Hallå där Mikael Vestlund!
Den som frågar sig om det går att klättra inom elbranschen borde lyssna på Mikael Vestlunds historia. Han har gått från lärling till VD och värnar nu extra mycket om de unga och nya i branschen.
Upptäck Robin Senbys resa genom el- och energiprogrammet på Peder Skrivare skola i Varberg. Med en djup passion för el och teknik, står Robin på tröskeln till sitt livs äventyr som en av de unga talangerna i Yrkes-SM för Installationselektriker. Denna artikel lyfter fram hans bakgrund, erfarenheter, och visioner för framtiden.
Namn: Robin Senby
Ålder: 19 år
Bor: Rolfstorp
Gör: Läser tredje året el- och energiprogrammet på Peder Skrivares skola i Varberg
Familj: Mamma, pappa och tre yngre syskon
Fritid: Träffa vänner
Robin Senbys resa inom elteknikens värld började inte i ett klassrum, hans första ord i livet sägs ha varit lampa och fläkt. Denna nyfikenhet för teknik och hur saker fungerar växte till en passion som skulle forma hans framtida karriärväg. “Att pilla med motorer och förundras över enkla elkonstruktioner var bara början,” minns Robin. Detta tidiga intresse ledde honom till att bestämt välja el- och energiprogrammet på Peder Skrivare skola i Varberg.
Genom sin utbildning har Robin inte bara utvecklat en teknisk förståelse för elektricitet utan också en uppskattning för yrkets mångsidighet. Hans APL hos olika företag har varit ovärderliga, erbjudit honom en chans att tillämpa teoretisk kunskap i praktiken och se de många sidorna av yrket. “Vare sig det handlar om att installera uttag eller dra kablar, varje dag ger mig nya insikter och färdigheter,” berättar han entusiastiskt.
Nomineringen till Yrkes-SM kom som en överraskning för Robin, men det är en utmaning han är taggad inför. “Att tävla mot de bästa unga elektrikerna i landet är en otrolig ära och en fantastisk möjlighet att lära,” säger Robin. För honom är Yrkes-SM mer än en tävling; det är en bekräftelse på hans hårda arbete och engagemang.
Att arbeta som elektriker är otroligt givande. Varje projekt är unikt och utmanar mig att tänka kreativt.
Robin Senby, pluggar till installationselektriker och tävlar i Yrkes-SM 2024
Med blicken stadigt inställd på framtiden drömmer Robin om att både bredda och fördjupa sina kunskaper i yrket. Hans passion för elektrikeryrket och önskan att ständigt utvecklas pekar mot en ljus framtid. “Att arbeta som elektriker är otroligt givande. Varje projekt är unikt och utmanar mig att tänka kreativt,” reflekterar han.
Till de som står inför valet av yrkesväg har Robin några kloka ord: “Om du har ett intresse för teknik och gillar att arbeta praktiskt, ge elyrket en chans. Det är en bred bransch med oändliga möjligheter.” Hans resa från en lekfull pojke i Rolfstorp till en av de bästa unga elektrikerna i landet är ett tydligt exempel på vart passion och hårt arbete kan leda.
Den som frågar sig om det går att klättra inom elbranschen borde lyssna på Mikael Vestlunds historia. Han har gått från lärling till VD och värnar nu extra mycket om de unga och nya i branschen.
Efter att ha jobbat nätter och helger som bartender och servitris insåg Sanna Immonen att hon behövde en förändring inför framtiden med småbarn. Bonuspappans arbete som bilelektriker fungerade som inspiration, men den egna estetiska utbildningen på gymnasiet kom också till användning i det nya yrket.
Efter nästan två decennier som frilansande redaktör i bokbranschen bytte Ida ensamheten mot gemenskap och handfasta resultat som elektriker. Läs om hennes resa från att korrekturläsa texter till att felsöka maskiner, och sedan vidare till att lära upp nästa generations blivande elektriker.
Yrkestävlingar har gått som en röd tråd genom karriären för Pontus Slättman. Från att framgångsrikt ha tävlat själv, till att slutligen vara VD för företaget som anordnar Yrkes-SM.
August Kross, från prao med elektriker till elitnivå i Yrkes-SM. Läs om hans resa och hur en ung elektrikers drömmar tar form
Svante Olssons jakt på snygga, smidiga lösningar och hans bakgrund som elektriker blev den perfekta kombinationen för en karriär som uppfinnare. Med 3D-printern och fantasin som verktyg har han tagit sig till Draknästet i SVT och har inga tankar på att sakta ner.
Elbranschens centrala yrkesnämnd (ECY) är ett samarbetsorgan mellan Installatörsföretagen (IN) och Svenska Elektrikerförbundet (SEF).
Yrkesnämndens huvuduppgift är att se till att elutbildningarna i Sverige håller den kvalitet som branschen behöver för att kunna anställa kompetenta medarbetare.
© 2023 | Elbranschens centrala yrkesnämnd. All rights reserved. Personuppgiftspolicy.