Hallå där Martin Wiking!

Möt Martin Wiking, en erfaren elektriker som i snart 10 år varit delägare i företaget Wani Energi i Örebro. Vi pratar med Martin om hans karriär, bredden inom elbranschen, och vad han helst lagar för mat på helgerna.

Namn: Martin Wiking

Ålder: 46 år

Bor: Örebro

Gör: Delägare på Wani Energi

Familj: Särbo och två barn

Intressen: Matlagning

Martin Wiking
Elprogrammet och praktik i Tyskland

Martin valde som 16-åring att studera elteknik på Alléskolan i Hallsberg. “Det kändes som ett rimligt val där man kunde få jobb direkt efter gymnasiet” berättar Martin. Under utbildningen gjorde Martin tillvalet internationaliserad elteknik, vilket inkluderade praktik utomlands. Under två veckor fick han arbeta i Tyskland med att lägga kablar. Martin beskriver tiden som intressant eftersom han fick lära sig andra arbetssätt än de vi är vana vid i Sverige.

Tiden som lärling och ett nytt kapitel

Efter studenten blev Martin lärling på Elektro AB i Kumla. Där arbetade han i fyra år och gjorde olika typer av elinstallationer och serviceuppdrag. Efter sin tid på företaget kände Martin att han hade en bred kunskapsbas och ville nu testa sina vingar i Stockholm. Han fick jobb på Ultrael AB i Bromma som arbetar med fastighetsautomation. Denna inriktning föll Martin i smaken. “Det var utvecklande och det fanns mycket att lära” berättar han.

Intresse för problemlösning 

Efter 10 år som elektriker hade Martin arbetat med allt från installationer och kabelläggning till programmering och felsökningar. Nu hade ett starkt intresse för elteknik börjat växa fram hos Martin. “Funktionen var det mest intressanta för mig, att jobba med elteknik och inte med installation” förklarar han. På Browik i Stockholm fick Martin arbeta med just detta – att se till så att eltekniken i installationssystem fungerar och samverkar som de ska. “Det handlade om att lösa problem, helt enkelt” menar Martin.

Det finns en väldig bredd i vad du kan bli som elektriker, du kan utvecklas väldigt mycket, och till många olika saker.

Flytt till Örebro och ny roll

Till sist valde Martin med familj att flytta tillbaka till Örebro och 2014 startades Wani Energi. Martin såg omedelbart dess potential och valde att gå in som delägare i företaget. “Jag ville bygga upp ett företag på det sätt som jag ville ha det” berättar Martin. Från ett litet företag med endast fem anställda har företaget stadigt ökat i både omsättning och personal. Idag har Wani Energi 20 anställda och arbetar med fastighetsautomation, serviceinstallation och moderniseringar.  Som delägare arbetar Martin främst med kalkyl och projektering av anläggningar samt miljö- och kvalitetsarbete.

En bransch med väldig bredd

Martin har under sina 25 år i branschen hunnit testa på det mesta, och han har med egna ögon sett de enorma möjligheterna som finns inom yrket. “Det finns en väldig bredd i vad du kan bli som elektriker, du kan utvecklas väldigt mycket, och till många olika saker” menar Martin. De varierande rollerna han tagit på sig är något som bidragit till framgången i det företag han driver idag. “Vi var alla elektriker i grunden när vi började” förklarar Martin. På fritiden älskar Martin att laga mat och står helst i köket med ett långkok på spisen. Vi frågar Martin vilken hans paradrätt är och på det svarar han short ribs!

Martin Wiking
Yrkesväxla

Hallå där Martin Wiking!

Martin Wiking är elektriker och delägare på Wani Energi i Örebro. På fritiden älskar han att laga mat.

Marte Kempe Ullsten
Distributionselektriker

Hallå där Marta Kempe Ullsten!

Marta Kempe Ullsten valde att yrkesväxla efter många år inom modebranschen. Idag är hon distributionselektriker och stortrivs med sitt nya yrke.

Det finns inte fler att visa
Translate »

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content