Gör karriär som elektriker

Det finns många olika elektriker

Dina möjligheter till utveckling och karriär som elektriker är många. Vi brukar säga att det finns 1 000 möjligheter. Det finns nämligen många olika typer av elektriker; Installationselektriker, Industrielektriker, Larm- och säkerhetstekniker, Distributionselektriker, Arbetsledare, Egen företagare och Teknisk säljare är bara några. Vilket yrkesliv vill du ha?

Hallå där elektriker!
Porträttbild på Pontus Slättman i Sverige-tröja
Yrkes-SM

Hallå där Pontus Slättman!

Yrkestävlingar har gått som en röd tråd genom karriären för Pontus Slättman. Från att framgångsrikt ha tävlat själv, till att slutligen vara VD för företaget som anordnar Yrkes-SM.

August Kross
Yrkes-SM 2024

Hallå där August Kross!

August Kross, från prao med elektriker till elitnivå i Yrkes-SM. Läs om hans resa och hur en ung elektrikers drömmar tar form

Porträttbild på Svante Olsson, Elektroskutt
uppfinnare

Hallå där Svante Olsson!

Svante Olssons jakt på snygga, smidiga lösningar och hans bakgrund som elektriker blev den perfekta kombinationen för en karriär som uppfinnare. Med 3D-printern och fantasin som verktyg har han tagit sig till Draknästet i SVT och har inga tankar på att sakta ner.

Installations­elektriker

Som Installationselektriker arbetar du med att dra ledningar och installera elektrisk utrustning i bostäder, affärer, kontor och industrier. Du kan arbeta med allt från nybyggnation till renoveringar till modern och energieffektiv teknik, som styrsystem och fastighetsautomation. Arbetet kräver att du använder både händer och huvud. Det är ett socialt jobb där du ofta arbetar tillsammans med andra i olika arbetslag och möter kunder. Säkerheten är viktig, så du måste vara noggrann och tycka att kvalitet är viktigt.

Installationselektriker kan du också arbeta som serviceelektriker. Då hjälper du både privatpersoner och företag med installation, felsökning och reparation av elektriska anläggningar. Man gör ofta mindre installationer till exempel av vitvaror eller solpaneler.

Larm-, säkerhets- och tele­tekniker

Det finns en stor bredd på arbetsuppgifterna inom yrket. Att arbeta med teleteknik kan bland annat innebära att installera data- och teleutrustningar, inbrotts- och brandlarm eller passersystem. Bland annat kan det handla om att dra kablar till och sätta in kabel-TV-nät. Även installation av data- och telenät i kontor och industrier kan ingå i jobbet, liksom att bygga datanät för data-, media- och bildöverföring. I arbetet ingår i vissa fall även att installera anläggningar för flyg- och fartygsnavigation.

Det är viktigt att du har god baskunskap om hur du gör elinstallationer eftersom en del av arbetet innebär att serva och reparera gjorda installationer som till exempel automatiska larm, TV-antenner eller telenät. Då är det viktigt att ta reda på vad som är fel genom att tala med kunden, undersöka och göra mätningar med olika mätinstrument. När felet är lokaliserat åtgärdas det och utrustningen ställs in för att till sist provas.

Distributions­elektriker

Som distributionselektriker är det ditt uppdrag att se till att elektriciteten som alstras vid kraftverken når fram till sina kunder. Arbetsplatserna är allt från nybyggnation till reparation och underhåll av de elnät som försörjer samhället med elektricitet.

Arbetet som distributionselektriker är fritt och omväxlande samtidigt som det kräver mycket kunskap. Att arbeta fysiskt utomhus är en naturlig del av arbetet. Kombinationen av praktiskt arbete tillsammans med stundtals totalfokusering och stort ansvar gör arbetet varierande. Eftersom distributionsnätet finns i hela Sverige innebär det också variation när det gäller miljön du arbetar i. Distributionsnätet finns i samhällen, längs vägarna och ute i skog och mark.

Automations­elektriker

Som Automationselektriker jobbar du med att underhålla, kontrollera och reparera utrustning inom industrin, i offentliga byggnader eller med service i hemmet.

Du kommer att utföra installationsarbeten av maskiner och automatiska anläggningar. Samtidigt som du lika mycket monterar till exempel apparatskåp och byter strömbrytare. I arbetet igår att jobba med både hög- och lågspänning och installation av datanät.

Automationselektriker kan också arbeta som serviceelektriker. Då hjälper du både privatpersoner och företag med installation, felsökning och reparation av elektriska anläggningar.

Industri­elektriker

Industrielektrikerns jobb är att installera och trimma in automatiska anläggningar, förebygga fel, felsöka, utföra service och reparation samt att bidra till att utveckla industriprocessen. Arbetet sker både med låg- och högspänning.

Arbetsuppgifterna är blandade och även om det finns en planering över service och reparation av maskiner så styrs ofta industrielektrikerns uppdrag utifrån vad som löpande sker i industrin. 

Framtidens teknik behöver duktiga elektriker

För att skapa ett klimatsmart samhälle behöver vi mer grön teknik. Med utvecklingen av ny teknik och hållbara lösningar kommer också nya behov av kompetens. Om du är intresserad av framtidens gröna teknik finns det många möjligheter att bidra som elektriker.

Billaddar­installatör
Elektriker behövs för att koppla samman IT med driftssättning för till exempel laddsystem och batterilagring.
Solcells­installatör
Du måste vara utbildad elektriker för att få installera solceller.
Ledande montör

Som ledande montör leder och fördelar du arbetet med ansvar för mellan fem och tio installatörer. Du är kontakten mellan arbetslaget och projektledaren. I ditt jobb ingår bland annat att sitta med på byggmöten, ha koll på leverans av material och ritningar.

Ledande montör är en karriär för installatörer som vill jobba som ledare i den praktiska verksamheten.

Kalkylator

Som kalkylator har du ett spännande, varierande arbete med möjlighet att delta vid många olika typer av projekt med elinstallationer.

De som jobbar som kalkylatorn drivs av att hitta lösningar på tekniska utmaningar och ekonomiska förutsättningar. Du har får din arbetsplats på kontoret som stöd till chef och ledning med komplexa uppgifter såsom att beräkna tids-, material- och personalkostnader.

Du kommer bli en duktig kalkylator om du jobbat några år som elektriker eftersom du då kommer förstå både det teoretiska och hur installationen kommer fungera i verkligheten. Du behöver också kunskaper om upphandling, inköp och kalkylering.

Kalkylator - bli elektriker
Bli elektriker
El­konstruktör

Elkonstruktören arbetar med den tekniska utvecklingen och är nyckelpersonen mellan ritning och färdig process. Det är elkonstruktören som skapar alla planritningar och kretsscheman – det som elektrikerna behöver för att kunna göra sitt jobb. 

Du kommer bli en duktig elkonstruktör om du jobbat några år som elektriker innan du vidareutbildar dig. Det är för att du kommer förstå hur en teori kommer fungera praktisk. 

Som elkonstruktör behöver du kunskaper om entreprenadformer, regelverk, konstruktion och dokumentation av elanläggningar. Det behövs också kunskaper om tele-, data- och säkerhetssystem, fastighetsautomation, avancerad felsökning samt hur man framställer, tolkar och använder ritningar och scheman med mera.

Projektledare​

En projektledare inom elinstallation leder elinstallationsprojekt och har kompetens att ansvara över ett arbetslag som arbetar med elinstallationer.

Det är stor efterfrågan av rollen på arbetsmarknaden eftersom Sverige rekordsatsar på infrastruktur och andra byggprojekt.

Projektledare är ett steg vidare i karriären för de som jobbat några år som elektriker och vill vidareutbilda sig. Utbildning till projektledare finns bland annat inom Yrkeshögskolan.

ECY certifikat
Bli elektriker - säljare
Säljare inom el

Tycker du om teknik och försäljning? Då kan jobbet som säljare i butik, för ett fabrikat eller på ett elföretag passa dig.

Som säljare och rådgivare i butik eller hos grossist får du hjälpa kunden att hitta den bästa lösningen. Dina kunder kan vara privatpersoner eller företag.

Du kan också jobba som teknisk säljare. Då är du anställd hos ett företag som säljer ett visst fabrikat. I det arbetet är du företagets representant som ger råd, skriver offerter och säljer till kunderna. Det finns jobb som teknisk säljare för många olika produkter, till exempel olika typer av elskåp, solcellsanläggningar, billaddningsstationer och kablage.l

Egen företagare

Om du brinner för en idé eller ett intresse som du vill utveckla utifrån eget huvud så kan eget företag vara något för dig. Det finns stora möjligheter att driva eget företag inom el. Som egenföretagare säljer du in dina tjänster till kunder, lämnar offerter och utför arbetet.

Vill du läsa mer om att driva eget företag inom elteknikbranschen? Du finner bra information om företagande på branschorganisationen Installatörsföretagens webbsida.

Bli elektriker - egen företagare

Vilket yrkesliv och karriär vill du ha?

Karriär
Möjligheterna att vidareutbilda dig och göra karriär inom el är många. Om du gillar teknik, att jobba fritt och självständigt då kan elektriker vara ditt drömjobb.
Framtidsyrke
Elektriker är ett framtidsyrke som bidrar till energieffektivisering och hållbara smarta installationer. Vill du vara med och bidra till ett väl fungerade och hållbart samhälle?

Läs mer och inspireras om hur du kan göra karriär som elektriker

Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!







Skip to content