Vill du ansöka om ECY-certifikat?

Beroende på din bakgrund är det olika processer och krav för att ansöka om ECY-certifikat. Läs mer om de olika kraven och hur du gör genom att klicka på det alternativ som bäst stämmer in på din utbildningsbakgrund eller arbetslivserfarenhet.

Du kan också använda den här guiden och svara på ett antal frågor som leder dig till den information som gäller just dig.

Ansökningsgrunder

Bakgrund

Om du är nyanställd och har en gymnasieutbildning registrerar din arbetsgivare dig som lärling.

>> Läs mer

Om du är nyanställd och har en vuxenutbildning registrerar din arbetsgivare dig som lärling.

>> Läs mer

Du som fått anställning inom Installationsavtalets kollektivavtal, och tidigare jobbat inom andra avtalsområden exempelvis industrin, kanske är behörig att söka ECY-certifikat.

>> Läs mer

Elektriker med så kallade “Fagbrev”, “Sveinsbref” eller “Svennebrev” kan ta anställning i Sverige utan komplettering av grundutbildningen.

Elektriker med utbildning i annat nordiskt land som vill ha ett svenskt ECY-certifikat måste dock komplettera sin utbildning med tre kurser.

>> Läs mer

Europa har en gemensam arbetsmarknad. Med relevant utbildning och arbetslivserfarenhet inom elteknikområdet kan du därför vara anställningsbar även i Sverige.

Innan du kan ansöka om ECY-certifikat måste du göra en validering av dina kunskapar och färdigheter samt komplettera med några kurser.

>> Läs mer

För medborgare från OECD-länder som till exempel Australien och Kanada används ofta samma rutiner som för EU-medborgare. 

Om du har utbildat dig eller har yrkeserfarenhet från land utanför EU ska du ska göra en Elteknisk validering för att säkerställa din elsäkerhetstekniska kompetens. Först efter att du har gjort den eltekniska valideringen kan du ansöka om ECY-certifikat.

>> Läs mer om elteknisk validering 

För medborgare från OECD-länder som till exempel Australien och Kanada används ofta samma rutiner som för EU-medborgare

Har du till exempel jobbat en tid som elektriker men inte har någon formell utbildning till elektriker kan du validera dina kunskaper för att finna ut vad du behöver komplettera med för kurser.

Beroende på vilken bakgrund du har kan valideringen göras på olika sätt. Efter valideringen kan du ansöka om ECY-certifikat.

Kontakta ECY för att få stöd i att välja rätt väg för dig.

Har du tappat bort ditt certifikat?

Du kan beställa intyg på att du har ett ECY-certifikat. Har du tappat bort kortet kan du också beställa ett nytt.
Enklast beställer du intyget eller nytt certifikat här på webben.

Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi besvarar alla förfrågningar i den ordning de kommer in och återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content