Anställa lärling

Du och ditt företag bidrar till nästa generations elektriker genom att anställa en lärling, samtidigt som du investerar i framtiden.

För att du ska kunna anställa en lärling måste ditt företag ha tecknat Installationsavtalet IN/SEF. Det finns två sätt att teckna Installationsavtalet på. Dels genom ett medlemskap hos Installatörsföretagen, dels genom ett separatavtal med Svenska elektrikerförbundet.

Lärlingen ska ha tillsvidareanställning och lärlingstiden är normalt 1600 timmar varav de första 720 timmarna är ömsesidig prövotid. Du kan läsa mer om vilka regler som gäller i Installationsavtalet bilaga 1, Yrkesutbildningsavtalet.

Branschen har specifika krav på innehållet i lärlingens utbildning. Du som arbetsgivare ska skicka följande dokument till Elbranschens lokala yrkesnämnd via e-postadressen larling@sef.se i samband med anställningen: 

 • betyg från elutbildning
 • intyg på godkänt betyg i Skötsel av elanläggning eller Elsäkerhet vid arbete
 • anställningsavtal
 

Därefter kommer du och lärlingen få informationen för hur lärlingens utbildningstid ska disponeras. 

Vem ska göra tid som lärling?

Här nedan kan du se vilka som ska fullfölja sin utbildning med en lärlingsanställning. Du kan läsa mer om vilka regler som finns för lärlingar och lärlingsanställningar i Installationsavtalet. 

Dessa ska anställas som lärling

 • Elever som gått El- och energiprogrammet
 • Elev från vuxenutbildning som läst kurser motsvarande gymnasieskolans El- och energiprogram
 • Elev från Teknikprogrammet, eller annan motsvarande teknisk gymnasieutbildning och som har gjort Elteknisk validering eller läst motsvarande kompletteringskurser
 • Yrkesväxlare som genomfört Elteknisk validering
 • Individ med elkraftteknisk YH-utbildning
 • Individ som validerats och utbildats enligt beslut av ECY

Dessa ska inte anställas som lärling

 • Personer med godkänd yrkesexamen från ETG College
 • Elyrkesman med yrkesbevis från nordiskt land
 • Elyrkesman från land utanför norden och som genomgått Elteknisk validering med godkänt resultat
 • Elyrkesman från land utanför norden som styrkt sin kompetens med certifikat, intyg, arbetsgivarintyg eller liknande och bedöms ha erforderliga kunskaper, till exempelvis genom Elteknisk validering

Handbok handledare

Installatörsföretagen har tagit fram en handbok för APL. Den handboken kan även användas för handledare till lärlingen. Det är en handbok som kan vara stöd i kvalitetssäkring av lärlingstiden.

Handboken tar bland annat upp rollen som handledare, hur ni kan stimulera och stärka lärlingens självförtroende, introduktion på arbetsplatsen och bedömning av lärlingens insats.

Ladda ner

Anställ en företagslärling

Nu har du möjligheten att handplocka en person som har förutsättningarna för att bli en duktig elektriker eller tekniker, oavsett vad personen har för utbildning eller jobbat med tidigare. Du kan anställa en företagslärling.

Genom en välplanerad utbildning som varvar kurser vid INSU Installationsbranschens utbildning- och utvecklingscenter med yrkespraktik på arbetsplatsen blir företagslärlingen en färdig och ECY-certifierad förstaårsmontör på bara två år.

Hur är det att studera till eller arbeta som elektriker?​

På sidan ECY möter samlar ECY intervjuer med blivande och redan yrkesverksamma elektriker om hur det kan vara att studera till eller arbeta som elektriker samt vilka möjligheter som finns inom yrket.

Translate »