
Hallå där Christer och Jenny Ferm!
Familjen Ferm har i snart två decennier drivit elteknikföretaget CD Säkerhetsteknik AB.
Joar Rask är en av tre finalister som i maj 2022 ska tävla om titeln Sveriges Bästa Elektriker. Idag pluggar han på El- och energiprogrammet och tycker det är väldigt roligt. När han tar studenten om några veckor har han redan klart med anställning och bra lön. Men hur förbereder han sig inför Yrkes-SM i maj 2022?
Namn: Joar Rask
Ålder: 19 år
Bor: Åker styckebruk men håller på att köpa lägenhet i Nyköping
Gör: Pluggar sista året El- och energiprogrammet på ETG Nyköping, och förbereder sig inför att tävla i Yrkes-SM
Familj: pappa, pappas flickvän, bonussyster och bonusbror samt schäfrar och en fransk bulldog
Fritid: hänger med kompisar och gymmar
Den 10 till 12 maj 2022 tävlar Joar Rask i Yrkes-SM för vinna titeln Sveriges Bästa Elektriker 2022. Joar berättar att det var hans lärare som frågade om han fick nominera Joar till uttagningstävlingen inför Yrkes-SM. “Och jag tackade bara ja”, berättar Joar. “Jag visste inte så mycket om det. Det var en kille här när vi började i ettan som pratade lite om det. Då tycket jag bara det lät roligt att man skulle tävla i det man jobbar med, sen tänkte man inte så mycket mer på det. Sen kom Janne och berättade om det, och då bara blev det”.
Inför Yrke-SM var det en uttagstävling där tre finalister utsågs, de som får tävla i Växjö i maj 2022. Det som Joar tyckte var roligast med uttagstävlingen var känslan att vara där och få köra på. Han berättar också att det var kul att se hur andra gjorde. “Det var ju vissa som gjorde och tänkte annorlunda och det var ju kul att se. För då kan man ju också tänka hur man kunde ha gjort och planerat bättre”, berättar Joar.
Inför Yrkes-SM tränar Joar på olika moment. Han har hjälp av sin lärare Janne Westman som fixar olika övningar. Det han tog med sig från uttagstävlingen är att tänka efter mer. “Det var att jag inte tänkte efter där som gjorde att jag fick några fel så det ska jag förbättra mig på”, säger Joar.
På Yrkes-SM kommer det en installation som han inte gjort under utbildningen eller uttagstävlingen. “Det är lite mera saker nu, till exempel KNX. Det måste man plugga och träna på för att förbereda sig så att man har koll på det”, berättar Joar.
Jag tycker det känns roligt att tävla i det man jobbar med och det är kul att vara med i en tävling som känns seriös. Jag tror jag har chanser i finalen och går in för att vinna!
Joar Rask
Redan i sexan bestämde Joar att han skulle plugga till elektriker. Hans pappa är hantverkare och Joar berättar att han alltid tyckte det var så coolt när hans pappa byggde själv på huset.
När Joar skulle välja till gymnasiet var förstahandsvalet El- och energiprogrammet på ETG Nyköping. “Jag gillar att det är en liten skola, det är kul. Man kommer jättenära lärarna och det är ett stort plus. Sen är alla så engagerade här och det är jättekul!”, säger Joar entusiastiskt.
Det roligaste med plugget är att jobba i båsen berättar Joar. Sen fortsätter han och säger att han också tycker det är roligt med PLC och programmering. Det märks att Joar tycker mycket är roligt eftersom han sen fortsätter att berätta det också är roligt att koppla motorplattor och liknande. Men det tar inte slut på det roliga där. “Mät och styr håller vi på med ganska mycket och det är också roligt. Det är väldigt mycket tänka och så, så det kan vara kul även om man blir ganska irriterad ibland för att det inte funkar”, säger Joar och ler. “Vi håller på massor med problemlösning nu. Det tycker jag är kul, men det är också ganska lätt så det känns som att jag kommer tröttna på det ganska fort. Jag vill lära mig mera, något som man inte kan”, säger Joar.
Joar har redan fått anställning och börjar direkt efter studenten. Han ska jobba hos Assemblin i Nyköping. “Jag har gjort all min APL hos dem. Jag trivs jättebra där, alla är jättesnälla”, berättar Joar. Han börjar sin anställning inom entreprenad vilket innebär att jobba på byggen. “Jag var mycket på service under APL och de vill också gärna anställa mig. Det kanske blir i framtiden för hos Assemblin måste man jobba på entreprenad först.”
För Joar känns det självklart att tipsa alla att läsa till elektriker. “Det är jätteroligt att lära sig och det finns så mycket att lära sig så man kan nästan inte tröttna. Och det är bra betalt”, säger Joar. Innan han var ute på sin första APL trodde han att folk skulle vara lite macho men att det verkligen är motsatsen. “Alla är jättetrevlig så det är jätteskönt. Det är så annorlunda än vad jag trodde det skulle vara”.
När Joar tänker på framtiden så vill han gärna jobba som elektriker en tid för att sen jobba heltid och plugga femtio procent till typ ingenjör. “Det har jag tänkt att jag vill göra men jag vet inte riktigt inom vad eller vad jag ska bli. Än så länge är det bara elektriker jag tänker sen typ ingenjör när jag blir lite äldre”, säger Joar fundersamt.
Jag tror folk tror att det är lite svårare än vad det faktiskt är. När jag pratar med mina vänner och de ställer någon fråga om till exempel husel och man svarar på det då blir de ganska imponerad att man kan det. Det är ganska simpelt när man väl har lärt sig det.
Joar Rask
KNX är en världsomfattande standard för alla applikationer i hem- och fastighetsautomation, från belysning och solskydd till olika säkerhetssystem, värme, ventilation, luftkonditionering, övervakning, larm, vattenkontroll, energiövervakning, smart mätning samt hushållsapparater, audio/video och mycket mer.
PLC (av engelska programmable logic controller) eller programmerbart styrsystem är en slags dator som främst används inom automation, till exempel för att styra en montagelinje, ett vattenkraftverk eller åkattraktioner på ett nöjesfält.
Familjen Ferm har i snart två decennier drivit elteknikföretaget CD Säkerhetsteknik AB.
Möt Peter Köningsson, en erfaren scen-elektriker som arbetar på Skule Naturscen med stora konserter och evenemang.
Maja Sundqvist ska snart börja tredje året på el-och energiprogrammet i Karlstad. Hon är även influencer på ECY:s TikTok där hon inspirerar andra att få upp ögonen för elteknik.
Elbranschens centrala yrkesnämnd (ECY) är ett samarbetsorgan mellan Installatörsföretagen (IN) och Svenska Elektrikerförbundet (SEF).
Yrkesnämndens huvuduppgift är att se till att elutbildningarna i Sverige håller den kvalitet som branschen behöver för att kunna anställa kompetenta medarbetare.
© 2021 | Elbranschens centrala yrkesnämnd. All rights reserved. Personuppgiftspolicy.