© 2023 | Elbranschens centrala yrkesnämnd. All rights reserved. Personuppgiftspolicy.
I yrkesutbildningen till elektriker ska det ingå Arbetsplatsförslagt lärande (APL).
Det är huvudmannen som beslutar om vilka kurser och moment som kan förläggas till APL och när de olika APL-perioderna ska göras. Upplägget kan därför variera från skola till skola.
Inom elteknik finns det flera inriktningar. Beroende på om skolan är ETG College eller följer Skolverkets kursplan så varierar inriktningarna. >> Läs mer om inriktningar
Det är huvudmannen som har ansvaret att skapa ett bra samarbete kring APL med de lokala företagen på orten. Det är också skolan som ska se till att APL-tiden uppfyller de krav som finns på utbildningen.
Många tror att APL enbart kan ske på företag anslutna till Installationsavtalet, men så är det inte. Det viktigaste är att eleven får arbeta med vanligt förekommande arbetsuppgifter inom elteknik – oavsett arbetsplats.
Elever kan göra APL på:
Företaget behöver inte vara anslutet till Installationsavtalet. Det avgörande är att eleven får arbeta med relevanta uppgifter som utvecklar deras färdigheter som elektriker.
Exempel på sådana uppgifter är:
Det finns flera bra resurser att ta hjälp av vid planering och utveckling av elevens APL.
ECY har tagit fram en digital handbok som kan vara stöd i kvalitetssäkring av de processer som rör APL. Handboken tar upp det mesta som arbetsplatsen behöver veta om tiden inför APL, under och efter APL-tiden. Bland annat behandlas rollen som handledare APL, hur de kan stimulera och stärka elevens självförtroende, introduktion på arbetsplatsen och bedömning av elevens insats.
På Skolverket webbsida finns det bra information om planering, utveckling och kvalitetssäkring av elevens APL. De har även en digital utbildning för APL-handledare. I rutan hittar du nyttiga länkar.
Om skolan inte kan erbjuda varje elev lagstadgad APL får utbildningen endast bedrivas under två förutsättningar.
Saknar ni APL-plats enligt första punkten ska ni som huvudmannen besluta om att motsvarande utbildning i stället ska anordnas i skolan.
Som huvudmannen ska ni dessutom samråda med det lokala programrådet och ni måste se till att utbildningen så snart som möjligt förläggs till en arbetsplats.
Arbetsplatsförlagt lärande (APL) är en central del av utbildningen för blivande elektriker. Som yrkeslärare eller studie- och yrkesvägledare har du en avgörande roll i att säkerställa en kvalitativ och givande APL-period. Här hittar du allt du behöver veta om APL inom elteknik – från ansvar och krav till handledarstöd och praktiska resurser.
En lyckad APL kräver mer än en praktikplats – den behöver en tydlig struktur och ett aktivt engagemang från både skolan och arbetsplatsen. Som yrkeslärare eller studie- och yrkesvägledare kan du säkerställa att APL ger eleverna rätt erfarenheter och leder till yrkesskicklighet.
För att uppnå det behöver APL vara:
Elbranschens centrala yrkesnämnd (ECY) är ett samarbetsorgan mellan Installatörsföretagen (IN) och Svenska Elektrikerförbundet (SEF).
Yrkesnämndens huvuduppgift är att se till att elutbildningarna i Sverige håller den kvalitet som branschen behöver för att kunna anställa kompetenta medarbetare.
© 2023 | Elbranschens centrala yrkesnämnd. All rights reserved. Personuppgiftspolicy.