© 2023 | Elbranschens centrala yrkesnämnd. All rights reserved. Personuppgiftspolicy.
Västerviks Gymnasium arrangerade i somras ett Elkollo där elever från el- och energiprogrammet handledde yngre deltagare i eltekniska övningar. Med stöd från ECY och engagerade lärare blev det en inspirerande vecka full av lärande och gemenskap. Yrkeslärare Jakob Elmerfjord delar med sig av sina erfarenheter från projektet.
I somras arrangerades ett spännande och lärorikt Elkollo på Västerviks Gymnasium, där elever fick chansen att fördjupa sig i elteknikens värld under fyra intensiva dagar. Med stöd från ECY och engagerade handledare från skolans el- och energiprogram blev kollot en succé både för deltagare och arrangörer. Vi har pratat med Jakob Elmerfjord, yrkeslärare på el- och energiprogrammet, som projektlett Elkollo, och han berättar om upplevelsen och de insikter som gjordes.
Jakob berättar att beslutet att arrangera Elkollo kom efter flera års funderingar. “Vi har länge velat arrangera ett Elkollo, men tidigare har det inte gått på grund av personalbrist eller andra omständigheter,” säger han. I år föll dock alla bitar på plats. “När vi fick höra att ECY bidrog med material och stöd, kändes det som rätt tillfälle. Dessutom hade vi Karl-Oskar Ankarberg som dragplåster, vilket gav oss extra motivation.”
En av de viktigaste faktorerna för att få kollot att fungera var ECYs “kokbok”, en detaljerad guide för hur ett Elkollo kan genomföras. Jakob berättar: “Kokboken gav oss en trygg grund att stå på. Vi följde den under de två första dagarna, men lärde oss snabbt att det är viktigt att inte introducera för mycket material för tidigt.” Han förklarar att en stor lärdom var att arbeta stegvis och låta deltagarna ta till sig information i en lugn takt.
En av de mest framgångsrika delarna av kollot var att sex elever från skolans el- och energiprogram fick vara handledare. “Vi hade tre elever från årskurs 1 och tre från årskurs 2 som handledare, och de tog verkligen sitt uppdrag på största allvar,” säger Jakob. “De skapade ett lugn i gruppen och kunde på ett fantastiskt sätt vägleda och stötta deltagarna i deras projekt.” Han poängterar hur roligt det var att se hur ansvarsfullt eleverna tog sig an sina roller och hur de bidrog till kollots framgång.
Förutom tekniska övningar fick deltagarna även delta i sociala aktiviteter som fotboll, frisbee och tipspromenad, vilket hjälpte till att skapa en avslappnad och rolig stämning. Responsen från deltagarna var överväldigande positiv. Jakob berättar: “Vi genomförde en enkät sista dagen, och av våra 16 deltagare var det 15 som direkt sa att de ville komma tillbaka nästa år. Det är ett fantastiskt betyg.”
Jakob skrattar när han berättar om föräldrarnas reaktioner: “Flera föräldrar undrade vad vi hade gjort med deras barn! De kom hem och hade så mycket spännande att berätta, och många var helt utmattade efter en dag hos oss, vilket ledde till en lugnare stämning hemma.” Den positiva feedbacken från familjerna bekräftade att Elkollo hade gett deltagarna en upplevelse som både var lärorik och inspirerande.
Som med alla projekt stötte även Elkollo på vissa utmaningar. Jakob berättar att en av de största utmaningarna var att hitta rätt balans när det gällde att introducera materialet: “I år presenterade vi allt material vi hade direkt, och det gjorde att alla elever genast ville ta det som såg mest spännande ut, även sådant vi tänkt introducera senare under veckan. Nästa gång ska vi vara mer strukturerade och ta en sak i taget.”
En annan viktig lärdom var vikten av att välja rätt handledare: “Att ha duktiga och pålitliga elever som handledare är en nyckel till framgång. De blir en förlängning av dig som lärare och skapar trygghet för de yngre deltagarna.”
Sluta fundera – det är superkul! Elkollo ger eleverna en fantastisk möjlighet att utvecklas, både tekniskt och socialt.
Jakob Elmerfjord, yrkeslärare, Västerviks Gymnasium
Även om det fortfarande är för tidigt att säga vilka långsiktiga effekter Elkollo kan ha, ser Jakob positivt på framtiden. “Vi hoppas att kunna arrangera ett nytt Elkollo nästa år, och kanske kan vi få med andra yrkesprogram och göra det till ett ännu större evenemang,” säger han.
Hans råd till andra skolor som funderar på att starta ett Elkollo är entydigt: “Sluta fundera – det är superkul! Det ger eleverna en fantastisk möjlighet att utvecklas, både tekniskt och socialt.”
Med ECYs stöd, engagerade handledare och noggrann planering blev Elkollo på Västerviks Gymnasium en framgångssaga. För både elever och lärare är Elkollo en inspirerande satsning som visar hur praktiskt lärande och gemenskap kan skapa en grund för framtidens elektriker.
Elbranschens centrala yrkesnämnd (ECY) är ett samarbetsorgan mellan Installatörsföretagen (IN) och Svenska Elektrikerförbundet (SEF).
Yrkesnämndens huvuduppgift är att se till att elutbildningarna i Sverige håller den kvalitet som branschen behöver för att kunna anställa kompetenta medarbetare.
© 2023 | Elbranschens centrala yrkesnämnd. All rights reserved. Personuppgiftspolicy.