Hallå där Hampus Åhlander!

Hampus Åhlander har precis tagit studenten och sommarjobbar just nu som automationstekniker på skogsindustriföretaget Metsä Board utanför Örnsköldsvik. Han ser ljust på framtiden och drömmen är att en dag få arbeta på en oljeplattform i Norge. 

Namn: Hampus Åhlander

Ålder: 18 år

Bor: Örnsköldsvik

Gör: Sommarjobbar på Metsä Board

Familj: Mamma, pappa och fyra syskon

Fritid: Spela TV-spel, gymma, samt att umgås med vänner

Hampus Åhlander
Kul att få komma ut i arbetslivet efter studenten

Att ta studenten beskriver Hampus som en once-in-a-lifetime-upplevelse och bland det roligaste han gjort. Det känns kul att få komma ut i arbetslivet och jobba som elektriker, även om det är lite tråkigt att tappa kontakten med skolvännerna. “Men man kommer ju att lära känna nya vänner när man jobbar” menar Hampus.

En robot lockade till el- och energiprogrammet

Inför gymnasiet gick Hampus och hans pappa på ett öppet hus på Parkskolan i Örnsköldsvik, och där stötte de på något fascinerande. Hampus fick nämligen syn på en robot med sorteringssystem som snabbt väckte intresset för el- och energiprogrammet. Hampus berättar att det verkade finnas så mycket variation inom programmet, vilket kändes kul. Han har inte ångrat sitt val och har trivts med både lärare och utbildning, men framförallt har han uppskattat omväxlingen inom programmet. “Det finns så mycket att lära sig och så många olika områden typ som programmering och reglering”, fortsätter han.

Elektriker jobbar med att klura på problem

Det Hampus gillar allra mest med jobbet som elektriker är att det är klurigt och utmanande. Han berättar att man först måste hitta problemet och sen komma på en bra lösning – sånt tycker han är spännande. Utöver det uppskattar Hampus att det varje dag finns nya, varierande saker att göra – ibland sitter man vid en dator och i nästa stund är man ute på fältet och kopplar upp grejer. Dessutom gillar Hampus att man som elektriker lär känna nya människor på jobbet.

Att jobba på en oljeplattform i Norge hade varit en cool upplevelse att sätta på cv:t och jag tror man tjänar bra med pengar också.

Sommarjobb som automationstekniker

Under gymnasiet gjorde Hampus sin praktik på Metsä Board utanför Örnsköldsvik och i våras tackade han ja till ett sommarjobb på samma arbetsplats. Vi frågar Hampus vad han gör som elektriker på Metsä Board. Han berättar att han just nu byter ut alla lysrör och lampor i byggnaden. Utöver det hjälper han till där det finns behov. Det kan handla om att följa med till kontrollrummet eller laga motorer i pumpar.

Framtida planer och drömjobbet

Till hösten vill Hampus söka jobb som automationstekniker, men kan även tänka sig ett lärlingsår där han får testa på installation. Hampus berättar att det hade varit bra att kunna både automation och installation inför framtida jobb som elektriker. Till sist frågar vi Hampus om han har något drömjobb och han svarar att drömmen är ett jobb i Norge.

 Att jobba på en oljeplattform i Norge hade varit en cool upplevelse att sätta på cv:t och jag tror man tjänar bra med pengar också, avslutar Hampus med ett skratt.

Patrik Hedlund sitter vid sitt skrivbord framför dator och elektronisk utrustning
systemintegratör

Hallå där Patrik Hedlund!

Vad har legobyggen med smarta hem att göra? Ganska mycket om man frågar Patrik Hedlund, passionerad systemintegratör inom KNX.

Porträttbild av Philip Bergquist inuti ett kontor
teknisk support

Hallå där Philip Bergquist!

Det är svårt att förstå att Philip Bergquist bara är 30 år när man ser hur mycket han hunnit med i elbranschen. Från praktiskt arbete på stora byggen och inom lås och larm, till sälj och teknisk support.

Tommy Edström
Filialchef

Hallå där Tommy Edström!

Möt Tommy Edström, en rutinerad elektriker som har jobbat med allt från driftsystem till evenemangsel på festivaler. Idag arbetar han som filialchef på Assemblin El.

Det finns inte fler att visa
Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content