Skip to content

Hallå där Vicktor Tonteri!

Från matte och praktiska utmaningar i skolan till ett varierat och kreativt arbete som elektriker på en lokverkstad. Möt Vicktor, som efter sin tid på el- och energiprogrammet och lumpen nu arbetar på Railcare, där arbetsdagarna ofta innebär nya tekniska lösningar och spännande uppgifter.

Namn: Vicktor Tonteri

Ålder: 20 år

Bor: Långsele 

Gör: Lokelektriker hos Railcare Lokverkstad

Familj: Mamma, pappa och syster

Fritid: Hänga med kompisar, spela fotboll på sommaren och åka skoter på vintern.

Ett praktiskt val med många möjligheter
Det var år 2020 som Vicktor började på el- och energiprogrammet på Gudlav Bilderskolan (GB-skolan) i Sollefteå. Att valet föll på just den inriktningen fanns det flera förklaringar till. ”Jag ville ha något som var utmanande och där man kan fick jobba praktiskt” berättar han. När Vicktor läste på om programmet kände han att bitarna föll på plats. ”Jag gillar matte och problemlösning och dessutom läste jag att det är lätt att få jobb när man är klar” förklarar han och tillägger att elbranschen är så bred att man alltid kan byta inriktning om man vill prova något nytt.

Från lumpen till lokverkstad
Efter avslutad utbildning var han färdig installationselektriker, men arbetslivet fick vänta till förmån för lumpen. När Vicktor muckade därifrån hörde hans gamla ellärare Robin Stattin av sig. ”Han frågade om jag ville börja på Railcare och jag tyckte det lät kul” berättar Vicktor. Railcares lokverkstad ligger passande nog i hans hemstad Långsele. Det är också ett strategiskt läge för lokreparationer, precis vid norra stambanan.

Att vara elektriker påminner lite om legobyggen när man var liten. Det finns ritningar, men man får också vara kreativ och hitta egna vägar framåt.

Variationen håller jobbet spännande

Jobbet som elektriker på en lokverkstad är varierat och arbetsuppgifterna kan skifta rejält från dag till dag. Reparation av färdbelysning, nyinstallation och felsökning av lokets radiostyrsystem – listan över Vicktors arbetsuppgifter är lång, men riktigt kul enligt honom. ”Det är ett utmanande jobb, men det är också det roliga – man får vara kreativ och hitta fram till egna lösningar” förklarar han. Han berättar också att det är kul med kombinationen av att jobba med händerna och hjärnan.

Kreativ problemlösning som i barndomens legobyggen

Vicktor jämför elektrikeryrket med legobyggen som liten. ”Det finns ritningar, men man måste också tänka till själv, det passar den som är kreativ men som också är bra på att tänka logiskt” säger han. Framtiden ser han ljust på, även om han inte har några konkreta karriärplaner. ”Jag vill lära mig så mycket som möjligt och klättra” säger han och lägger till att det alltid finns spännande vägar att ta i elbranschen.

Porträtt Alexander Ljungqvist
Marknadschef

Hallå där Alexander Ljungqvist!

Lampor väckte intresset – och nyfikenheten på hur el fungerar blev starten på ett yrkesliv som fortfarande kretsar kring ljus. Med sin erfarenhet från fältet har Alexander ett försprång i rollen som produkt- och marknadschef på belysningsföretaget Hide-a-lite.

Jan Christiansen
Inköpschef

Hallå där Jan Christiansen!

Med över 30 år i elbranschen har Jan Christiansen erfarenhet från många olika roller, från elektriker till VD. Idag arbetar han som inköpschef hos Ahlsell, men yrkesstoltheten från de första åren som elektriker är än idag lika stark som förr.

Johnny Petré gör tummen upp
VD

Hallå där, Johnny Petré!

Johnny Petré har lång erfarenhet av elbranschen och ett starkt driv för teknik och entreprenörskap. Han ser stora fördelar för den som vill yrkesväxla till elbranschen och menar att alla tidigare erfarenheter kan vara en hjälp på vägen.

Projektledare

Hallå där, Dennis Järpell!

Från egenföretagare till lärare och projektledare – Dennis Järpell har sett elbranschen från alla vinklar. Trots att hans karriär sträcker sig över fyra decennier och otaliga projekt, brinner han fortfarande för att inspirera nästa generation att upptäcka elbranschens oändliga möjligheter.

Thomas Bysell
Utesäljare

Hallå där Thomas Bysell!

Thomas Bysell följde tidigt med sin pappa på jobb som elektriker, vilket väckte ett intresse som senare blev hans yrke. I dag har han lång erfarenhet av branschen och delar med sig av sin resa – från lärling till säljare och allt däremellan.

Jesper Östanbäck
Underhållselektriker

Hallå där Jesper Östanbäck!

Från gruvor i Gällivare till glädjetjut på Liseberg – Jesper Östanbäck arbetade över hela Norden innan han hittade sitt drömjobb som elektriker i nöjesparkens magiska värld. Där har han ansvar för allt ifrån attraktionstester till att klä parken i juldräkt.

Det finns inte fler att visa
Translate »

Är du företagare?

PRAO är en nyckel till att locka fler unga till el- och energi­programmet. Hur ser du på PRAO?

Genom att svara på vår enkät hjälper du oss att förstå hur vi kan stötta företag som ditt och göra det enklare att ta emot PRAO-elever.

Det tar bara en minut, men ditt svar kan påverka framtidens elektriker!

Dina kontaktuppgifter är frivilliga.

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi besvarar alla förfrågningar i den ordning de kommer in och återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-post i det automatiska mejlet som skickas till dig, så står du sen med på våra utskick av information.