© 2023 | Elbranschens centrala yrkesnämnd. All rights reserved. Personuppgiftspolicy.
Alla yrkesprogram ska ge behörighet till högre studier, det vill säga universitets- och högskolestudier. Det beslutade Riksdagen igår. Målsättningen är att ändringen bidrar till att öka attraktionskraften att läsa yrkesprogram.
Arbetsgivare inom elteknikbranschen, och många andra branscher där medarbetarna ska ha en yrkesutbildning, har svårt att finna utbildad arbetskraft. Det är bakgrunden till att Riksdagen igår beslutade att alla nationella yrkesprogram ska ge behörighet till högre studier.
I beslutsunderlaget från Riksdagen går följande att läsa:
“Ett sätt att öka attraktionskraften är att yrkesutbildningen ger högskolebehörighet. Den som väljer ett yrkesprogram ska vara helt säker på att man efter utbildningen ska kunna ha både de yrkeskunskaper som arbetsgivaren efterfrågar och grundläggande högskolebehörighet. För att det här ska vara möjligt behöver yrkesprogrammens omfattning utökas med fler gymnasiepoäng och mer garanterad undervisningstid.”
Av Utbildningsutskottets betänkande framgår att förslaget bedöms gynna kompetensförsörjningen och underlätta ungdomars etablering på arbetsmarknaden. “Elever på yrkesprogram har visserligen redan i dag rätt att läsa det som krävs för grundläggande behörighet, men det fungerar inte alltid i praktiken. Regeringen bedömer att detta kan ha bidragit till att andelen elever som väljer ett yrkesprogram har minskat under flera år”.
Ändringarna i skollagen (2010:800) börjar gälla den 1 januari 2023 och tillämpas första gången på utbildningar som startar höstterminen 2023.
Elbranschens centrala yrkesnämnd (ECY) är ett samarbetsorgan mellan Installatörsföretagen (IN) och Svenska Elektrikerförbundet (SEF).
Yrkesnämndens huvuduppgift är att se till att elutbildningarna i Sverige håller den kvalitet som branschen behöver för att kunna anställa kompetenta medarbetare.
© 2023 | Elbranschens centrala yrkesnämnd. All rights reserved. Personuppgiftspolicy.