Är du Sveriges Nästa Bästa Elektriker?

Sök till Yrkes-SM 2024!

Är du redo att visa vad du går för och ta din karriär till nästa nivå? ECY presenterar uttagningstävlingen till Yrkes-SM 2024 för installations­elektriker! Detta är din chans att mäta dina färdigheter och kanske till och med få representera Sverige på den internationella arenan. Läs vidare för att ta reda på hur du kan bli en del av detta spännande evenemang!

Domarna utgår vid bedömningen från ett poängsystem där de bryter ner uppgiften i detaljer. Elsäkerhet och säkerhet vid arbete är viktigt. Vid säkerhet av installation ska allting sitta, inget slarv och inga klämda kablar och liknande. Sen har de en ritning och det gäller att allting stämmer exempelvis om det står att det ska vara en meter från över golv då är det det som gäller. Det är en blandning av säkerhet, funktion och snygghet.

Vem kan delta i uttagstävlingen?

Om du är född mellan åren 2003-2006 (ska ha fyllt 18 år vid Yrkes-SM i april 2024) och går på, eller har tagit examen från, el- och energiprogrammet med inriktning Elteknik, då är det dig vi söker! 

Uttagstävlingen är den 25 november 2023 i Nyköping. 

Av de nominerade kommer vi ta ut tio tävlande till uttagstävlingen. De tre bästa får tävla i Yrkes-SM som går av stapeln i Karlstad den 23-25 april 2024.

Sista dag att nominera var den 2 oktober 2023.

Uttagstävling Yrkes-SM

Praktisk information

När: lördag 25 november
Klockan: tävligen börjar kl 09, prisutdelning kl 16
De tävlande ska vara på plats klockan 08.

Var: Elteknikbranschens gymnasieskola i Nyköping, Teknikgången 2, Nyköping

Du kan nominera dig själv, eller någon du känner.

Den du nominerar ska ha fyllt 18 år när Yrkes-SM drar igång i Karlstad den 22 april 2024, men får inte vara född tidigare än 2003.

Vidare ska den nominerade gå, eller ha tagit examen från, el- och energiprogrammet inriktning elteknik. 

Du kan nominera dig själv, eller någon du tycker bör tävla.

Sista dag att nominera har passerat.

Ja, kom! Vi välkomnar publik till uttagstävlingen.

Kostnader i samband med uttagstävlingen, såsom resor och boende, bekostas inte av ECY.

Kostnader så som resa och boende i samband med tävlande i SM, EuroSkills och WorldSkills bekostas av ECY.

ECY står inte för utebliven inkomst hos de tävlande.

Var beredd på att synas och höras, både i traditionella och sociala medier.

Om du vinner Yrkes-SM och ska tävla internationellt så kommer du ingå i yrkeslandslaget. Som tävlande i yrkeslandslaget får du mediaträning.

Nominera!

Sista dag att nominera har passerat.

Varför delta?

Detta är din chans att mäta dina färdigheter mot Sveriges bästa i samma åldersgrupp och kanske till och med få representera Sverige på den internationella arenan. Att tävla i Yrkes-SM är en once-in-a-lifetime-experience! 

Tävlingen ger dig dessutom ett stort nätverk både inom och utanför branschen. På plats brukar det finnas många representanter från skolor, näringslivet, politiker och andra nyfikna.

Du ska vara inställd på, och tycka det känns roligt, att bli en ambassadör för elteknikbranschen.

Vad innebär det att tävla i Yrkes-SM?

Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. Genom ett stort och innehållsrikt tävlings- och uppvisningsarrangemang vartannat år tävlar och mäter hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar sina krafter mot varandra inom ett femtiotal yrken.

Under tre dagar kan skolor och allmänhet fritt inträde till evenemanget med möjligheten att titta, fråga och själva få prova på olika yrken. Yrkes-SM är stort, det totala evenemangsområdet upptar ofta en yta av cirka 40 000 m².

Något som jag tycker man ska ta med sig är att verkligen hålla lugnet och vara noggrann i allt man gör. Hellre ta lite längre tid så att det blir noggrant, jag tror det var det som tog mig hela vägen.

Tävla på den internationella arenan

Om du vinner Yrkes-SM, bör du vara inställd på att ta steget ut i världen. WorldSkills, även känd som Yrkes-VM, är inte mindre än en global arena där över 1 200 av världens mest talangfulla unga yrkesverksamma från cirka 70 länder tävlar i över 50 olika yrkesgrenar.

Förbered dig för utmaningen

Att tävla på denna nivå kräver engagemang och dedikation. Förvänta dig att lägga ner tid på träning – antingen på din fritid eller, om din arbetsgivare är med på noterna, under arbetstid. Som vinnare får du en personlig coach som hjälper dig att finslipa dina färdigheter och lära dig att hantera stress.

Vad innebär det för din arbetsgivare?

Ditt företag får genom dig en unik möjlighet att stå i rampljuset, vilket är ovärderligt för att attrahera ny talang till både företaget och branschen. Efter den intensiva coachningen och träningen kommer du utan tvekan att vara en mer kompetent elektriker. Dessutom blir du en utbildad ambassadör för företaget, eftersom du kommer att få medieträning och ha möjlighet att bli intervjuad av media som en del av detta spännande uppdrag.

David tävlar i WorldSkills

År 2024 kommer David Nilsson, vår stolta silvermedaljör från Yrkes-SM 2022, att representera Sverige på den globala scenen i WorldSkills, även känd som Yrkes-VM. Denna prestigefyllda tävling kommer att äga rum i den pittoreska staden Lyon, Frankrike.

Inför detta stora evenemang genomgår David en intensiv träningsperiod tillsammans med sin personliga coach och vår in-house expert. Målet? Att finslipa hans färdigheter i de praktiska momenten och utrusta honom med de verktyg han behöver för att hantera stress under tävlingens högtryckssituationer.

Robin är domare i Yrkes-SM

Robin Stattin, en gång en lysande stjärna i yrkeslandslaget, representerade Sverige som installationselektriker i det prestigefyllda WorldSkills 2017. Den gången var det i den pulserande staden Abu Dhabi som han visade upp sina färdigheter.

Idag har Robin tagit en ny roll som domare i Yrkes-SM, där han bidrar med sin expertis och erfarenhet. Men det slutar inte där; han fungerar även som expert i internationella sammanhang, där han hjälper nästa generation av yrkestalanger att nå sina drömmar.

Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content