Hallå där Peter Köningsson!

Möt Peter Köningsson, en scen-elektriker från Höga Kusten som får se de bästa konserterna under arbetstid. Peter arbetar nämligen på Skule Naturscen som varje år anordnar spelningar med Sveriges största artister. Vi pratar med Peter om hur det är att jobba på en konsertarena och om utmaningarna med att reka mitt ute i skogen. 

Namn: Peter Köningsson

Ålder: 34 år

Bor: Höga Kusten 

Gör: Scen-elektriker på konsertarenan Skule Naturscen

Familj: Fru och två barn 

Fritid: Åka skoter och semestra med husvagnen

Scen-elektriker Peter Köningsson
Elprogrammet i Kramfors

När Peter Köningsson var 16 år gammal valde han att att gå el- och energiprogrammet på Ådalsskolan. Det var det enda gymnasiet i Höga Kusten som på den tiden erbjöd ett program med både installation, automation samt distribution. Peter trivdes som fisken i vattnet i sin nya studentstad och beskriver studenttiden som lärorik.  Efter tre år, som även inkluderade praktik på Eon och Vattenfall, så var Peter nyutexaminerad elektriker.

Peter arbetade runtom i hela Sverige

Efter ett år som lärling i Kramfors började Peter att arbeta med underhåll av järnvägen. Han reste runt i hela landet för att jobba med kontaktledningar och högspänning vid tågrälsar. Det var ett spännande jobb där Peter både fick utvecklas som elektriker och samtidigt utforska stora delar av vårt avlånga land. Men efter tre år med otaliga restimmar längtade Peter tillbaka till Höga Kusten och valde tillslut att flytta hem.

Att vara elektriker i en nationalpark

Väl hemma startade Peter en egen elfirma och fick via kontakter nys om ett jobb på Skule Naturscen. Varje år anordnar de stora konserter under sommarmånaderna med artister som Carola, Veronica Maggio och Benjamin Ingrosso. Jobbet visade sig dock komma med en hel del utmaningar. Skule naturscen ligger nämligen mitt ute i en nationalpark, vid foten av ett berg. Peter fick i uppdrag att fixa ström till en av Sveriges vackraste men också mest svåråtkomliga scener. “El är riktigt roligt att jobba med, där en del ser problem ser elektriker lösningar istället” säger Peter med ett skratt.

El är riktigt roligt att jobba med, där en del ser problem ser elektriker lösningar istället.

Vad jobbar man med på en konsertarena?

Peter berättar att han som scen-eletriker främst arbetar med själva skalet på anläggningen. Han ser till så att det inte blir snebelastning eller överbelastning på något ställe samt att kyl, värme och belysning fungerar som det ska. Peter förklarar att det är mycket som flyttas runt inför varje konsert och att det är hans uppdrag att se till så att elen räcker till. Det är inte enbart ljud och ljusanläggningen som kräver stora mängder ström utan även uteserveringarna. “Om man har ett par kylskåp så går det ju bra, men när det börjar bli 30 kylar så blir det problematiskt” berättar Peter.  En stor del av Peters vardag handlar om att skapa möjligheter och att klura på problem. Finns det inte tillräckligt med ström får han gräva nya kablar, och blir det överbelastning får han hitta andra lösningar. Det slutliga detaljarbetet gör artisternas egna scenarbetare, förklarar Peter.

Laleh är en favorit
Vi frågar Peter om han skulle rekommendera elektrikeryrket till andra, och det skulle han. “Det är ett varierande och roligt jobb och man träffar mycket folk” berättar Peter. Innan han lämnar över till artisternas egna ljud- och ljustekniker kollar Peter till balansen på anläggningen en sista gång. Under tiden får han ofta lyssna på genrep och repetitioner och stannar ibland även stanna kvar och njuter av konserterna. Till sist frågar vi Peter om hans absoluta favoritkonsert och på det svarar han – Laleh!
Porträtt av Ida Kullander
Yrkeslärare

Hallå där Ida Kullander!

Efter nästan två decennier som frilansande redaktör i bokbranschen bytte Ida ensamheten mot gemenskap och handfasta resultat som elektriker. Läs om hennes resa från att korrekturläsa texter till att felsöka maskiner, och sedan vidare till att lära upp nästa generations blivande elektriker.

Porträttbild på Pontus Slättman i Sverige-tröja
Yrkes-SM

Hallå där Pontus Slättman!

Yrkestävlingar har gått som en röd tråd genom karriären för Pontus Slättman. Från att framgångsrikt ha tävlat själv, till att slutligen vara VD för företaget som anordnar Yrkes-SM.

August Kross
Yrkes-SM 2024

Hallå där August Kross!

August Kross, från prao med elektriker till elitnivå i Yrkes-SM. Läs om hans resa och hur en ung elektrikers drömmar tar form

Det finns inte fler att visa
Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content