Hallå där Mikael Vestlund!
Den som frågar sig om det går att klättra inom elbranschen borde lyssna på Mikael Vestlunds historia. Han har gått från lärling till VD och värnar nu extra mycket om de unga och nya i branschen.
Den som frågar sig om det går att klättra inom elbranschen borde lyssna på Mikael Vestlunds historia. Han har gått från lärling till VD inom samma bolag och värnar nu extra mycket om de unga och nya i branschen.
Namn: Mikael Vestlund
Ålder: 60 år
Bor: Stockholm
Gör: VD Granitor
Familj: Fru och två barn
Fritid: Umgås med familj och vänner, samt träna. Gärna alpint, löpträning eller cykling.
Det var vännerna i kvarteret som fick in Mikael på tankarna att läsa el. ”Fem andra på min gata valde el och då hakade jag på. Idag är det faktiskt två av oss som jobbar på Granitor” berättar han. Mikael förklarar vidare att han hade ett intresse för teknik och tyckte att utbildningen på Bessmerskolan i Sandviken var riktigt rolig.
Året var 1982 när Mikael gick ut skolan och började som lärling på Granitor i Hofors. ”Men jag fick höra talas om att Forsmark 3 höll på att byggas och lyckades få vara med där också” säger han. Det var en lärorik upplevelse med höga säkerhetskrav. ”Skulle man koppla in en kabel kom flera personer och kontrollmätte, jag fick verkligen lära mig vikten av noggrannhet där” förklarar han. Den första ledande positionen han fick var som ledande montör vid bygget av Globen i Stockholm, 23 år gammal. Därefter klättrande han vidare som platschef, regionschef och divisionschef inom samma bolag tills frågan om att bli VD till sist kom år 2014. “Om jag tvekade på vad jag skulle svara? Absolut inte, jag sa: vi kör!” säger Mikael med ett skratt.
När jag jobbade på ett kärnkraftverk fick jag lära mig vikten av noggrannhet.
Mikael Vestlund, VD Granitor
Granitors 2500 medarbetare i Sverige jobbar brett med elinstallationer och service till både företag och privatpersoner. “Nu lägger vi stort fokus på att utveckla de delar som blir större i framtiden, som fastighetsautomation och grön omställning” berättar Mikael. Under hans tio år som VD har omsättningen nästintill tredubblats. Han berättar att han fortfarande ser stora fördelar med sin elektrikerbakgrund i det dagliga arbetet. “Det allra viktigaste är våra medarbetare och jag vet hur de tänker, för jag har ju varit i deras skor under många år” säger han. Att man sätter fokus på medarbetarna är också det primära med VD-rollen enligt honom. “Sen måste man kunna tänka strategiskt och även ta svåra beslut ibland” tillägger han. Han vill understryka att alla inte behöver ha ambitionen att klättra till en VD-position. “Det roliga med vår bransch är att det finns stora utvecklingsmöjligheter för alla” säger han.
Mikael brinner för att lärlingar ska få en bra inslussning på arbetsmarknaden och har därför varit med och lanserat Startskottet inom Granitor. ”Det är ett program där vi bjuder in alla våra lärlingar digitalt och ger dem utbildningar, de får delta i quiz och vi delar med oss av tips och råd från branschen” berättar han. Ett allmänt råd han vill skicka med till lärlingar över hela Sverige är: våga fråga! “Det tycker jag att dagens ungdomar är bra på, men det tåls att sägas igen. Det är ju så man lär sig nya saker”, avrundar Mikael.
Den som frågar sig om det går att klättra inom elbranschen borde lyssna på Mikael Vestlunds historia. Han har gått från lärling till VD och värnar nu extra mycket om de unga och nya i branschen.
Efter att ha jobbat nätter och helger som bartender och servitris insåg Sanna Immonen att hon behövde en förändring inför framtiden med småbarn. Bonuspappans arbete som bilelektriker fungerade som inspiration, men den egna estetiska utbildningen på gymnasiet kom också till användning i det nya yrket.
Efter nästan två decennier som frilansande redaktör i bokbranschen bytte Ida ensamheten mot gemenskap och handfasta resultat som elektriker. Läs om hennes resa från att korrekturläsa texter till att felsöka maskiner, och sedan vidare till att lära upp nästa generations blivande elektriker.
Yrkestävlingar har gått som en röd tråd genom karriären för Pontus Slättman. Från att framgångsrikt ha tävlat själv, till att slutligen vara VD för företaget som anordnar Yrkes-SM.
August Kross, från prao med elektriker till elitnivå i Yrkes-SM. Läs om hans resa och hur en ung elektrikers drömmar tar form
Svante Olssons jakt på snygga, smidiga lösningar och hans bakgrund som elektriker blev den perfekta kombinationen för en karriär som uppfinnare. Med 3D-printern och fantasin som verktyg har han tagit sig till Draknästet i SVT och har inga tankar på att sakta ner.
Elbranschens centrala yrkesnämnd (ECY) är ett samarbetsorgan mellan Installatörsföretagen (IN) och Svenska Elektrikerförbundet (SEF).
Yrkesnämndens huvuduppgift är att se till att elutbildningarna i Sverige håller den kvalitet som branschen behöver för att kunna anställa kompetenta medarbetare.
© 2023 | Elbranschens centrala yrkesnämnd. All rights reserved. Personuppgiftspolicy.