Hallå där Mikael Vestlund!
Den som frågar sig om det går att klättra inom elbranschen borde lyssna på Mikael Vestlunds historia. Han har gått från lärling till VD och värnar nu extra mycket om de unga och nya i branschen.
Upptäck August Kross resa från prao med elektriker till att själv vara en professionell elektriker. Från sina första år i Tyskland till Yrkes-SM 2024 i Karlstad, och hur hans passion för elektricitet formar hans framtid.
Namn: August Kross
Ålder: 20 år
Bor: Karlstad
Gör: Elektriker hos NF Elservice i Karlstad
Familj: Flickvän
Fritid: Tränar på gym och reser
August bodde sina första år i norra Tyskland och flyttade till Deje i Värmland vid åtta års ålder. Hans mamma är från Sverige. Det var under en prao på sin mammas företag som han först kom i kontakt med yrket som skulle forma hans framtid. En elektriker anlitades för att utföra arbete i lokalerna, och August fick chansen att följa med och hjälpa till. “Jag blev direkt fängslad av hur elektrikern hanterade olika problem – det var både spännande och inspirerande,” berättar han.
Intresset för el ledde August till el- och energiprogrammet på Nobelgymnasiet där han fick utforska och fördjupa sina kunskaper. “Utbildningen gav mig teknisk förståelse och praktiska färdigheter som jag använder varje dag på jobbet,” säger August om sin tid på gymnasiet. Han beskriver programmet som både utmanande och berikande, särskilt de praktiska momenten. “Även om pandemin tvingade oss till distansstudier, lyckades skolan hålla kvaliteten hög och göra utbildningen relevant och engagerande,” förklarar han.
Jobbet är otroligt givande och har verkligen bekräftat att jag valde rätt yrkesväg.
August Kross, elektriker och tävlande i Yrkes-SM 2024
Genom sitt engagemang och sin nyfikenhet lyckades August säkra en anställning redan före studenten. “Jag fick möjlighet att arbeta på NF Elservice, där jag på allvar började att applicera mina teoretiska kunskaper i praktiken,” säger August. Arbetslivet gav honom nya insikter i hur varierande och utmanande yrket som elektriker kan vara. “Jobbet är otroligt givande och har verkligen bekräftat att jag valde rätt yrkesväg,” reflekterar han.
August ser Yrkes-SM som en perfekt plattform för att visa upp sina färdigheter och mäta sig mot de bästa unga elektrikerna i landet. “Jag är mer motiverad än någonsin att prestera på topp och visa vad jag går för,” förklarar han med ett fast beslutsamhet.
För att förbereda sig för tävlingen har August jobbat på att finjustera sina tekniker och strategier för att kunna hantera tävlingsmomenten på bästa sätt. “Jag har lärt mig mycket om mig själv och hur jag bäst hanterar pressen från att ha publik och domare som tittar på,” säger han om sin förberedelseprocess.
På sikt har August ambitioner om att starta eget företag. “Att bli egenföretagare skulle inte bara ge mig friheten att styra över mina dagar men också möjligheten att på ett personligt plan bidra till andras liv genom mitt arbete,” avslutar han optimistiskt.
Den som frågar sig om det går att klättra inom elbranschen borde lyssna på Mikael Vestlunds historia. Han har gått från lärling till VD och värnar nu extra mycket om de unga och nya i branschen.
Efter att ha jobbat nätter och helger som bartender och servitris insåg Sanna Immonen att hon behövde en förändring inför framtiden med småbarn. Bonuspappans arbete som bilelektriker fungerade som inspiration, men den egna estetiska utbildningen på gymnasiet kom också till användning i det nya yrket.
Efter nästan två decennier som frilansande redaktör i bokbranschen bytte Ida ensamheten mot gemenskap och handfasta resultat som elektriker. Läs om hennes resa från att korrekturläsa texter till att felsöka maskiner, och sedan vidare till att lära upp nästa generations blivande elektriker.
Yrkestävlingar har gått som en röd tråd genom karriären för Pontus Slättman. Från att framgångsrikt ha tävlat själv, till att slutligen vara VD för företaget som anordnar Yrkes-SM.
August Kross, från prao med elektriker till elitnivå i Yrkes-SM. Läs om hans resa och hur en ung elektrikers drömmar tar form
Svante Olssons jakt på snygga, smidiga lösningar och hans bakgrund som elektriker blev den perfekta kombinationen för en karriär som uppfinnare. Med 3D-printern och fantasin som verktyg har han tagit sig till Draknästet i SVT och har inga tankar på att sakta ner.
Elbranschens centrala yrkesnämnd (ECY) är ett samarbetsorgan mellan Installatörsföretagen (IN) och Svenska Elektrikerförbundet (SEF).
Yrkesnämndens huvuduppgift är att se till att elutbildningarna i Sverige håller den kvalitet som branschen behöver för att kunna anställa kompetenta medarbetare.
© 2023 | Elbranschens centrala yrkesnämnd. All rights reserved. Personuppgiftspolicy.