Tävla som installations­elektriker

Yrkestävlingar

Utforska yrkestävlingar inom elbranschen, arrangerade av WorldSkills Sweden och ECY. Lär dig mer om tävlingar, karriärvägar och internationella samarbeten.

Yrkestävlingarna riktar sig till elever som går, eller nyligen har examinerat sig från, el- och energiprogrammet.

Vad är yrkes­tävlingar?

Yrkestävlingar är tävlingar där elever och yrkesverksamma inom olika branscher får visa upp sina färdigheter och tävla mot varandra.

För elbranschen är det yrket installations­elektriker som deltar i tävlingarna. WorldSkills Sweden samordnar tävlingarna i Sverige och arbetar för att höja attraktionskraften, statusen och kvaliteten för yrkesutbildning.

Yrkes-SM

Yrkes-SM är en tävling som syftar till att öka intresset och attraktionskraften för yrkesutbildning.

Evenemanget ger elever, skolpersonal och föräldrar möjlighet att få kunskap och kännedom om yrkesutbildning och olika karriärvägar. Nästa Yrkes-SM kommer att äga rum mellan den 23-25 april 2023 i Karlstad. Läs mer om den kommande tävlingen här.

Uttagstävling till Yrkes-SM 2024

ECY arrangerar uttagningstävlingar för installationselektriker till Yrkes-SM. I år kommer dessa att ske under hösten 2023, och mer information om tävlingarna publiceras efter sommaren.

Yrkes-EM (Euroskills)

Yrkes-EM, eller EuroSkills, är en tävling där Europas mest yrkesskickliga ungdomar tävlar i olika yrken. Tävlingen arrangeras vartannat år och är öppen för ungdomar upp till 25 år.

Tävlande och experter får kompetensutveckling genom förberedelser och genomförande av tävlingen. Det internationella samarbetet bidrar också till att knyta kontakter som kan leda till samarbeten under ett helt yrkesliv.

Yrkes-EM 2023

I år går yrkes-EM i Gdansk, Polen. Sverige kommer dessvärre inte delta. Vi kommer dock besöka tävlingen för att förbereda oss inför Yrkes-SM 2024.

Yrkes-VM (WorldSkills Competition)

Yrkes-VM är en tävling där Sveriges yrkesskickligaste ungdomar tävlar mot världseliten i olika yrken.  Mästerskapen är ett sätt att lyfta fram vikten av yrkesutbildning och yrkesskicklighet samt bidra till internationella samarbeten.

Yrkes-VM har arrangerats sedan 1950, och Sverige har deltagit sedan 1995. Yrkes-VM 2024 kommer att arrangeras i Lyon, Frankrike, mellan den 10-15 september. Det blir den 47:e gången tävlingen äger rum. Över 1 600 tävlande från 70 länder förväntas delta i Yrkes-VM 2024. Deltagarna i tävlingen måste vara 22 år eller yngre året tävlingen genomförs.
Aktuellt från ECY
Josefine Duerlund

Hallå där Josefine Duerlund!

Möt Josefine Duerlund – en inspirerande elektriker som kombinerar sitt yrke med sin passion för fotboll. Läs vidare för att upptäcka hennes resa från att fascineras av elektrikerjobbet under en husrenovering till att yrkesväxla till elektriker.

Translate »

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!