Hallå där William Gunnarsson!

William Gunnarsson är en av tre finalister som i maj 2022 ska tävla om titeln Sveriges Bästa Elektriker. Våren 2021 tog han studenten från El- och energiprogrammet och jobbar idag som elektriker hos Elektra. Han gillar att jobba på byggen där han kan utveckla och effektivisera sina arbetsprocesser. 

Namn: William Gunnarsson

Ålder: 20 år

Bor: Utanför Varberg

Gör: Installationselektriker hos Elektra

Familj: Föräldrar och två syskon

Fritid: Boxning, bygga och fixa på huset

William Gunnarsson
Nomineringen till Yrkes-SM var en rolig överraskning

William Gunnarsson blev nominerad till Yrkes-SM av en lärare han hade på gymnasiet. “Han överraskade mig lite”, säger William med ett leende. När vi frågar om varför William tror att han blev nominerad får vi veta att han har lätt för att lära sig och är snabbtänkt “så att det var väl något sådant och det var en jädra rolig överraskning han kom med.”

Uttagstävlingen till Yrkes-SM gick bra och William planerar att köra samma upplägg under Yrkes-SM i maj. “Det mesta går att lösa. Oftast så känns det svårare än vad det är innan man väl står där. Det är ingen raketforskning utan när man väl sätter sig in i det så brukar man lösa det. Så brukar jag tänka med det mesta”, berättar William. Och vad tror William om sina chanser att vinna? “Det är klart jag satsar på att vinna. Jag åker ju inte dit för att förlora i alla fall. Jag tyckte det gick bra på kvalet och tyckte det kändes väldigt bekvämt. Så att ja, jag har självförtroende”, säger William med ett leende.

Fattar helheten fort på bygge

Idag jobbar William som installationselektriker hos Elektra i Varberg. När vi träffar honom jobbar han på ett bygge med småhus, något som han tycker är väldigt roligt och lärorikt. “Man lär sig mycket av att göra sånt här, för då får man verkligen göra allt från grunden till färdigt, liksom hela processen. Och så gör man om processen och anpassar rutinen efter varje hus för att få det så bra som möjligt. Man fattar helheten väldigt fort”, berättar han. Att det är hus som folk ska bo i gillar William också “jag tycker de är kul att fixa och lösa kundernas önskemål för att de ska trivas och vara nöjda med sitt hem. Det är kul med kunder som bryr sig lite extra om resultatet och väljer till lite specialgrejer. Det är sköj.”

Morfar var källan till inspiration

Under uppväxten fick William följa med sin morfar på hans jobb, radiostationen i Grimeton som numera är upptaget på Unescos världsarvslista, och hjälpa till när han fixade hemma. “Han jobbade med lite allt möjligt, men han gjorde mycket eljobb och sånt och det tyckte jag var sköj. Det fanns mycket att lära sig, liksom olika inriktningar och sånt, så det var intressant”, berättar William. 

William läste El- och energiprogrammet på Peder Skrivares skola i Varberg. Det programmet han pluggade har ett lite speciellt upplägg eftersom han hade mycket praktik och lärlingstid “tre dagar i veckan hela trean och sen fyra dagar i veckan det fjärde halvåret.” Och det var den tiden som William gillade bäst i skolan “jag tycker nästan att vara ute och jobba var det roligaste och det var därför kul eftersom vi fick göra det så mycket.”

Det viktigaste är att ha roligt på jobbet, det är den principen jag gått efter och det har jag nu och jag trivs jättebra. Då mår man bra, så det skull jag rekommendera till alla. Gör det du tycker är kul och med folket du trivs med.

William Gunnarsson
Viktigt att trivas på jobbet

Om framtiden vill inte William säga för mycket men att han har planer det förstår vi “jag vill inte säga för mycket nu, har många idéer och planer, och mycket energi och driv så vi får se vart det leder i framtiden.”

Jobbet som elektriker rekommenderar William “Ja, fasen det är roligt och det är bra jobb. Det är varierat och man kan liksom jobba med så jädra mycket olika grejer inom det. Så jag tror det passar många.”. Han skickar också med tankar kring valet av arbetsgivare när man är nyutbildad. “Man ska välja företag man trivs på och inte stirra sig blind på någon tusenlapp hit och dit nu i början, det kommer jämna ut sig. Det viktigaste är att ha roligt på jobbet, det är den principen jag gått efter och det har jag nu och jag trivs jättebra. Då mår man bra så det skull jag rekommendera till alla. Gör det du tycker är kul och med folket du trivs med.”

Handledaren gjorde skillnad

Under sin lärlingstid jobbade William bland annat på två höghus som byggdes av trä. Tiden på det bygget uppskattade William mycket och berättar att “jag lärde mig hur mycket som helst där och fick vara med rätt långt under processen och att det var roligt som fasen.”

Något som William lyfter fram extra är den handledaren han hade på det bygget, Pelle. Vad var det då som gjorde att han var en sådan bra handledare enligt William? “Han är lite så här att han vill att man ska lära sig. Han vill inte bara sätta dig på skitjobb utan han vill hellre att du utvecklas och senare kan hjälpa till med mer istället. Han är också väldigt pedagogisk. Jag vet inte, han bara är det naturligt, jäkligt schysst också, vi kommer bra överens. Han gav mycket ansvar och det var lite det jag behövde – mer ansvar än vad jag hade fått tidigare och då växte jag som fasen rätt fort. Det var roligt. Det ska han ha en eloge för!”, säger William entusiastiskt.

Boxning och bygga

På sin fritid tränar William boxning. Tidigare gymmade han också men sedan han började fokusera på att tävla i boxning har det tagit hela hans fokus. “Sen jag började boxningen så har jag verkligen börjat må bra i kroppen, man blir rätt stel när man gymmar. Men är det bra träning så mår man bra.”, berättar William. Om målet med att tävla i boxning så svävar William lite på svaret. “Vi kan väl ta det lite som det kommer. Men det är väldigt kul så jag håller på med det så länge det är kul.”

William har även en passion för att bygga och fixa på huset. Själv bor han i ett attefallshus på tomten hos sina föräldrar och berättar att han brukar bygga på det. “Till exempel byggde jag ett uterum i somras. Jag tycker sånt är kul.”

Sanna sitter i sin bil
Yrkesväxla

Hallå där Sanna Immonen!

Efter att ha jobbat nätter och helger som bartender och servitris insåg Sanna Immonen att hon behövde en förändring inför framtiden med småbarn. Bonuspappans arbete som bilelektriker fungerade som inspiration, men den egna estetiska utbildningen på gymnasiet kom också till användning i det nya yrket.

Porträtt av Ida Kullander
Yrkeslärare

Hallå där Ida Kullander!

Efter nästan två decennier som frilansande redaktör i bokbranschen bytte Ida ensamheten mot gemenskap och handfasta resultat som elektriker. Läs om hennes resa från att korrekturläsa texter till att felsöka maskiner, och sedan vidare till att lära upp nästa generations blivande elektriker.

Porträttbild på Pontus Slättman i Sverige-tröja
Yrkes-SM

Hallå där Pontus Slättman!

Yrkestävlingar har gått som en röd tråd genom karriären för Pontus Slättman. Från att framgångsrikt ha tävlat själv, till att slutligen vara VD för företaget som anordnar Yrkes-SM.

Det finns inte fler att visa
Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi besvarar alla förfrågningar i den ordning de kommer in och återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content