GARANTI FÖR KOMPETENS

ECY-CERTIFIKAT

ECY-certifikat är ett bevis på att man uppfyller de krav som ställs i kollektivavtalet Installationsavtalet för att jobba som elektriker i Sverige. 

ECY certifikat - elektriker

Vad är ECY-certifikat?

ECY-certifikatet är ett bevis på att du har klarat en teoretisk och praktisk utbildning som branschen godkänt. Det finns många olika vägar för att uppfylla kraven för certifikat.

Varför ha certifikat?

Många arbetsgivare efterfrågar ECY-certifikat eftersom det är ett lätt sätt för dem att veta du har rätt kompetens för jobbet. Vill du jobba i ett annat nordiskt land kommer de troligen också efterfråga ett certifikat som bevis på ditt kunnande.

Kort sagt blir det lättare för dig att söka jobb som elektriker om du har ett certifikat från ECY.

Bli elektriker

ECY-certifikat eller Auktorisation

Fördelarna med ECY-certifikat är flera men du kan jobba som elektriker utan att ha ett certifikat. En annan form av bevis på din kompetens är Auktorisation från Elsäkerhetsverket. På deras webbsida kan du läsa om vilka krav som ställs på utbildning och praktisk erfarenhet för att kunna auktoriseras som elektriker i Sverige.

Dessutom kan det finns andra former av bevis i andra kollektivavtal inom elteknikbranschen. ECY jobbar bara med kollektivavtalet Installationsavtalet.

Den svenska modellen

Kanske har du hört talas om ”den svenska modellen”? Modellen man syftar på är att vi i Sverige reglerar minimikrav för anställningsvillkor i lagar. Det är sen upp till en arbetsgivarorganisation och arbetstagarorganisation att förhandlar om villkoren i deras bransch. Villkoren skrivs in i ett kollektivavtal. ECY jobbar med kollektivavtalet Installationsavtalet.

Svenska modellen - kollektivavtal

Beställ intyg & nytt certifikat

Du kan beställa intyg på att du har ett ECY-certifikat eller om du tappat bort ditt certifikat kan du beställa ett nytt. Enklast beställer du intyget eller nytt certifikat här på webben.

Translate »