Hallå där Per Byrén!

Du kanske har kollat på TV-serier som Solsidan, Morden i Sandhamn och Bonusfamiljen? Då har du även sett Per Byréns arbetsinsats – utan att du ens lagt märke till det. Per är nämligen filmelektriker och arbetar med ljussättning på stora svenska TV-produktioner. Pers framgångsrika karriär sträcker sig över fyra decennier, och idag pratar vi om hur han hamnade på SVT och varför han aldrig tröttnar på att vara filmelektriker.     

Namn: Per Byrén

Ålder: 63 år

Bor: Nacka

Gör: Filmelektriker på bland annat SVT och TV4

Familj: Sambo och utflugen dotter

Fritid: Vara i skogen, jaga, fiska samt köra motorcykel

Per Byrén, filmelektriker på SVT
Elteknik på gymnasiet i Sundsvall
Per Byrén har inte alltid velat bli elektriker, egentligen så blev det bara så. Inför gymnasievalet i Sundsvall kom han nämligen inte in på sitt förstahandsval. “Elteknik var mitt tredjehandsval” säger Per och skrattar. Men när han ser tillbaka på sin långa karriär som filmelektriker är han väldigt nöjd med hur allt blev. Per studerade tre år på eltekniklinjen i Sundsvall, som även inkluderade ett praktiskt år, och var sedan en färdigutbildad elektriker – redo för arbete.     
Första tiden som elektriker och nya jobbet på SVT

Pers första jobb efter gymnasiet var som elmontör på Siemens Montage i Sundsvall. Där jobbade han bland annat med att sätta upp trappbelysning och lägga kablar. Efter tio år på Siemens Montage längtade Per efter nya utmaningar. Han flyttade till Stockholm och så småningom skickade han in en ansökan till ett jobb som filmelektriker på SVT. Till Pers stora lycka fick han jobbet“Det var nånting helt annat, det kändes otroligt positivt” berättar Per om sin nya tjänst.   

Vad gör en filmelektriker?
SVT arbetade Per med att ljussätta intervjuer och stötte ofta på internationella band såsom Led Zeppelin och The Ramones. Snart började Per även att jobba med TV-produktioner. Nu handlade arbetsuppgifterna om att reka för inspelningar –  både inomhus och utomhus. “Man måste se till så att det finns tillräckligt med ström på inspelningsplatsen” berättar Per. Ibland får han fixa ström från ett elskåp medan han andra gånger måste ta med sig elaggregat. Sedan åker Per ut till inspelningsplatsen med fotograf och regissör för att göra ett så kallat tekniskt rek. Det handlar om att kolla manus, bestämma vilka scener som ska göras och förbereda vilken ljussättning som passar den specifika scenen. På inspelningsdagen finns Per på plats först av alla för att rigga lampor och ljussätta den första tagningen. Dessutom stannar han kvar och ser till så att allt fungerar, samtidigt som han förbereder inför nästa scen.                    

Man blir aldrig färdig med jobbet, man lär sig hela tiden. Man jobbar med någon ny som säger 'ska vi testa det här' och man tänker oj, kolla vilken bra idé!

Det bästa med att jobba på TV-produktioner
Det roligaste med att vara filmelektriker är mötet med människor, förklarar Per. Förutom att stöta på kända regissörer och skådespelare träffar han kollegor med väldigt olika bakgrunder. Per berättar att han ibland stöter på folk han arbetat med under tidigare produktioner och ibland helt nya människor. “Det är en trevlig värld” menar Per.        
Per känner sig aldrig klar med jobbet som filmelektriker

Trots 40 år som elektriker har Per fortfarande inte tröttnat på sitt yrke. Han har kul på sin arbetsplats och dessutom älskar han variationen och utmaningarna. Varje dag dyker det upp nya problem som ska lösas.

– Man blir aldrig färdig med jobbet, man lär sig hela tiden. Man jobbar med någon ny som säger ‘ska vi testa det här’ och man tänker oj, kolla vilken bra idé, avslutar Per.   

Porträtt av Ida Kullander
Yrkeslärare

Hallå där Ida Kullander!

Efter nästan två decennier som frilansande redaktör i bokbranschen bytte Ida ensamheten mot gemenskap och handfasta resultat som elektriker. Läs om hennes resa från att korrekturläsa texter till att felsöka maskiner, och sedan vidare till att lära upp nästa generations blivande elektriker.

Porträttbild på Pontus Slättman i Sverige-tröja
Yrkes-SM

Hallå där Pontus Slättman!

Yrkestävlingar har gått som en röd tråd genom karriären för Pontus Slättman. Från att framgångsrikt ha tävlat själv, till att slutligen vara VD för företaget som anordnar Yrkes-SM.

August Kross
Yrkes-SM 2024

Hallå där August Kross!

August Kross, från prao med elektriker till elitnivå i Yrkes-SM. Läs om hans resa och hur en ung elektrikers drömmar tar form

Det finns inte fler att visa
Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content