El- och energiprogrammet på gymnasiet

Läs el- och energiprogrammet på gymnasiet om du vill jobba som elektriker eller göra en karriär inom elbranschen.

Teori och praktik

I utbildningen läser du teori och gör praktik i form av arbetsplatsförlagt lärande (APL). Din APL gör du på en arbetsplats där du får följa en elektriker i vardagen och tillsammans med en handledare träna på moment som du lärt dig i skolan. 

Yrkesexamen

Det finns vissa krav på kurser som du måste klara för att kunna få en yrkesexamen från El- och energiprogrammet. Dessutom är det fastställt hur många timmar APL som du ska ha gjort och få godkänt på. Dessa krav är fastställda av Skolverket.

Krav ECY-certifikat

Utbildar du dig och når en yrkesexamen på något av följande sätt kan du ansöka om ECY-certifikat, det vill säga yrkesbeviset på att du kan jobba självständigt och elsäkert som elektriker.

  • El- och energi­programmet inriktning Elteknik eller Automation samt 1 600 timmar som lärling efter utbildningen. Lärlingstiden ska göras på ett företag anslutet till Installationsavtalet.
  • El- och energi­programmet med godkänt yrkesprov i slutet av utbildningen på ett ETG College.
Krav yrkesexamen

El- och energi­programmet

Vid utbildning till elektriker på gymnasiet är det grundläggande kravet att du får betyg i 2 500 poäng varav minst 2 250 poäng ska vara betyget E eller högre. 

I de 2 250 poäng där du ska ha lägst betyget E måste följande ingå:

  • Programgemensamma kurserna
  • Praktisk ellära
  • Elkraftteknik
  • Minst 800 poäng inriktnings- och fördjupningskurser från El- och energiprogrammet
  • Godkänt gymnasiearbete 100 poäng
  • Svenska 1, eller Svenska som andraspråk 1
  • Matematik 1a
  • Engelska 5

Delar av utbildning gör du praktiskt på en arbetsplats på så kallad APL (Arbetsplats­förlagt lärande).

Under APL får du öva på sådant som du lärt dig i skolan. Till din hjälp har du en handledare som också dokumenterar dina framsteg.

>> Läs mer om APL

De valbara inriktnings- och fördjupningskurserna som man måste läsa minst 900 poäng av är olika beroende på vilken inriktning du väljer.

De fyra huvudinriktningarna enligt Skolverkets kursplan är:

  • Automation
  • Dator- och kommunikationsteknik
  • Elteknik
  • Energiteknik

Vill du läsa mer om kurserna och dess innehåll kan du göra det på Skolverkets webbsida.

ECY rekommenderar att dessa yrkeskurser ska ingå i din utbildning på El- och energiprogrammet inriktningen Elteknik.

KursPoängKurskod
Fastighetsautomation 1100AUTFAS01
Datorteknik 1a100DAOTAT01a
Praktisk ellära100ELLPRA0
Elkraftteknik100ELRELF0
Elektromekanik100ELRELK0
Energiteknik 1100ENEENE01
Servicekunskap 1100FÖSSEV01
Belysningsteknik100INSBES0
Elinstallationer200INSELI0
Elmotorstyrning100INSELS0
Kommunikationsnät 1100INSKOM1
Larm, övervakning och säkerhetssystem100LARLAM0
Mekatronik 1100MEKMEK01
Gymnasiearbete100GYAREE

I jobbet som elektriker är elsäkerhet viktigt. Ett obligatoriskt moment för att få ECY-certifikat är därför godkänt resultat på Elsäkerhetsprovet.

Alternativ 1: Utbildning med lärlingstid

Efter examen från El- och energiprogrammet måste du komplettera utbildningen med minst 1­­­ 600 timmars anställning som lärling för att kunna få ett ECY-certifikat.

>> Läs mer om att vara lärling

Alternativ 2: Utbildning med yrkesprov (ETG College)

Om du läser på ETG College får du göra ett yrkesprov i slutet av utbildningen. Får du godkänt på provet är du klar med din yrkesutbildning och får ett ETG-certifikat utfärdat av ECY.

>> Läs mer om ETG College

Om du saknar någon av de kurser som krävs för att få ut en yrkesexamen måste du komplettera med dessa.

Har du betyget icke godkänd, F, i någon kurs, måste du tenta upp betyget till godkänt.

Informationsmaterial om elektriker och el- och energi­programmet

Vill du veta mer om el- och energiprogrammet och olika karriärvägar? Här hittar du mer information om programmet och informationsmaterial från elteknikbranschen.

Filmer

Våra filmer hittar du på vår kanal på YouTube. Du kan också hitta andra bra filmer på YouTube om du söker på “elektriker” eller “elteknik”.

Yrkesvägar efter utbildning

Installatörsföretagen har tagit fram ett informationsmaterial (PDF) om El- och energiprogrammet som också visar möjliga karriärvägar efter avslutad utbildning.

Framtidskartan ger en överskådlig blick över el-och energiprogrammet och möjliga yrkesvägar efter gymnasiet. Den finns översatt till flera språk.

Karriärvägar efter el- och energi­programmet

Idag väljer många elektriker att plugga vidare på högskola eller universitet. Andra får chansen att vidareutbilda sig internt, alltså på företaget där de jobbar. När du börjar jobba efter att du fått din yrkesexamen får du ofta syssla med lite av varje för att skaffa dig erfarenhet. Sedan, med några års praktiskt arbete bakom dig, kan det bli dags att fördjupa eller bredda din kompetens inom olika områden.

Många skolor och utbildningsföretag erbjuder olika utbildningspaket för dig som siktar på att bli till exempel projektledare, elkonstruktör eller chef.

ECY certifikat - elektriker

Vad är ECY-certifikat?

ECY-certifikatet är ett bevis på att du har klarat en teoretisk och praktisk utbildning till elektriker som branschen godkänt. Det finns många olika vägar för att uppfylla kraven för certifikat.

Yrkesexamen från el- och energiprogrammet är ett av sätten för att nå den kompetens som krävs för att få ett ECY-certifikat.

Varför ha certifikat?

Många arbetsgivare efterfrågar ECY-certifikat eftersom det är ett lätt sätt för dem att veta du har rätt kompetens för jobbet. Vill du jobba i ett annat nordiska land kommer de troligen också efterfråga ett certifikat som bevis på ditt kunnande.

Kort sagt blir det lättare för dig att söka jobb som elektriker om du har ett certifikat från ECY.

Bli elektriker

ECY-certifikat eller Auktorisation

Fördelarna med ECY-certifikat är flera men du kan jobba som elektriker utan att ha ett certifikat. En annan form av bevis på din kompetens är Auktorisation från Elsäkerhetsverket. På deras webbsida kan du läsa om vilka krav som ställs på utbildning och praktisk erfarenhet för att kunna auktoriseras som elektriker i Sverige.

Dessutom kan det finns andra former av bevis i andra kollektivavtal inom elteknikbranschen. ECY jobbar bara med kollektivavtalet Installationsavtalet IN/SEF.

Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!







Skip to content