© 2021 | Elbranschens centrala yrkesnämnd. All rights reserved. Personuppgiftspolicy.
Du och ditt företag bidrar till nästa generations elektriker genom att anställa en lärling, samtidigt som du investerar i framtiden.
För att du ska kunna anställa en lärling måste ditt företag ha tecknat Installationsavtalet IN/SEF. Det finns två sätt att teckna Installationsavtalet på. Dels genom ett medlemskap hos Installatörsföretagen, dels genom ett separatavtal med Svenska elektrikerförbundet.
Lärlingen ska ha tillsvidareanställning och lärlingstiden är normalt 1600 timmar varav de första 720 timmarna är ömsesidig prövotid. Du kan läsa mer om vilka regler som gäller i Installationsavtalet IN/SEF bilaga 1, Yrkesutbildningsavtalet.
Branschen har specifika krav på innehållet i lärlingens utbildning. Du som arbetsgivare ska skicka följande dokument till Elbranschens lokala yrkesnämnd via e-postadressen larling@sef.se i samband med anställningen:
Därefter kommer du och lärlingen få informationen för hur lärlingens utbildningstid ska disponeras.
Här nedan kan du se vilka som ska fullfölja sin utbildning med en lärlingsanställning. Du kan läsa om vilka regler som finns för lärlingar och lärlingsanställningar i Installationsavtalet.
Då ska du anställas som lärling
Då ska du inte anställas som lärling
Nu har du möjligheten att handplocka en person som har förutsättningarna för att bli en duktig elektriker eller tekniker, oavsett vad personen har för utbildning eller jobbat med tidigare. Du kan anställa en företagslärling.
Genom en välplanerad utbildning som varvar kurser vid INSU Installationsbranschens utbildning- och utvecklingscenter med yrkespraktik på arbetsplatsen blir företagslärlingen en färdig och ECY-certifierad förstaårsmontör på bara två år.
Installatörsföretagen har tagit fram en handbok för APL. Den handboken kan även användas för handledare till lärlingen. Det är en handbok som kan vara stöd i kvalitetssäkring av lärlingstiden.
Handboken tar bland annat upp rollen som handledare, hur ni kan stimulera och stärka lärlingens självförtroende, introduktion på arbetsplatsen och bedömning av lärlingens insats.
Elbranschens centrala yrkesnämnd (ECY) är ett samarbetsorgan mellan Installatörsföretagen (IN) och Svenska Elektrikerförbundet (SEF).
Yrkesnämndens huvuduppgift är att se till att elutbildningarna i Sverige håller den kvalitet som branschen behöver för att kunna anställa kompetenta medarbetare.
© 2021 | Elbranschens centrala yrkesnämnd. All rights reserved. Personuppgiftspolicy.