BLI ELEKTRIKER

Bli elektriker - ett yrke med 1 000 möjligheter

Föreställ dig vad som händer när strömmen slutar fungera, när telenäten brister eller när uppkopplingen försvinner. Det är mycket i samhället – både nödvändigheter och bekvämligheter – som fungerar tack vare elteknik. Det är bland annat därför som det finns så oändligt många yrkesvägar och möjligheter i elteknikbranschen.

Elektriker - ett framtidsyrke

Vill du jobba med att göra smarta teknisk installationer som bidrar till ett bättre klimat? Eller kanske bidra till människors trygghet genom smarta larm- och styrsystem? Som elektriker finns det 1 000 möjligheter och variationer i yrket.

Oavsett om du vill jobba med högspänning i en industri någonstans i världen eller om du vill utföra mindre elinstallationer hos privatpersoner och företag, så kommer du hitta din grej i branschen. Och du behövs!

Elteknikbranschen tillhör en av Sveriges framtidsbranscher. Prognosen pekar på ett behov av cirka 700 000 nya bostäder. Samtidigt ska cirka 1 miljon bostäder renoveras och stora infrastruktprojekt genomföras.

Bli elektriker - en bättre värld
Bidra till en bättre värld

Energieffektivitet har blivit något hela världen strävar efter, och den tekniska utvecklingen går rasande fort. Men vi behöver hitta nya sätt att minska vår klimatpåverkan. Samtidigt vill vi kunna tända lampan, sätta på larmet eller höja värmen hemma med hjälp av trådlös teknik och några knapptryck i mobilen. 

Du behövs

Efterfrågan på både energisparande lösningar och ny, smart teknik ökar hela tiden. Så i elteknikbranschen kommer du kunna försörja dig inom otaliga specialområden och nästan var som helst i världen – samtidigt som du kommer kunna bidra till en hållbar samhällsutveckling och till ett bättre liv för enskilda människor. Att jobba med elteknik betyder att du är med och skapar ett samhälle som fungerar.

Bli elektriker

Vägar till jobb inom el­teknik

Det finns flera vägar du kan välja om du vill bli elektriker. Störst möjlighet att få jobb som elektriker efter utbildningen är om du läser en utbildning som leder till ECY-certifikat. Det är nämligen ett bevis på att du har den kompetens som krävs för att jobba självständigt och elsäkert.

Det finns faktiskt flera vägar att gå för att uppnå kraven för certifikatet.

Vilket yrkesliv vill du ha?

Teknik är något som är centralt i alla jobb inom elteknik. Men arbetsdagarna kan se helt olika ut. Du kan jobba mycket med kroppen som montör. Eller i butik och hjälpa montörerna köpa materialet till sina arbeten. Du kan också jobba på kontor som ingenjör eller projektledare. Kanske vill du jobba som yrkeslärare och utbilda framtidens medarbetare inom elteknik. Det finns också många möjligheter att jobba som ledare och chef. Eller varför inte bli världens bästa servicetekniker med egen firma?

Du märker redan här att det finns många karriärvägar inom yrket som elektriker. Och du behövs!

Vidareutbildning

Idag väljer många elektriker att plugga vidare på högskola eller universitet. Andra får chansen att vidareutbilda sig internt, alltså på företaget där de jobbar. När du börjar jobba efter gymnasiet får du ofta syssla med lite av varje för att skaffa dig erfarenhet. Sedan, med några års praktiskt arbete bakom dig, kan det bli dags att både fördjupa dig och att bredda din kompetens genom att gå olika kurser.

Det finns många skolor som erbjuder olika utbildningspaket för dig som siktar på att bli projektledare, konstruktör eller chef.

Elektriker - ett drömyrke!

Det finns redan på gymnasiet flera inriktningar att välja mellan. Installatörsföretagen har tagit fram ett antal video där du får följa unga elektriker i deras jobb. Elektriker, ja det är verkligen ett drömjobb med 1 000 möjligheter!

Elektriker - ett drömjobb!

Det finns redan på gymnasiet flera inriktningar att välja mellan. Installatörsföretagen har tagit fram ett antal video där du får följa unga elektriker i deras jobb. Elektriker, ja det är verkligen ett drömjobb med 1 000 möjligheter!

Translate »