Hallå där Tommy Edström!

Möt Tommy Edström, en rutinerad elektriker som har jobbat med allt från driftsystem till evenemangsel på festivaler. Idag arbetar han som filialchef på Assemblin El. Vi pratar med Tommy om hans karriär och om utvecklingspotentialen inom elbranschen.     

Namn: Tommy Edström 

Ålder: 36 år

Bor: Karlstad

Gör: Filialchef på Assemblin El

Familj: Fru, två barn och en massa djur

Intressen: Familjen samt amatörtränare inom trav

Tommy Edström
Gick i sin brors fotspår

Tidigt stod det klart att Tommy Edström skulle studera elteknik på gymnasiet. Tommys bror, som är tio år äldre, hade pluggat till elektriker och trivdes bra med sitt yrkesval. Tommy blev inspirerad och kände sig även lockad av att utbildningen var bred med många vägar att gå. Efter tre år på Fredrika Bremergymnasiet i Haninge var Tommy en nyutexaminerad elektriker. En kort tid därefter började Tommy som lärling hos Elmästarna i Stockholm. Där arbetade han som installationselektriker och fick göra traditionella elinstallationer på kontor och i lägenheter.

Från automationsanläggningar till Eurovision

Efter ett par år valde Tommy att byta till en elfirma vid namn Stockholms el och energikonsult. Under fem års tid arbetade han med automationsanläggningar inom ventilation och värme. “Jobbet var intressant och samtidigt utmanande” berättar Tommy. Vid sidan av, arbetade han som evenemangselektriker på KåBe Power. Där fick Tommy i uppdrag att förse tillfälliga anläggningar med ström. “Det kunde vara allt från fotbollsmatcher och festivaler till evenemang som Eurovision” förklarar Tommy. Hela somrar var Tommy ute och försåg anläggningar med ström med hjälp av enorma generatorer. Trots att det var ett spännande extrajobb så blev pendlandet för mycket för Tommy. Efter cirka två år slutade han för att istället arbeta med driftsättning av ventilationssystem.

Vad gör en filialchef?

Ett flertal år senare, och med tolv års erfarenhet i bagaget, drog flyttlasset vidare till Karlstad. Där anställdes Tommy av företaget Assemblin El. Till en början arbetade Tommy med något han arbetat med tidigare, nämligen driftssättning och programmering av driftsystem. Idag, däremot, jobbar han som filialchef och ansvarar för arton personer. Att hans nya roll är utmanande är inget Tommy sticker under stolen med. “Jag har jobbat som filialchef i tre år nu och man tränar verkligen hela tiden” säger Tommy. Förutom att ansvara för personal sitter Tommy i en ledningsgrupp där han arbetar med projektering och långsiktig planering för företaget. Ofta handlar det om projekt där Tommy är med och tar fram kalkyler och strategier. “Våra kunder är främst företag men också en del privatpersoner” förklarar Tommy.

Den som pluggar till elektriker kommer att få ett jobb där man alltid är eftertraktad.

Lyxen att kunna påverka sin egen vardag

Tommy trivs bra på Assemblin El. Det bästa med jobbet är att han kan bestämma över sin egen tid. “Jag har inte enbart en arbetsuppgift, jag gör så många olika saker och kan påverka min vardag, det är lyx” berättar Tommy glatt. Han förklarar vidare att elbranschen utvecklas oerhört mycket och att det är spännande att få befinna sig på ett företag som följer med i svängarna. Men med frihet kommer även ansvar. “Utmaningen är att räcka till. Att veta vad man själv ska prioritera och vad man ska låta andra få göra” säger Tommy.

Elektriker kommer alltid att vara eftertraktade

Fritiden spenderar Tommy helst med sin familj och med sina djur. På gården i Karlstad bor, förutom familjen, även hästar, getter, hundar och katter. Det stora intresset är trav och Tommy är en rutinerad amatörtränare av travhästar. Innan vi avslutar vårt samtal får Tommy frågan om han skulle rekommendera elektrikeryrket till andra? “Ja, pluggar man till elektriker får man ett jobb där man alltid kommer att vara eftertraktad. Vill du utvecklas finns det jättestora möjligheter” avslutar Tommy.

Sanna sitter i sin bil
Yrkesväxla

Hallå där Sanna Immonen!

Efter att ha jobbat nätter och helger som bartender och servitris insåg Sanna Immonen att hon behövde en förändring inför framtiden med småbarn. Bonuspappans arbete som bilelektriker fungerade som inspiration, men den egna estetiska utbildningen på gymnasiet kom också till användning i det nya yrket.

Porträtt av Ida Kullander
Yrkeslärare

Hallå där Ida Kullander!

Efter nästan två decennier som frilansande redaktör i bokbranschen bytte Ida ensamheten mot gemenskap och handfasta resultat som elektriker. Läs om hennes resa från att korrekturläsa texter till att felsöka maskiner, och sedan vidare till att lära upp nästa generations blivande elektriker.

Porträttbild på Pontus Slättman i Sverige-tröja
Yrkes-SM

Hallå där Pontus Slättman!

Yrkestävlingar har gått som en röd tråd genom karriären för Pontus Slättman. Från att framgångsrikt ha tävlat själv, till att slutligen vara VD för företaget som anordnar Yrkes-SM.

Det finns inte fler att visa
Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi besvarar alla förfrågningar i den ordning de kommer in och återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content