William vinnare i Yrkes-SM Installations­elektriker

Yrkes-SM Installationselektriker avgjordes i Växjö den 12 maj 2022. Vinnare är William Gunnarsson, 20 år, från Varberg. Tävlingen var jämn in i det sista. I montern var det också prova-på-aktiviteter för unga och gamla som är nyfikna på elteknik. Tre riktigt bra dagar!

Yrkes-SM

Det var William Gunnarsson, 20 år, som tog hem segern i Yrkes-SM för Installations­elektriker. De andra två finalisterna David Nilsson, 20 år, och Joar Rask, 19 år, höll dock jämna steg med William ända in i slutskedet. Något som vi också uppmärksammade tidigt var den schyssta och trevliga stämningen mellan de tävlande med peppande och kamratskap. 

Yrkes-SM pågick i två och en halv dag med över 20 000 besökare. Det svåraste under tävlingen tycker William var att hantera pressen och stressen. Det William skickar med till andra som funderar på att tävla i Yrkes-SM är att behålla lugnet och vara noggrann. “Hellre ta lite längre tid så att det blir noggrant, jag tror det var det som tog mig hela vägen”, berättar William.

Williams plan framåt är att jobba på som vanligt. Han jobbar idag som installationselektriker på Elektra i Varberg och tycker det är roligt. Fira vinsten ska han också men berättar att först ska han vila “man är rätt trött nu”, berättar William och ler.

Något som jag tycker man ska ta med sig är att verkligen hålla lugnet och vara noggrann i allt man gör. Hellre ta lite längre tid så att det blir noggrant, jag tror det var det som tog mig hela vägen.

yrkes-sm
Yrkes-SM kräver bred kunskap

Att tävla i sitt yrke kräver bred kunskap och att man är bekväm och trygg i sin kunskap. Dessutom behöver man klara av att hitta ett lugn under den press som det blir under tävling. De två domarna Johan Levin och Robin Stattin har båda tävlat i Yrkes-SM och Yrkes-VM. De vet vad som krävs för att bli framgångsrik vid yrkestävlande.

Johan Levin berättar att yrkestävlande, framförallt om man ska tävla internationellt, kräver mycket förberedelser. “Ska man placera sig bra på ett internationellt mästerskap då är det flera hundra timmar i träning och förberedelser”, berättar Johan. Mycket handlar om att lära känna sig själv och hur man funkar på tävling, hur man håller sig mentalt på topp så att man kan prestera och hålla fokus. Man måste också lära sig att jobba snabbt och effektivt för att ha en chans vid internationella tävlingar.

Hur bedömer domarna installationerna?

Domarna i Yrkes-SM utgår vid bedömningen från ett poängsystem där de bryter ner uppgiften i detaljer. Säkerhet och säkerhet vid arbete är viktigt. “Det är en stor punkt”, berättar Robin Stattin. Vid säkerhet av installation ska allting sitta, inget slarv och inga klämda kablar och liknande. “Sen har de en ritning och det gäller att allting stämmer exempelvis om det står att det ska vara en meter från över golv då är det det som gäller”, fortsätter Robin Stattin. “Det är en blandning av säkerhet, funktion och snygghet.”

Yrkes-SM är också prova-på

En del av Yrkes-SM är att besökarna ska få prova på olika yrken. Eventytan som var 30 000 kvadratmeter inhyste totalt 55 yrken varav 30 var tävlingsyrken. Det var allt ifrån djurskötare av exotiska djur till trädgårdsanläggare och flygplansmekaniker.

I vår monter hade vi en prova-på-aktivitet som innebar att man skulle göra kopplingar som fick en lampa att lysa. Den var klurig! Vi hade också Nattduellen som lockade många till montern, inte bara barn och ungdomar utan även polisen kom och tävlande. Slutligen hade vi en prova-på-aktivitet för föreskolebarn som kom klassvis. Där fick barnen testa på att få en boll att lysa bara genom att de höll varandra i händerna och två barn i ringen höll ett finger i ett vattenglas. Det tyckte barnen var jättehäftigt!

Till vår hjälp med prova-på-aktiviteterna hade vi elever från El- och energiprogrammet på Teknikum i Växjö. De ska ha all eloge – superduktiga och trevliga. Stort tack för hjälpen med att berätta och visa besökarna den intressanta och spännande världen av elteknik!

Sponsorerna är viktiga

Under tävlingarna går det åt en hel del material. Våra sponsorer av material är därför viktiga för oss och vi vill rikta ett stort tack till Ahlsell och Wago!

Foto: Anna Byström

Sändningar från Yrkes-SM elektriker 2022

Under Yrkes-SM sände vi live vid flera tillfällen. Sändningarna gjorde vi med 360-kamera som innebär att man själv kan panorera till den vy man vill se. Den funkar dock bara när man använder YouTubes egna kanaler. 

Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content