© 2023 | Elbranschens centrala yrkesnämnd. All rights reserved. Personuppgiftspolicy.
Senaste statistiken från Skolverket visar att både gymnasie- och Komvuxprogrammen inom el och energi har starka etableringsresultat. Detta visar på programmets betydelse för framtidens elteknikbransch.
Senaste statistiken från Skolverket visar att både gymnasieprogram och Komvux inom el och energi fortsätter att leverera starka etableringsresultat. Detta understryker programmets betydelse för att säkra framtidens kompetens inom elteknikbranschen.
Under läsåret 2019/20 avslutade 3 917 elever el- och energiprogrammet. Tre år efter examen arbetar majoriteten av dessa inom relevanta yrkesroller. Vanligaste yrkena inkluderar installations- och industrielektriker (49 %), drift-, support- och nätverkstekniker (7 %), samt montörer (4 %). Detta visar att programmet effektivt förbereder eleverna för arbetslivet.
Totalt 1 151 elever avslutade el- och energiprogrammet på Komvux under 2020. Två år efter examen arbetar 41 procent av de som läst minst 800 poäng som installations- och industrielektriker. Det är värt att notera att Komvuxprogrammet har en högre andel kvinnor (12 %) jämfört med gymnasieprogrammet (3 %). Detta är ett positivt steg mot större jämställdhet inom branschen.
Vi är glada över de starka etableringsresultaten för elever från el- och energiprogrammet. Dessa siffror visar att utbildningarna möter arbetsmarknadens behov och att eleverna är förberedda för sina yrkesroller. Det är särskilt glädjande att se en hög andel elever snabbt etablera sig inom viktiga yrkesroller som installations- och industrielektriker. Vi fortsätter att arbeta för att fler ska välja denna karriärväg och därmed bidra till en stark framtid för elteknikbranschen."
Åsa Gabrielsson, verksamhetsansvarig ECY
När vi jämför el- och energiprogrammet med andra yrkesutbildningar ser vi att etableringsgraden är högre. Detta bekräftar programmets relevans och effektivitet. Att elever från både gymnasiet och Komvux hittar relevanta arbeten inom elteknik visar att utbildningarna möter arbetsmarknadens behov.
Vi har ett uppdrag att aktivt arbeta för att öka intresset för el- och energiprogrammet samt för att förbättra utbildningskvaliteten över hela landet. Vi uppmanar beslutsfattare och yrkesverksamma inom branschen att använda dessa positiva resultat i sina samtal med ungdomar och yrkesväxlare. Genom att framhäva dessa fördelar kan vi gemensamt bidra till att fler väljer en karriär inom elteknik.
Tillsammans kan vi arbeta för en hållbar och innovativ framtid inom elteknik.
Elbranschens centrala yrkesnämnd (ECY) är ett samarbetsorgan mellan Installatörsföretagen (IN) och Svenska Elektrikerförbundet (SEF).
Yrkesnämndens huvuduppgift är att se till att elutbildningarna i Sverige håller den kvalitet som branschen behöver för att kunna anställa kompetenta medarbetare.
© 2023 | Elbranschens centrala yrkesnämnd. All rights reserved. Personuppgiftspolicy.