BLI ELEKTRIKER

Bli elektriker - få en lysande framtid

Föreställ dig vad som händer när strömmen slutar fungera, när telenäten brister eller när uppkopplingen försvinner. Det är mycket i samhället – både nödvändigheter och bekvämligheter – som fungerar tack vare elteknik. Det är bland annat därför som det finns så oändligt många yrkesvägar och möjligheter i elteknikbranschen. 

Bli elektriker och säkra en spännande och efterfrågad karriär där du bidrar till att hålla samhällets hjul snurrande. Dessutom ger el- och energiprogrammet behörighet till högre studier, vilket öppnar ännu fler dörrar för din framtida karriär.

Vilket yrkesliv vill du ha?

Teknik är något som är centralt i alla jobb inom elteknik men arbetsdagarna kan se helt olika ut.

Du kan jobba mycket med kroppen som montör eller i butik och hjälpa montörerna köpa materialet till sina arbeten. Du kan också jobba på kontor som ingenjör eller projektledare. Kanske vill du jobba som yrkeslärare och utbilda framtidens medarbetare inom elteknik. Det finns också många möjligheter att jobba som ledare och chef. Eller varför inte bli världens bästa servicetekniker med egen firma?

Bli elektriker – du behövs!

Oavsett om du vill jobba med högspänning i en industri någonstans i världen eller om du vill utföra mindre elinstallationer hos privatpersoner och företag, så kommer du hitta din grej i branschen. Du märker att det finns många karriärvägar inom yrket som elektriker. Och du behövs!

Framtidsyrke Agenda 2020
Framtid­syrke

Vill du jobba med att göra smarta teknisk installationer som bidrar till energiomställningen? Eller kanske bidra till människors trygghet genom smarta larm- och styrsystem? Som elektriker finns det 1 000 möjligheter och variationer i yrket.

Elteknikbranschen tillhör en av Sveriges framtids­branscher

Elteknik­branschen är oerhört viktigt för att åstad­komma den omställning som behövs för att bromsa klimat­förändringarna. Därför krävs ökad tillgång till yrkeskunniga elektriker. Branschen utgör re­dan i dag en flaskhals för renoveringar, nybyggnationer och elnäts­utbyggnad.

Så här kan du bli elektriker

Det finns flera olika sätt att välja på om du vill bli elektriker. Störst möjlighet att få jobb som elektriker efter utbildningen är om du läser en utbildning som leder till ECY-certifikat. Certifikatet är nämligen ett bevis på att du har den kompetens som krävs för att jobba självständigt och elsäkert.

El- och energiprogrammet
Gymnasiet
Nätverk för yrkeslärare
Vuxen­utbildning
APL
Företags­lärling
Validering

Vidareutbildning

Idag väljer många elektriker att plugga vidare på högskola eller universitet. Det finns också många som får chansen att vidareutbilda sig internt, alltså på företaget där de jobbar. När du börjar jobba efter gymnasiet får du ofta syssla med lite av varje för att skaffa dig erfarenhet. Sedan, med några års praktiskt arbete bakom dig, kan det bli dags att både fördjupa dig och att bredda din kompetens genom att gå olika kurser.

Det finns många skolor som erbjuder olika utbildningspaket för dig som siktar på att bli projektledare, konstruktör eller chef.

#elektriker #ecy #foryoupage #fördigpage #fyp #elochenergiprogrammet #sistaåretpågymnasiet #praktik...

Vi finns på TikTok

Maja Sundqvist gå sista året på el- och energiprogrammet på Nobelgymnasiet. Hon är också vår influencer på TikTok där hon visar upp sin vardag – i skolan och på APL.

Följ oss!

Följ oss och Maja på TikTok. Gilla, dela och kommentera!

Grundläggande högskole­behörighet

Grundläggande högskolebehörighet återinfördes på alla yrkesprogram som påbörjas höstterminen 2023.

Riksdagen som beslutade om att återinföra grundläggande behörighet för program som påbörjas från hösten 2023 förklarar beslutet så här.

“Ett sätt att öka attraktionskraften är att yrkesutbildningen ger högskolebehörighet. Den som väljer ett yrkesprogram ska vara helt säker på att man efter utbildningen ska kunna ha både de yrkeskunskaper som arbetsgivaren efterfrågar och grundläggande högskolebehörighet. För att det här ska vara möjligt behöver yrkesprogrammens omfattning utökas med fler gymnasiepoäng och mer garanterad undervisningstid.”

Hallå där...! ECY möter elektriker
Scen-elektriker Peter Köningsson
Elektriker

Hallå där Peter Köningsson!

Möt Peter Köningsson, en erfaren scen-elektriker som arbetar på Skule Naturscen med stora konserter och evenemang.

Maja Sundqvist
Studerande

Hallå där Maja Sundqvist!

Maja Sundqvist ska snart börja tredje året på el-och energiprogrammet i Karlstad. Hon är även influencer på ECY:s TikTok där hon inspirerar andra att få upp ögonen för elteknik.

Bli elektriker - du behövs!

Efterfrågan på både energisparande lösningar och ny, smart teknik ökar hela tiden. I elteknikbranschen kommer du därför kunna försörja dig inom otaliga specialområden och nästan var som helst i världen. Du kommer samtidigt bidra till en hållbar samhällsutveckling och till ett bättre liv för enskilda människor. Att jobba med elteknik betyder att du är med och skapar ett samhälle som fungerar.

Translate »

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content