BLI ELEKTRIKER

Bli elektriker - ett yrke med 1 000 möjligheter

Föreställ dig vad som händer när strömmen slutar fungera, när telenäten brister eller när uppkopplingen försvinner. Det är mycket i samhället – både nödvändigheter och bekvämligheter – som fungerar tack vare elteknik. Det är bland annat därför som det finns så oändligt många yrkesvägar och möjligheter i elteknikbranschen.

Framtidsyrke Agenda 2020
Bidra till en bättre värld

Vill du jobba med att göra smarta teknisk installationer som bidrar till ett bättre klimat? Eller kanske bidra till människors trygghet genom smarta larm- och styrsystem? Som elektriker finns det 1 000 möjligheter och variationer i yrket.

Elteknikbranschen tillhör en av Sveriges framtids­branscher. Elteknik­branschen är oerhört viktigt för att åstad­komma den omställning som behövs för att bromsa klimat­förändringarna. Därför krävs ökad tillgång till yrkeskunniga elektriker. Branschen utgör re­dan i dag en flaskhals för renoveringar, nybyggnationer och elnäts­utbyggnad.

Risken är att kli­mat­omställningen inte kan realiseras om inte antalet elektriker ökar, eftersom dessa arbeten tillkommer utöver det som elektrikerna redan ut­för i dag.

Vilket yrkesliv vill du ha?

Teknik är något som är centralt i alla jobb inom elteknik men arbetsdagarna kan se helt olika ut.

Du kan jobba mycket med kroppen som montör eller i butik och hjälpa montörerna köpa materialet till sina arbeten. Du kan också jobba på kontor som ingenjör eller projektledare. Kanske vill du jobba som yrkeslärare och utbilda framtidens medarbetare inom elteknik. Det finns också många möjligheter att jobba som ledare och chef. Eller varför inte bli världens bästa servicetekniker med egen firma?

Bli elektriker – du behövs!

Oavsett om du vill jobba med högspänning i en industri någonstans i världen eller om du vill utföra mindre elinstallationer hos privatpersoner och företag, så kommer du hitta din grej i branschen. Du märker att det finns många karriärvägar inom yrket som elektriker. Och du behövs!

Så här kan du bli elektriker

Det finns flera olika sätt att välja på om du vill bli elektriker. Störst möjlighet att få jobb som elektriker efter utbildningen är om du läser en utbildning som leder till ECY-certifikat. Certifikatet är nämligen ett bevis på att du har den kompetens som krävs för att jobba självständigt och elsäkert.

El- och energiprogrammet
Gymnasie­utbildning
Nätverk för yrkeslärare
Vuxen­utbildning
APL
Företags­lärling
Validering

Vidareutbildning

Idag väljer många elektriker att plugga vidare på högskola eller universitet. Det finns också många som får chansen att vidareutbilda sig internt, alltså på företaget där de jobbar. När du börjar jobba efter gymnasiet får du ofta syssla med lite av varje för att skaffa dig erfarenhet. Sedan, med några års praktiskt arbete bakom dig, kan det bli dags att både fördjupa dig och att bredda din kompetens genom att gå olika kurser.

Det finns många skolor som erbjuder olika utbildningspaket för dig som siktar på att bli projektledare, konstruktör eller chef.

Bli elektriker - du behövs!

Efterfrågan på både energisparande lösningar och ny, smart teknik ökar hela tiden. I elteknikbranschen kommer du därför kunna försörja dig inom otaliga specialområden och nästan var som helst i världen. Du kommer samtidigt bidra till en hållbar samhällsutveckling och till ett bättre liv för enskilda människor. Att jobba med elteknik betyder att du är med och skapar ett samhälle som fungerar.

Hallå där...! ECY möter elektriker
Elisabeth Nordberg
VD

Hallå där Elisabeth Nordberg!

Elisabeth Nordberg är VD på Provektor, ett företag inom elbranschen med över 150 anställda. Men hur hamnade hon där? Läs historia om att ta chansen när den kommer och att hitta rätt i en oväntad roll.

Yrkeslärare Robin Stattin
Domare

Hallå där Robin Stattin!

Robin Stattin jobbar som yrkeslärare i elteknik. Han har tävlat i Yrkes-VM för elektriker, han är nu domare och leder vårt arbete med landskamper.

Rektor Pontus Viklund
Rektor

Hallå där Pontus Viklund!

Pontus Viklund jobbar som rektor på ETG Nyköping. Han började sitt yrkesliv som elektriker. Låt dig inspireras av hans intressanta väg genom yrkeslivet.

Translate »

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!