Handledare till lärling

Handledare till lärling i elteknik kan vara både roligt och en kompetensutveckling för dina medarbetare. För de elever som läser sin yrkesutbildning med lärlingstid är själva lärlingstiden mycket viktig. Det är då de ska lära sig att på riktigt tillämpa det som de lärde sig i skolan.

Under lärlingstiden ska lärlingen arbeta tillsammans med en handledare. För medarbetare som jobbat en tid som elektriker kan rollen som handledare till lärling vara mycket givande. Helt enkelt ett sätt att utveckla sig i sin yrkesroll som elektriker.

Utbildning för handledare lärling

Skolverket har en webbaserad handledarutbildning. Handledarutbildningen ger förståelse för hur tiden som lärling fungerar och förväntningarna av arbetsplatsen. Den ger också kompetens för att introducera nyanställda. >> Läs mer på Skolverkets webbplats

En anställningsform

Lärling är en anställningsform. Det är därför ni som företag som är ansvarig för arbetsmiljö, introduktion och bedömning. 

Lärligen ska ni anmäla direkt när anställningen påbörjas. Efter att ni gjort registreringen kommer Elbranschens lokala yrkesnämnd (ELY) skicka ut instruktioner och formulär till er för hur ni ska disponera och dokumentera lärlingstiden.

Handbok handledare

Installatörsföretagen har tagit fram en handbok för APL. Den handboken kan även användas för handledare till lärlingen. Det är en handbok som kan vara stöd i kvalitetssäkring av lärlingstiden.

Handboken tar bland annat upp rollen som handledare, hur ni kan stimulera och stärka lärlingens självförtroende, introduktion på arbetsplatsen och bedömning av lärlingens insats.

Ladda ner
Translate »

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!