempe Ullsten var mitt i karriären när hon bestämde sig för att yrkesväxla. Idag arbetar hon som eltekniker på Övik Energi och ser fram emot att gå till jobbet varje dag. Vi pratar med Marta om hur det är att byta bransch, vad som lockade med elektrikeryrket och hur det är att arbeta utomhus i ur och skur.

Namn: Marta Kempe Ullsten

Ålder: 35 år

Bor: Köpmanholmen, Västernorrland

Gör: Eltekniker på Övik Energi

Familj: Sambo, dotter och bebis på väg

Intressen: Familjen och friluftsliv  

Marte Kempe Ullsten
Från butikschef till distributionselektriker

Ända sedan studenten har Marta Kempe Ullsten arbetat inom modebranschen. Som butikschef trivdes hon med det snabba tempot och med kollegorna, men efter en tid kände Marta att hon behövde testa något annat. “Jag såg knappt något dagsljus och jobbade till 19:30 på kvällarna” berättar Marta. Under föräldraledigheten började hon att fundera på vad hon egentligen ville arbeta med. Marta ville kunna kombinera hennes intresse för naturen med något praktiskt. Tillslut bestämde hon sig för att bli distributionselektriker. “Det kändes helt rätt, det är utomhus, man är mycket i skogen och det är väldigt fritt” förklarar hon.

Första jobbet som färdigutbildad elektriker

Marta valde att studera till elektriker hos Trainor i Sundsvall. Utbildningen passade Marta perfekt och att valet föll på just distribution var en självklarhet. “En distributionselektriker hanterar all el innan den kommer in i hemmet, så vi arbetar bara utomhus” berättar Marta glatt. Utbildningen inkluderade även 8 veckors APLVattenfall i Örnsköldsvik, och innan APL:en var slut hade Marta redan fått anställning på elföretaget Övik Energi. Hon beskriver sin arbetsplats som helt fantastisk. Marta får arbeta utomhus och hon har alltid med sig en kollega, vilket är skönt när man är ny förklarar hon.

Som distributionselektriker är ingen dag den andra lik

Marta berättar att en distributionselektriker har mycket varierande arbetsuppgifter, ingen dag är den andra lik. De gräver ner luftledningar i marken, besiktigar och besöker nätstationer och elskåp, förlägger nya kablar så att de ska hålla längre och sköter underhåll av elstolpar. Var sjätte vecka har Marta beredskapstjänst vilket innebär att hon måste vara beredd på att rycka ut – dygnet runt. “Oftast är det inget allvarligt som händer, det kanske har gått några säkringar i ett kabelskåp, men då måste man ut mitt i natten” förklarar Marta.

Jag har världens bästa yrke, jag har alltid haft söndagsångest men nu tycker jag det är jättekul att gå till jobbet.

Utomhus i ur och skur

Som distributionselektriker spenderar man nästan all sin tid utomhus, oavsett väder. Men snöstormar och störtregn är inget som stör Marta avsevärt mycket. Hon berättar att friheten och sinnesron man känner av att vara i skog och mark är oslagbar. Är det riktigt dåligt väder ägnar sig Marta åt garagejobb och bilvård tills vädret lugnat sig och hon kan bege sig ut igen.

Att aldrig känna söndagsångest

Marta Kempe Ullsten har aldrig ångrat sitt karriärsbyte. Att skola om sig under småbarnsåren gick bra och Marta kunde utan problem kombinera både studier och jobb. Idag lever hon ett mer balanserat familjeliv och har ett arbete som både är utmanande och flexibelt. “Jag har världens bästa yrke, jag har alltid haft söndagsångest men nu tycker jag det är jättekul att gå till jobbet” säger Marta avslutningsvis.

Porträtt av Ida Kullander
Yrkeslärare

Hallå där Ida Kullander!

Efter nästan två decennier som frilansande redaktör i bokbranschen bytte Ida ensamheten mot gemenskap och handfasta resultat som elektriker. Läs om hennes resa från att korrekturläsa texter till att felsöka maskiner, och sedan vidare till att lära upp nästa generations blivande elektriker.

Porträttbild på Pontus Slättman i Sverige-tröja
Yrkes-SM

Hallå där Pontus Slättman!

Yrkestävlingar har gått som en röd tråd genom karriären för Pontus Slättman. Från att framgångsrikt ha tävlat själv, till att slutligen vara VD för företaget som anordnar Yrkes-SM.

August Kross
Yrkes-SM 2024

Hallå där August Kross!

August Kross, från prao med elektriker till elitnivå i Yrkes-SM. Läs om hans resa och hur en ung elektrikers drömmar tar form

Det finns inte fler att visa
Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content