Hallå där Mikael Vestlund!
Den som frågar sig om det går att klättra inom elbranschen borde lyssna på Mikael Vestlunds historia. Han har gått från lärling till VD och värnar nu extra mycket om de unga och nya i branschen.
Du kanske har kollat på TV-serier som Solsidan, Morden i Sandhamn och Bonusfamiljen? Då har du även sett Per Byréns arbetsinsats – utan att du ens lagt märke till det. Per är nämligen filmelektriker och arbetar med ljussättning på stora svenska TV-produktioner. Pers framgångsrika karriär sträcker sig över fyra decennier, och idag pratar vi om hur han hamnade på SVT och varför han aldrig tröttnar på att vara filmelektriker.
Pers första jobb efter gymnasiet var som elmontör på Siemens Montage i Sundsvall. Där jobbade han bland annat med att sätta upp trappbelysning och lägga kablar. Efter tio år på Siemens Montage längtade Per efter nya utmaningar. Han flyttade till Stockholm och så småningom skickade han in en ansökan till ett jobb som filmelektriker på SVT. Till Pers stora lycka fick han jobbet. “Det var nånting helt annat, det kändes otroligt positivt” berättar Per om sin nya tjänst.
Man blir aldrig färdig med jobbet, man lär sig hela tiden. Man jobbar med någon ny som säger 'ska vi testa det här' och man tänker oj, kolla vilken bra idé!
Per Byrén, filmelektriker
Trots 40 år som elektriker har Per fortfarande inte tröttnat på sitt yrke. Han har kul på sin arbetsplats och dessutom älskar han variationen och utmaningarna. Varje dag dyker det upp nya problem som ska lösas.
– Man blir aldrig färdig med jobbet, man lär sig hela tiden. Man jobbar med någon ny som säger ‘ska vi testa det här’ och man tänker oj, kolla vilken bra idé, avslutar Per.
Den som frågar sig om det går att klättra inom elbranschen borde lyssna på Mikael Vestlunds historia. Han har gått från lärling till VD och värnar nu extra mycket om de unga och nya i branschen.
Efter att ha jobbat nätter och helger som bartender och servitris insåg Sanna Immonen att hon behövde en förändring inför framtiden med småbarn. Bonuspappans arbete som bilelektriker fungerade som inspiration, men den egna estetiska utbildningen på gymnasiet kom också till användning i det nya yrket.
Efter nästan två decennier som frilansande redaktör i bokbranschen bytte Ida ensamheten mot gemenskap och handfasta resultat som elektriker. Läs om hennes resa från att korrekturläsa texter till att felsöka maskiner, och sedan vidare till att lära upp nästa generations blivande elektriker.
Elbranschens centrala yrkesnämnd (ECY) är ett samarbetsorgan mellan Installatörsföretagen (IN) och Svenska Elektrikerförbundet (SEF).
Yrkesnämndens huvuduppgift är att se till att elutbildningarna i Sverige håller den kvalitet som branschen behöver för att kunna anställa kompetenta medarbetare.
© 2023 | Elbranschens centrala yrkesnämnd. All rights reserved. Personuppgiftspolicy.