LÄRARE OCH STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE

Lärare elteknik

Som lärare i elteknik är du viktig för att eleverna ska få en bra och kvalitetssäkrad utbildning. Som studie- och yrkesvägledare är det viktigt att du har kunskap om yrkesutbildningen och yrkets möjligheter.

nationellt branschprov 2021
Webbaserad utbildning för ellärare via INSU

Passa på att uppdatera dina kunskaper inom elsäkerhet eller utveckla dina kunskaper om elbilsladdning!

Vi har nu förmånen att till ett kraftigt subventionerat pris erbjuda dig som är ellärare webbaserade kurser via Installations­branschens utbildnings- och utvecklingscenter (INSU).

Kurserna hålls live via webben i mindre grupper för att du ska ha möjlighet att interagera och ställa frågor vid kurstillfället. Det finns sex utbildnings­tillfällen abonnerade för respektive kurs med 20 platser tillgängliga per tillfälle. Se därför till att säkra din plats i god tid.

Digitalisering för yrkeslärare

Är du yrkeslärare och nyfiken på digitalisering inom elteknik? Välkommen till en webbinarieserie i fyra delar där vi lyfter visioner och inspiration för dig som utbildar framtidens samhällsbyggare!

Nästa tillfälle är tisdagen den 12 oktober. Det är seriens tredje tillfälle. Seminarierna är webbaserade och kostnadsfria. Om du missat ett seminarium kan du se det i efterhand på webben. 

lärare elteknik

Ny obligatorisk utbildning i arbetsmiljö

Från och med 1 juli 2021 måste alla personer som vistas på en byggarbetsplats ha genomgått en ny utbildning i arbetsmiljö, Safe Construction Training. Det gäller även elever som gör APL och lärlingar. Så se till att era elever gör utbildningen i god tid!

Goda kunskaper i regler kring arbetsmiljö hjälper till att skydda sig själv, kollegor och medarbetare från skador och olyckor.

Safe Construction Training är hela branschens introduktionsutbildning inom arbetsmiljöområdet. 

Från och med den 1 juli 2021 är utbildningen obligatorisk för alla som vistas på en byggarbetsplats.

Utbildningens syfte är att:

  • bidra till förståelse för de vanligaste riskerna inom byggbranschen och hur de kan förebyggas.
  • ge insikt i hur våra attityder och beteenden kan påverka säkerheten hos oss, både som som individer och i grupp.
  • ge kunskap om de vanligaste reglerna inom hälsa och säkerhet.

Eleven gör utbildningen online. Den är kostnadsfri och tar cirka 1,5- 2 timmar att genomföra. Efter genomgången och godkänd utbildning laddas resultatet automatiskt in i ID06 Kompetensdatabas.

APL

Som huvudman är det ert ansvar att skapa ett fungerade samarbete med företagen i elteknikbranschen. Bland annat för att ordna APL-platser och säkerställa att tiden på APL uppfyller de krav som finns på undervisningen.

Länktips!

Här hittar du tips på länkar till webbplatser med aktuellt innehåll för dig som är lärare eller studie-och yrkesvägledare på el- och energiprogrammet.

  • Elinstallatören – den ledande branschtidningen inom elteknikområdet
  • Elsäkerhetsverket – du kan prenumerera på Elsäkerhetsverkets nyhetsbrev här
  • Skolverkets nyhetsbrev, som lärare samt studie-och yrkesvägledare har du möjlighet att prenumerera på skolverkets nyhetsbrev 
  • Svensk Elstandard 
  • Voltimum sverige – Voltimum är en portal med verktyg, information och tjänster som gör livet lättare för människor som jobbar i elinstallationsbranschen. Du kan kostnadsfritt prenumerera på Voltimums  nyhetsbrev Voltinews här

Informations- och utbildningsmaterial

Vi publicerar löpande material på olika externa webbsidor. Framförallt är det material som riktar sig till de som står inför valet av utbildning. Till exempel broschyrer för nedladdning eller filmer om jobbet som elektriker.

Våra filmer hittar du på Installatörsföretagens kanal på YouTube. Du kan också hitta andra bra filmer på YouTube om du söker på ”elektriker” eller ”elteknik”.

Framtidskarta för El-och energiprogrammet. Kartan ger en överskådlig bild om möjliga yrkesvägar efter gymnasiet och finns översatt på flera språk.

Framtidskarta (PDF)
Framtidskarta DE (PDF)
Framtidskarta EN (PDF)
Framtidskarta ES (PDF)
Framtidskarta FA (PDF)
Framtidskarta FR (PDF)

Utbildning till elektriker
Klicka för att förstora

Så får vi fler tjejer till elteknikbranschen

Endast tre procent av eleverna som går El- och energiprogrammet är tjejer. Antalet verksamma elektriker som är kvinnor är ännu lägre – endast två procent.

Tillsammans kan vi göra skillnad.

Installatörsföretagen har genomfört en förstudie för att ta reda på hur vi får fler tjejer att söka till El- och energiprogrammet. 

Förstudien är döpt till ”Hur hamnade du här?” vilket är den vanligaste frågan som tjejer på El- och energiprogrammet får svara på. Nu är det dags att ändra på det. Ta del av studien nedan.

Hur hamnade jag här? kort version (PDF)
Hur hamnade jag här? hela rapporten (PDF)

Translate »