Hallå där Mikael Vestlund!
Den som frågar sig om det går att klättra inom elbranschen borde lyssna på Mikael Vestlunds historia. Han har gått från lärling till VD och värnar nu extra mycket om de unga och nya i branschen.
Möt Peter Köningsson, en scen-elektriker från Höga Kusten som får se de bästa konserterna under arbetstid. Peter arbetar nämligen på Skule Naturscen som varje år anordnar spelningar med Sveriges största artister. Vi pratar med Peter om hur det är att jobba på en konsertarena och om utmaningarna med att reka mitt ute i skogen.
Namn: Peter Köningsson
Ålder: 34 år
Bor: Höga Kusten
Gör: Scen-elektriker på konsertarenan Skule Naturscen
Familj: Fru och två barn
Fritid: Åka skoter och semestra med husvagnen
När Peter Köningsson var 16 år gammal valde han att att gå el- och energiprogrammet på Ådalsskolan. Det var det enda gymnasiet i Höga Kusten som på den tiden erbjöd ett program med både installation, automation samt distribution. Peter trivdes som fisken i vattnet i sin nya studentstad och beskriver studenttiden som lärorik. Efter tre år, som även inkluderade praktik på Eon och Vattenfall, så var Peter nyutexaminerad elektriker.
Efter ett år som lärling i Kramfors började Peter att arbeta med underhåll av järnvägen. Han reste runt i hela landet för att jobba med kontaktledningar och högspänning vid tågrälsar. Det var ett spännande jobb där Peter både fick utvecklas som elektriker och samtidigt utforska stora delar av vårt avlånga land. Men efter tre år med otaliga restimmar längtade Peter tillbaka till Höga Kusten och valde tillslut att flytta hem.
Väl hemma startade Peter en egen elfirma och fick via kontakter nys om ett jobb på Skule Naturscen. Varje år anordnar de stora konserter under sommarmånaderna med artister som Carola, Veronica Maggio och Benjamin Ingrosso. Jobbet visade sig dock komma med en hel del utmaningar. Skule naturscen ligger nämligen mitt ute i en nationalpark, vid foten av ett berg. Peter fick i uppdrag att fixa ström till en av Sveriges vackraste men också mest svåråtkomliga scener. “El är riktigt roligt att jobba med, där en del ser problem ser elektriker lösningar istället” säger Peter med ett skratt.
El är riktigt roligt att jobba med, där en del ser problem ser elektriker lösningar istället.
Peter Köningsson, elektriker
Peter berättar att han som scen-eletriker främst arbetar med själva skalet på anläggningen. Han ser till så att det inte blir snebelastning eller överbelastning på något ställe samt att kyl, värme och belysning fungerar som det ska. Peter förklarar att det är mycket som flyttas runt inför varje konsert och att det är hans uppdrag att se till så att elen räcker till. Det är inte enbart ljud och ljusanläggningen som kräver stora mängder ström utan även uteserveringarna. “Om man har ett par kylskåp så går det ju bra, men när det börjar bli 30 kylar så blir det problematiskt” berättar Peter. En stor del av Peters vardag handlar om att skapa möjligheter och att klura på problem. Finns det inte tillräckligt med ström får han gräva nya kablar, och blir det överbelastning får han hitta andra lösningar. Det slutliga detaljarbetet gör artisternas egna scenarbetare, förklarar Peter.
Den som frågar sig om det går att klättra inom elbranschen borde lyssna på Mikael Vestlunds historia. Han har gått från lärling till VD och värnar nu extra mycket om de unga och nya i branschen.
Efter att ha jobbat nätter och helger som bartender och servitris insåg Sanna Immonen att hon behövde en förändring inför framtiden med småbarn. Bonuspappans arbete som bilelektriker fungerade som inspiration, men den egna estetiska utbildningen på gymnasiet kom också till användning i det nya yrket.
Efter nästan två decennier som frilansande redaktör i bokbranschen bytte Ida ensamheten mot gemenskap och handfasta resultat som elektriker. Läs om hennes resa från att korrekturläsa texter till att felsöka maskiner, och sedan vidare till att lära upp nästa generations blivande elektriker.
Elbranschens centrala yrkesnämnd (ECY) är ett samarbetsorgan mellan Installatörsföretagen (IN) och Svenska Elektrikerförbundet (SEF).
Yrkesnämndens huvuduppgift är att se till att elutbildningarna i Sverige håller den kvalitet som branschen behöver för att kunna anställa kompetenta medarbetare.
© 2023 | Elbranschens centrala yrkesnämnd. All rights reserved. Personuppgiftspolicy.