Ellärare vässade kompetensen

Under två dagar samlades ett hundratal lärare och skolledare på Skogshem & Wijk för att vässa sin kompetens. Ämnen för dagarna var elsäkerhet, attraktiv skola, bemötande, ledarskap och kunskap i en föränderlig värld. Dessutom arrangerades en minimässa där företag visade upp den senaste tekniken och kurslitteraturen. Dagarna blev en succé, fylld med kompetensutveckling och intressanta möten.

Panel elsäkerhet - vässade kompetensen hos ellärare

Yrkeslärarkonferensen är ett återkommande event som de senaste åren har arrangeras i samverkan mellan ECY och ETG College. Både ECY och ETG College drivs av elteknikbranschens parter, Installatörsföretagen och Svenska Elektrikerförbundet, med målet att kvalitetssäkra elutbildningarna på gymnasium och vuxenutbildning. Med det gemensamma målet i sikte är Yrkeslärarkonferensen ett utmärkt forum för att lyfta fram det senaste inom pedagogik och teknik.

Vässade kompetensen

Under de två dagarna när drygt hundra lärare och skolledare samlades på Skogshem & Wijk var det en god stämning och det märktes att många längtat efter att få träffa andra skolor för utbyte av erfarenheter. Konferensen var indelad i olika block med en mix av föreläsningar, intervjuer, paneler och diskussioner i mindre grupper. 

En annan viktig del av Yrkeslärarkonferensen är minimässan där leverantörer visar upp den senaste tekniken och kurslitteraturen.

Det var otroligt roligt att träffa alla lärare och rektorer! Intresset att vässa kompetensen är stort vilket märktes på deltagarnas engagemang under dagarna. Vi gläds åt den positiva feedback vi fått och ser redan fram emot nästa års yrkeslärarkonferens.

Elsäkerhet – ingen kurs eller ämne?!

För en elektriker är elsäkerhet A och O. Dels ska installationen göras elsäker, dels ska arbetet genomföras på ett elsäkert sätt. Men elsäkerhet är ingen egen kurs utan behöver genomsyra alla yrkeskurser. Om detta pratade vi med Installatörsföretagens expert inom elsäkerhet, Cecilia Axelsson. Efter intervjun följde ett panelsamtal samt diskussioner i mindre grupper där man delade med sig av konkreta metoder i undervisningen.

Vad gör en skola attraktiv och ledarskap

Att få ungdomar/individer att söka till el-utbildning är en fråga vi haft med på tidigare Yrkeslärarkonferens. I år vidgade vi perspektivet och samtalade kring vad det är som gör en skola attraktiv för medarbetare och elever. Bland annat intervjuade vi Lena Lindblad Petersen, rektor på Hedvig Eleonora skola, som flera gånger framgångsrikt vänt resultatet för skolor som hade låga söktryck och hög omsättning på personal.

Hur möter du eleverna?

Lärstilar, personligheter, utmaningar och engagemang skiljer sig mellan alla elever. Hur hanterar vi det i undervisningen var en fråga vi bland annat ställde till Johanna Köpsén, fil. dr. i pedagogik på Linköpings universitet. I den efterföljande panelen lyfte vi även in företagarperspektivet med hur de kan anpassa elevernas APL utifrån elevernas olika förutsättningar.

Lära att lära och hur förbereder vi oss i en föränderlig värld

Vi hade bjudit in två föreläsare: Bella Funck och Erik Fernholm. Båda föreläsarnas grundperspektiv var att världen förändras och vi behöver lära oss att lära framtidens förmåga och att leva i den föränderliga världen. Ur ett pedagogiskt perspektiv betyder det bland annat att lärandet pågår hela tiden och inte bara i klassrummet. Dessutom förändras världen i allt högre takt och vi behöver förstå vad det är som skapar engagemang i skola och på en arbetsplats.

Båda föreläsningarna var uppskattade och gav kunskaper att ta vidare in i undervisningen på hemmaplan. 

Inspelning från konferensen

För dig om inte var på plats så har vi med enkla medel spelat in stora delar av konferensen. Filmningen gjordes med mobilkamera från längst bak i lokalen. Bildkvaliteten är därför dålig men ljudet hämtade vid direkt från mixerbordet så det är riktigt bra. Du kan med andra ord, trots den taffliga bildkvaliteten, tillgodogöra dig innehållet i konferensen. 

Bilder från konferensen

Fotografen Zeinab från The Head Photography förevigade båda dagarna inklusive middagen. 

Ett särskilt tack till...

Vi vill rikta ett extra stort tack till sponsorerna av Yrkeslärarkonferensen – företag som bidrog finansiellt för att vi skulle kunna erbjuda en låg deltagaravgift till ett exklusivt program.

Sponsorer YLK22
Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi besvarar alla förfrågningar i den ordning de kommer in och återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content