LÄRARE OCH STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE

Lärare elteknik

Som lärare i elteknik är du viktig för att eleverna ska få en bra och kvalitetssäkrad utbildning. Som studie- och yrkesvägledare är det viktigt att du har kunskap om yrkesutbildningen och yrkets möjligheter.

Ferroamp Academy - tävla om en kostnadsfri utbildning

I partnerskap med Ferroamp välkomnar vi yrkeslärare inom el- och energiprogrammet till en unik tävling där de kan vinna en plats i en kostnadsfri utbildning. 

Denna specialiserade kurs ger fördjupade insikter i likströmsteknik samt en detaljerad förståelse för Ferroamp-systemets uppbyggnad och fördelar. Med ett begränsat antal platser tillgängliga, tillämpas först-till-kvarn-principen. Säkra din chans att delta och utvecklas professionellt; registrera dig via den här länken!

För information och detaljer om kursen, besök gärna Ferroamp Academy eller kontakta vår kollega Bernt Lahtinen.

Var med och tävla!

Antalet licenser är begränsat och vi tillämpar först-till-kvarn-principen.

Klicka på knappen nedan för att komma till anmälan – länken öppnas i en ny flik/fönster.

Arbetsmiljö i skolan

Det är viktigt med en bra arbetsmiljö och arbetsmiljöreglerna gäller även i skolan. Goda kunskaper i regler kring arbetsmiljö hjälper till att skydda både sig själv, kollegor och medarbetare från skador och olyckor.

Som huvudman är man skyldig att vara väl insatt i regelverket som rör arbetsmiljö för elever och försäkringsskyddet. Dessutom ska lärare alltid föregå med ett gott exempel och ha arbetskläder i verkstaden. 

Safe Construction Training

Safe Construction Training är hela branschens introduktionsutbildning inom arbetsmiljöområdet. Sedan den 1 juli 2021 är utbildningen obligatorisk för alla som vistas på en byggarbetsplats.

APL

APL

Som huvudman är det ert ansvar att skapa ett fungerade samarbete med företagen i elteknikbranschen. Bland annat för att ordna APL-platser och säkerställa att tiden på APL uppfyller de krav som finns på undervisningen.

Länktips!

Här hittar du tips på länkar till webbplatser, poddar och nyhetsbrev med aktuellt innehåll för dig som är lärare eller studie-och yrkesvägledare på El- och energiprogrammet.

  • Byggbranschens säkerhetspark
    Byggbranschens säkerhetspark är en anläggning där människor som arbetar i byggbranschen ges möjlighet att diskutera säkerhet och reflektera kring beteende och attityder. Säkerhetsparken har lanserat podcasten Säkert arbete podden som  lyfter olika frågor inom arbetsmiljön kring byggprojekt. 
  • Elektrikerpodden
    en podcast av elektriker, för elektriker! Följ med Billy & Peter när de resar landet runt för att träffa intressanta personer och samtalar om ämnen som både berör och utvecklar oss inom el-branschen.
  • Elinstallatören
    den ledande branschtidningen inom elteknikområdet
  • Elsäkerhetsverket nyhetsbrev
  • Energibyggarna.
    Interaktiv webbaserad utbildning inom området energieffektivt byggande och förnybar energi. Utbildningen riktar sig till alla yrkesgrupper som arbetar på en byggarbetsplats och som genom sitt agerande kan påverka hur energieffektiv en byggnad blir. Kostnadsfri.
  • Installatörspodden
    Installatörsföretagens podd som riktar sig till hela installationsbranschen. I podden får företagare, experter med flera möjlighet att samlas i ett nytt branschforum för att diskutera aktuella ämnen.
  • Skolverkets nyhetsbrev
  • Svensk Elstandard 
  • Voltimum Sverige
    Voltimum är en portal med verktyg, information och tjänster som gör livet lättare för människor som jobbar i elinstallationsbranschen. Du kan kostnadsfritt prenumerera på Voltimums  nyhetsbrev Voltinews.
Poddar

Informations- och utbildningsmaterial

Vi publicerar löpande material på olika externa webbsidor. Framförallt är det material som riktar sig till de som står inför valet av utbildning. Till exempel broschyrer för nedladdning eller filmer om jobbet som elektriker.

Filmer

Våra filmer hittar du på vår kanal på YouTube. Du kan också hitta andra bra filmer på YouTube om du söker på “elektriker” eller “elteknik”.

Yrkesvägar efter utbildning

Installatörsföretagen har tagit fram ett informationsmaterial (PDF) om El- och energiprogrammet som också visar möjliga karriärvägar efter avslutad utbildning.

Framtidskartan ger en överskådlig blick över El-och energiprogrammet och möjliga yrkesvägar efter gymnasiet. Den finns översatt till flera språk.

Så får vi fler tjejer till elteknikbranschen

Endast tre procent av eleverna som går El- och energiprogrammet är tjejer. Antalet verksamma elektriker som är kvinnor är ännu lägre – endast två procent.

Tillsammans kan vi göra skillnad!

Installatörsföretagen har genomfört en förstudie för att ta reda på hur vi får fler tjejer att söka till El- och energiprogrammet. 

Förstudien är döpt till “Hur hamnade du här?” vilket är den vanligaste frågan som tjejer på El- och energiprogrammet får svara på. Nu är det dags att ändra på det.

Ta del av studien via länkarna nedan.

>> Hur hamnade jag här? kort version (PDF)
>> Hur hamnade jag här? hela rapporten (PDF)

Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!







Skip to content