Tävla som installations­elektriker

Yrkestävlingar

Utforska yrkestävlingar inom elbranschen, arrangerade av WorldSkills Sweden och ECY. Lär dig mer om tävlingar, karriärvägar och internationella samarbeten.

Yrkestävlingarna riktar sig till elever som går, eller nyligen har examinerat sig från, el- och energiprogrammet.

Vad är yrkes­tävlingar?

Yrkestävlingar är tävlingar där elever och yrkesverksamma inom olika branscher får visa upp sina färdigheter och tävla mot varandra.

För elbranschen är det yrket installations­elektriker som deltar i tävlingarna. WorldSkills Sweden samordnar tävlingarna i Sverige och arbetar för att höja attraktionskraften, statusen och kvaliteten för yrkesutbildning.

Yrkes-SM

Yrkes-SM är en tävling som syftar till att öka intresset och attraktionskraften för yrkesutbildning.

Evenemanget ger elever, skolpersonal och föräldrar möjlighet att få kunskap och kännedom om yrkesutbildning och olika karriärvägar. Nästa Yrkes-SM kommer att äga rum mellan den 23-25 april 2023 i Karlstad. Läs mer om den kommande tävlingen här.

Uttagstävling till Yrkes-SM 2024

Den 25 november är det dags för uttagstävlingen till Yrkes-SM 2024! ECY arrangerar uttagningstävlingen för installationselektriker till Yrkes-SM. 

Yrkes-EM (Euroskills)

Yrkes-EM, eller EuroSkills, är en tävling där Europas mest yrkesskickliga ungdomar tävlar i olika yrken. Tävlingen arrangeras vartannat år och är öppen för ungdomar upp till 25 år.

Tävlande och experter får kompetensutveckling genom förberedelser och genomförande av tävlingen. Det internationella samarbetet bidrar också till att knyta kontakter som kan leda till samarbeten under ett helt yrkesliv.

Yrkes-EM 2023

I år gick Euroskills (Yrkes-EM) i Gdansk, Polen. Sverige deltog dessvärre inte delta. Vi besökte dock tävlingen för att förbereda David Nilsson, tävlande, och vår expert Robin Stattin inför Worldskills (Yrkes-VM) 2024.

Yrkes-VM (WorldSkills Competition)

Yrkes-VM är en tävling där Sveriges yrkesskickligaste ungdomar tävlar mot världseliten i olika yrken.  Mästerskapen är ett sätt att lyfta fram vikten av yrkesutbildning och yrkesskicklighet samt bidra till internationella samarbeten.

Yrkes-VM har arrangerats sedan 1950, och Sverige har deltagit sedan 1995. Yrkes-VM 2024 kommer att arrangeras i Lyon, Frankrike, mellan den 10-15 september. Det blir den 47:e gången tävlingen äger rum. Över 1 600 tävlande från 70 länder förväntas delta i Yrkes-VM 2024. Deltagarna i tävlingen måste vara 22 år eller yngre året tävlingen genomförs.
Aktuellt från ECY
Scen-elektriker Peter Köningsson

Hallå där Peter Köningsson!

Möt Peter Köningsson, en erfaren scen-elektriker som arbetar på Skule Naturscen med stora konserter och evenemang.

Uttagning till Yrkes-SM 2024

Är du eller känner du någon som är redo att ta steget in i en spännande och konkurrenskraftig värld av yrkeskunskap? ECY presenterar nu uttagningstävlingen till Yrkes-SM 2024 för installationselektriker.

Translate »

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content