Hallå där Stefan Achilles!

Efter en framgångsrik karriär som flygplanselektriker blev Stefan Achilles yrkeslärare inom el. Idag brinner han för att utbilda framtidens elektriker och göra dem redo för arbetslivet.

Namn: Stefan Achilles

Ålder: 55 år 

Bor: Alingsås

Gör: Yrkeslärare el och programansvarig Alströmergymnasiet

Familj: Sambo

Fritid: Friluftsliv och vandring

Första stegen mot elbranschen

Stefans väg in i elbranschen gick via el/teleprogrammet vid Åtvidabergs gymnasium. Att det blev just den inriktningen var ingen slump. ”Jag gick i min fars fotspår, han var servicetekniker hos SAAB flygdivision” berättar Stefan. Det blev SAAB även för Stefan, som flygplanselektriker efter avslutade studier och en internutbildning i deras industriskola. Första åren arbetade han med produktion av kablage, paneler och annat som sitter i cockpit. Senare gick han vidare till att testa och felsöka. Efter 10 år ville han utvecklas och studerade därför industriell elektronik. När SAAB la ner sin civila flygplanstillverkning under Stefans studiepaus, tvingades han tänka om.

Nervöst inför första lektionen

Stefan slutförde studierna och flyttade till Uddevalla. ”En skola hörde av sig och frågade om jag ville bli lärare” berättar han och tillägger att den tanken aldrig slagit honom tidigare. ”Men jag tyckte direkt att det kändes kul och ville absolut prova” säger han. Inför första lektionen var nervositeten på topp. ”Men jag är gammal scout så jag hade ändå en vana av att leda ungdomar” tillägger han. Didaktiken och pedagogiken läste han in samtidigt som han arbetade. Det bästa med läraryrket tycker han är undervisningen, speciellt när han får till en riktigt bra lektion och eleverna jobbar på. ”Det är inte det lättaste, det är ju mycket som pockar på deras uppmärksamhet” säger Stefan. Han säger att yrket även gör att han håller sig ajour och att det är väldigt roligt att få jobba med ungdomar.

Det är redan brist på elektriker och el är framtiden. Vill du snabbt komma ut i jobb är elprogrammet en bra väg att gå. Bara du har tålamod och tycker att matematik är okej löser sig resten.

“Du måste inte älska matte”

För att samhället ska fungera som vi vill krävs fler elektriker. ”Det är brist på bland annat larmtekniker, högspänningselektriker, distributionselektriker och automationstekniker” berättar Stefan. Han tipsar om att gå elprogrammet, bara man har tålamod och tycker att matematik är okej. ”Du måste inte älska det – men du behöver tycka att det är okej eftersom det är en stor del av studierna” säger han.

Elever hjälper till med ljusevenemang

Alströmergymnasiet har ett tätt samarbete med näringslivet på olika sätt. Man har lagt till en kurs i elektronikproduktionsteknik för att förse en lokal kretskortstillverkare med kompetens. Dessutom får tredjeårseleverna hjälpa till med ljusevenemanget Lights in Alingsås. “Ljusdesigners från hela världen kommer hit med sina visioner och våra elever hjälper till att göra dem till verklighet” förklarar Stefan. Han avslutar med att säga att alla är välkomna till Alingsås för att ta del av ljusfesten under oktober. 

Thomas Bysell
Utesäljare

Hallå där Thomas Bysell!

Thomas Bysell följde tidigt med sin pappa på jobb som elektriker, vilket väckte ett intresse som senare blev hans yrke. I dag har han lång erfarenhet av branschen och delar med sig av sin resa – från lärling till säljare och allt däremellan.

Jesper Östanbäck
Underhållselektriker

Hallå där Jesper Östanbäck!

Från gruvor i Gällivare till glädjetjut på Liseberg – Jesper Östanbäck arbetade över hela Norden innan han hittade sitt drömjobb som elektriker i nöjesparkens magiska värld. Där har han ansvar för allt ifrån attraktionstester till att klä parken i juldräkt.

Ingenjör

Hallå där Anders Ekberg!

Från att styra lampor på teaterscener till att arbeta med elkraft på högsta nivå – för Anders har teknikintresset alltid varit en drivkraft. Idag ansvarar han för drift och underhåll på Ellevio, där han brinner för att utveckla hållbara lösningar och visa på elbranschens betydelse för framtiden

Lokelektriker

Hallå där Vicktor Tonteri!

Från matte och praktiska utmaningar i skolan till ett varierat och kreativt arbete som elektriker på en lokverkstad. Möt Vicktor, som efter sin tid på el- och energiprogrammet och lumpen nu arbetar på Railcare, där arbetsdagarna ofta innebär nya, tekniska lösningar och spännande uppgifter.

Yrkeslärare

Hallå där Stefan Achilles!

Efter en framgångsrik karriär som flygplanselektriker blev Stefan Achilles yrkeslärare inom el. Idag brinner han för att utbilda framtidens elektriker och göra dem redo för arbetslivet.

Porträtt av Linus Thomassson
Studerande

Hallå där Linus Thomasson!

Med inspiration hemifrån hittade Linus Thomasson till el- och energiprogrammet. Läs om en vanlig skoldag för Linus och om hans rekommendation till dagens högstadieelever!

Det finns inte fler att visa
Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi besvarar alla förfrågningar i den ordning de kommer in och återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!







Skip to content