Hallå där Martin Wiking!

Möt Martin Wiking, en erfaren elektriker som i snart 10 år varit delägare i företaget Wani Energi i Örebro. Vi pratar med Martin om hans karriär, bredden inom elbranschen, och vad han helst lagar för mat på helgerna.

Namn: Martin Wiking

Ålder: 46 år

Bor: Örebro

Gör: Delägare på Wani Energi

Familj: Särbo och två barn

Intressen: Matlagning

Martin Wiking
Elprogrammet och praktik i Tyskland

Martin valde som 16-åring att studera elteknik på Alléskolan i Hallsberg. “Det kändes som ett rimligt val där man kunde få jobb direkt efter gymnasiet” berättar Martin. Under utbildningen gjorde Martin tillvalet internationaliserad elteknik, vilket inkluderade praktik utomlands. Under två veckor fick han arbeta i Tyskland med att lägga kablar. Martin beskriver tiden som intressant eftersom han fick lära sig andra arbetssätt än de vi är vana vid i Sverige.

Tiden som lärling och ett nytt kapitel

Efter studenten blev Martin lärling på Elektro AB i Kumla. Där arbetade han i fyra år och gjorde olika typer av elinstallationer och serviceuppdrag. Efter sin tid på företaget kände Martin att han hade en bred kunskapsbas och ville nu testa sina vingar i Stockholm. Han fick jobb på Ultrael AB i Bromma som arbetar med fastighetsautomation. Denna inriktning föll Martin i smaken. “Det var utvecklande och det fanns mycket att lära” berättar han.

Intresse för problemlösning 

Efter 10 år som elektriker hade Martin arbetat med allt från installationer och kabelläggning till programmering och felsökningar. Nu hade ett starkt intresse för elteknik börjat växa fram hos Martin. “Funktionen var det mest intressanta för mig, att jobba med elteknik och inte med installation” förklarar han. På Browik i Stockholm fick Martin arbeta med just detta – att se till så att eltekniken i installationssystem fungerar och samverkar som de ska. “Det handlade om att lösa problem, helt enkelt” menar Martin.

Det finns en väldig bredd i vad du kan bli som elektriker, du kan utvecklas väldigt mycket, och till många olika saker.

Flytt till Örebro och ny roll

Till sist valde Martin med familj att flytta tillbaka till Örebro och 2014 startades Wani Energi. Martin såg omedelbart dess potential och valde att gå in som delägare i företaget. “Jag ville bygga upp ett företag på det sätt som jag ville ha det” berättar Martin. Från ett litet företag med endast fem anställda har företaget stadigt ökat i både omsättning och personal. Idag har Wani Energi 20 anställda och arbetar med fastighetsautomation, serviceinstallation och moderniseringar.  Som delägare arbetar Martin främst med kalkyl och projektering av anläggningar samt miljö- och kvalitetsarbete.

En bransch med väldig bredd

Martin har under sina 25 år i branschen hunnit testa på det mesta, och han har med egna ögon sett de enorma möjligheterna som finns inom yrket. “Det finns en väldig bredd i vad du kan bli som elektriker, du kan utvecklas väldigt mycket, och till många olika saker” menar Martin. De varierande rollerna han tagit på sig är något som bidragit till framgången i det företag han driver idag. “Vi var alla elektriker i grunden när vi började” förklarar Martin. På fritiden älskar Martin att laga mat och står helst i köket med ett långkok på spisen. Vi frågar Martin vilken hans paradrätt är och på det svarar han short ribs!

Porträtt av Ida Kullander
Yrkeslärare

Hallå där Ida Kullander!

Efter nästan två decennier som frilansande redaktör i bokbranschen bytte Ida ensamheten mot gemenskap och handfasta resultat som elektriker. Läs om hennes resa från att korrekturläsa texter till att felsöka maskiner, och sedan vidare till att lära upp nästa generations blivande elektriker.

Porträttbild på Pontus Slättman i Sverige-tröja
Yrkes-SM

Hallå där Pontus Slättman!

Yrkestävlingar har gått som en röd tråd genom karriären för Pontus Slättman. Från att framgångsrikt ha tävlat själv, till att slutligen vara VD för företaget som anordnar Yrkes-SM.

August Kross
Yrkes-SM 2024

Hallå där August Kross!

August Kross, från prao med elektriker till elitnivå i Yrkes-SM. Läs om hans resa och hur en ung elektrikers drömmar tar form

Det finns inte fler att visa
Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content