Tävla som installations­elektriker

Yrkestävlingar

Utforska yrkestävlingar inom elbranschen, arrangerade av WorldSkills Sweden och ECY. Lär dig mer om tävlingar, karriärvägar och internationella samarbeten.

Yrkestävlingarna riktar sig till elever som går, eller nyligen har examinerat sig från, el- och energiprogrammet.

Vad är yrkes­tävlingar?

Yrkestävlingar är tävlingar där elever och yrkesverksamma inom olika branscher får visa upp sina färdigheter och tävla mot varandra.

För elbranschen är det yrket installations­elektriker som deltar i tävlingarna. WorldSkills Sweden samordnar tävlingarna i Sverige och arbetar för att höja attraktionskraften, statusen och kvaliteten för yrkesutbildning.

Yrkes-SM

Yrkes-SM är en tävling som syftar till att öka intresset och attraktionskraften för yrkesutbildning.

Evenemanget ger elever, skolpersonal och föräldrar möjlighet att få kunskap och kännedom om yrkesutbildning och olika karriärvägar. Nästa Yrkes-SM kommer att äga rum mellan den 23-25 april 2023 i Karlstad. Läs mer om den kommande tävlingen här.

Tävlande i Yrkes-SM 2024

Det var tre unga elektriker som gjorde upp om titeln Årets bästa unga installationselektriker 2024; Robin Senby, August Kross och Arvid Larsson. Kolla in vår sida om Yrkes-SM för att finna ut vem av dem som vann!

Yrkes-EM (Euroskills)

Yrkes-EM, eller EuroSkills, är en tävling där Europas mest yrkesskickliga ungdomar tävlar i olika yrken. Tävlingen arrangeras vartannat år och är öppen för ungdomar upp till 25 år.

Tävlande och experter får kompetensutveckling genom förberedelser och genomförande av tävlingen. Det internationella samarbetet bidrar också till att knyta kontakter som kan leda till samarbeten under ett helt yrkesliv.

Yrkes-EM 2023

I år gick Euroskills (Yrkes-EM) i Gdansk, Polen. Sverige deltog dessvärre inte delta. Vi besökte dock tävlingen för att förbereda David Nilsson, tävlande, och vår expert Robin Stattin inför Worldskills (Yrkes-VM) 2024.

Yrkes-VM (WorldSkills Competition)

Yrkes-VM är en tävling där Sveriges yrkesskickligaste ungdomar tävlar mot världseliten i olika yrken.  Mästerskapen är ett sätt att lyfta fram vikten av yrkesutbildning och yrkesskicklighet samt bidra till internationella samarbeten.

Yrkes-VM har arrangerats sedan 1950, och Sverige har deltagit sedan 1995. Yrkes-VM 2024 kommer att arrangeras i Lyon, Frankrike, mellan den 10-15 september. Det blir den 47:e gången tävlingen äger rum. Över 1 600 tävlande från 70 länder förväntas delta i Yrkes-VM 2024.

Deltagarna i tävlingen måste vara 22 år eller yngre året tävlingen genomförs.

Yrkes-VM 2024 i Lyon, Frankrike

I september 2024 arrangeras Yrkes-SM i Lyon, Frankrike. Vi är på plats med David Nilsson, Sveriges tävlande i Installationselektriker. 

Aktuellt från ECY
Porträtt av Ida Kullander

Hallå där Ida Kullander!

Efter nästan två decennier som frilansande redaktör i bokbranschen bytte Ida ensamheten mot gemenskap och handfasta resultat som elektriker. Läs om hennes resa från att korrekturläsa texter till att felsöka maskiner, och sedan vidare till att lära upp nästa generations blivande elektriker.

Elkollo - teknikutbildning för unga

Elkollo: kreativt och tekniskt för framtida elektriker

Elkollo återvänder denna sommar med spännande el- och teknikaktiviteter för barn 9-12 år. Det är inte för sent att anordna ett eget Elkollo – vi erbjuder stöd för att skapa en inspirerande och utbildande upplevelse.

Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content