Hallå där August Kross!

Upptäck August Kross resa från prao med elektriker till att själv vara en professionell elektriker. Från sina första år i Tyskland till Yrkes-SM 2024 i Karlstad, och hur hans passion för elektricitet formar hans framtid.

Namn: August Kross

Ålder: 20 år

Bor: Karlstad

Gör: Elektriker hos NF Elservice i Karlstad

Familj: Flickvän

Fritid: Tränar på gym och reser

August Kross
En prao stakade ut framtiden

August bodde sina första år i norra Tyskland och flyttade till Deje i Värmland vid åtta års ålder. Hans mamma är från Sverige. Det var under en prao på sin mammas företag som han först kom i kontakt med yrket som skulle forma hans framtid. En elektriker anlitades för att utföra arbete i lokalerna, och August fick chansen att följa med och hjälpa till. “Jag blev direkt fängslad av hur elektrikern hanterade olika problem – det var både spännande och inspirerande,” berättar han.

Utmanande och berikande att läsa el- och energiprogrammet 

Intresset för el ledde August till el- och energiprogrammet på Nobelgymnasiet där han fick utforska och fördjupa sina kunskaper. “Utbildningen gav mig teknisk förståelse och praktiska färdigheter som jag använder varje dag på jobbet,” säger August om sin tid på gymnasiet. Han beskriver programmet som både utmanande och berikande, särskilt de praktiska momenten. “Även om pandemin tvingade oss till distansstudier, lyckades skolan hålla kvaliteten hög och göra utbildningen relevant och engagerande,” förklarar han.

Jobbet är otroligt givande och har verkligen bekräftat att jag valde rätt yrkesväg.

Första steget in i arbetslivet

Genom sitt engagemang och sin nyfikenhet lyckades August säkra en anställning redan före studenten. “Jag fick möjlighet att arbeta på NF Elservice, där jag på allvar började att applicera mina teoretiska kunskaper i praktiken,” säger August. Arbetslivet gav honom nya insikter i hur varierande och utmanande yrket som elektriker kan vara. “Jobbet är otroligt givande och har verkligen bekräftat att jag valde rätt yrkesväg,” reflekterar han.

Redo att tävla i Yrkes-SM

August ser Yrkes-SM som en perfekt plattform för att visa upp sina färdigheter och mäta sig mot de bästa unga elektrikerna i landet. “Jag är mer motiverad än någonsin att prestera på topp och visa vad jag går för,” förklarar han med ett fast beslutsamhet.

För att förbereda sig för tävlingen har August jobbat på att finjustera sina tekniker och strategier för att kunna hantera tävlingsmomenten på bästa sätt. “Jag har lärt mig mycket om mig själv och hur jag bäst hanterar pressen från att ha publik och domare som tittar på,” säger han om sin förberedelseprocess.

Framtidsplaner och drömmar

På sikt har August ambitioner om att starta eget företag. “Att bli egenföretagare skulle inte bara ge mig friheten att styra över mina dagar men också möjligheten att på ett personligt plan bidra till andras liv genom mitt arbete,” avslutar han optimistiskt.

Porträtt av Ida Kullander
Yrkeslärare

Hallå där Ida Kullander!

Efter nästan två decennier som frilansande redaktör i bokbranschen bytte Ida ensamheten mot gemenskap och handfasta resultat som elektriker. Läs om hennes resa från att korrekturläsa texter till att felsöka maskiner, och sedan vidare till att lära upp nästa generations blivande elektriker.

Porträttbild på Pontus Slättman i Sverige-tröja
Yrkes-SM

Hallå där Pontus Slättman!

Yrkestävlingar har gått som en röd tråd genom karriären för Pontus Slättman. Från att framgångsrikt ha tävlat själv, till att slutligen vara VD för företaget som anordnar Yrkes-SM.

August Kross
Yrkes-SM 2024

Hallå där August Kross!

August Kross, från prao med elektriker till elitnivå i Yrkes-SM. Läs om hans resa och hur en ung elektrikers drömmar tar form

Porträttbild på Svante Olsson, Elektroskutt
uppfinnare

Hallå där Svante Olsson!

Svante Olssons jakt på snygga, smidiga lösningar och hans bakgrund som elektriker blev den perfekta kombinationen för en karriär som uppfinnare. Med 3D-printern och fantasin som verktyg har han tagit sig till Draknästet i SVT och har inga tankar på att sakta ner.

Arvid Larsson Yrkes-SM 2024

Hallå där Arvid Larsson!

Arvid Larsson, 18, från Gnesta, utmanar i Yrkes-SM för Installationselektriker. Läs om Arvids resa från skolbänken till nationell tävlan, hans tankar om framtiden, och passionen för elektricitet som driver honom framåt.

Robin Senby Yrkes-SM 2024
Yrkes-SM 2024

Hallå där Robin Senby!

Möt Robin Senby, 19, på väg mot toppen i Yrkes-SM för Installationselektriker. Från Rolfstorp till riksscenen, Robins resa är en inspirationskälla för blivande elektriker.

Det finns inte fler att visa
Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content