BLI ELEKTRIKER

Bli elektriker - få en lysande framtid

Föreställ dig vad som händer när strömmen slutar fungera, när telenäten brister eller när uppkopplingen försvinner. Det är mycket i samhället – både nödvändigheter och bekvämligheter – som fungerar tack vare elteknik. Det är bland annat därför som det finns så oändligt många yrkesvägar och möjligheter i elteknikbranschen. 

Bli elektriker och säkra en spännande och efterfrågad karriär där du bidrar till att hålla samhällets hjul snurrande. Dessutom ger el- och energiprogrammet behörighet till högre studier, vilket öppnar ännu fler dörrar för din framtida karriär.

Vanliga frågor

lärare elteknik
Varför måste man göra lärlingstid?
Utbildningen i skolan ger en grundläggande teoretisk och praktisk utbildning. Lärlingstiden är en färdigträning till yrket.

Undantaget är om du läser på ETG College eftersom lärlingstiden då är inbakad i tiden på skolan.
Kan jag jobba som elektriker om jag har nedsatt färgseende?
Färgseende är inte ett direkt krav, men det finns en risk att inte kunna skilja mellan olika färger i en kabel. Vi rekommenderar att du kontaktar en skola eller en elektriker som kan visa dig en kabel med många färger på ledarna. Därefter får du berätta vilka färger du ser för att se om du klarar av att skilja på dem. Om du kan det är det inget problem.
Föregående bild
Nästa bild

Vilket yrkesliv vill du ha?

Teknik är något som är centralt i alla jobb inom elteknik men arbetsdagarna kan se helt olika ut.

Du kan jobba mycket med kroppen som montör eller i butik och hjälpa montörerna köpa materialet till sina arbeten. Du kan också jobba på kontor som ingenjör eller projektledare. Kanske vill du jobba som yrkeslärare och utbilda framtidens medarbetare inom elteknik. Det finns också många möjligheter att jobba som ledare och chef. Eller varför inte bli världens bästa servicetekniker med egen firma?

Bli elektriker – du behövs!

Oavsett om du vill jobba med högspänning i en industri någonstans i världen eller om du vill utföra mindre elinstallationer hos privatpersoner och företag, så kommer du hitta din grej i branschen. Du märker att det finns många karriärvägar inom yrket som elektriker. Och du behövs!

Framtidsyrke Agenda 2020
Framtid­syrke

Vill du jobba med att göra smarta teknisk installationer som bidrar till energiomställningen? Eller kanske bidra till människors trygghet genom smarta larm- och styrsystem? Som elektriker finns det 1 000 möjligheter och variationer i yrket.

Elteknikbranschen tillhör en av Sveriges framtids­branscher

Elteknik­branschen är oerhört viktigt för att åstad­komma den omställning som behövs för att bromsa klimat­förändringarna. Därför krävs ökad tillgång till yrkeskunniga elektriker. Branschen utgör re­dan i dag en flaskhals för renoveringar, nybyggnationer och elnäts­utbyggnad.

Så här kan du bli elektriker

Det finns flera olika sätt att välja på om du vill bli elektriker. Störst möjlighet att få jobb som elektriker efter utbildningen är om du läser en utbildning som leder till ECY-certifikat. Certifikatet är nämligen ett bevis på att du har den kompetens som krävs för att jobba självständigt och elsäkert.

El- och energiprogrammet
Gymnasiet
Nätverk för yrkeslärare
Vuxen­utbildning
APL
Företags­lärling
Validering
Inte lika noga som våra svenska standarden kanske🤨...

Vi finns på TikTok

Maja Sundqvist gå sista året på el- och energiprogrammet på Nobelgymnasiet. Hon är också vår influencer på TikTok där hon visar upp sin vardag – i skolan och på APL.

Följ oss!

Följ oss och Maja på TikTok. Gilla, dela och kommentera!

Bli Elektriker - jobba med ett framtidsyrke

Vad gör en elektriker egentligen? Vilka är yrkets topp 5? På vilket sätt bidrar elektriker till klimat­omställningen? Det är tre frågor som vi besvarar i broschyren “Elektriker – ett framtidsyrke”
Läs broschyren online

Du kan läsa broschyren online. Klicka på knappen nedan för att öppna broschyren i en ny flik. Det finns när du öppnat broschyren funktioner för att dela den till andra till exempel via e-post eller sociala medier.

Vidareutbildning

Idag väljer många elektriker att plugga vidare på högskola eller universitet. Det finns också många som får chansen att vidareutbilda sig internt, alltså på företaget där de jobbar. När du börjar jobba efter gymnasiet får du ofta syssla med lite av varje för att skaffa dig erfarenhet. Sedan, med några års praktiskt arbete bakom dig, kan det bli dags att både fördjupa dig och att bredda din kompetens genom att gå olika kurser.

Det finns många skolor som erbjuder olika utbildningspaket för dig som siktar på att bli projektledare, konstruktör eller chef.

Grundläggande högskole­behörighet

Grundläggande högskolebehörighet återinfördes på alla yrkesprogram som påbörjas höstterminen 2023.

Riksdagen som beslutade om att återinföra grundläggande behörighet för program som påbörjas från hösten 2023 förklarar beslutet så här.

“Ett sätt att öka attraktionskraften är att yrkesutbildningen ger högskolebehörighet. Den som väljer ett yrkesprogram ska vara helt säker på att man efter utbildningen ska kunna ha både de yrkeskunskaper som arbetsgivaren efterfrågar och grundläggande högskolebehörighet. För att det här ska vara möjligt behöver yrkesprogrammens omfattning utökas med fler gymnasiepoäng och mer garanterad undervisningstid.”

Hallå där...! ECY möter elektriker
Porträtt av Ida Kullander
Yrkeslärare

Hallå där Ida Kullander!

Efter nästan två decennier som frilansande redaktör i bokbranschen bytte Ida ensamheten mot gemenskap och handfasta resultat som elektriker. Läs om hennes resa från att korrekturläsa texter till att felsöka maskiner, och sedan vidare till att lära upp nästa generations blivande elektriker.

Porträttbild på Pontus Slättman i Sverige-tröja
Yrkes-SM

Hallå där Pontus Slättman!

Yrkestävlingar har gått som en röd tråd genom karriären för Pontus Slättman. Från att framgångsrikt ha tävlat själv, till att slutligen vara VD för företaget som anordnar Yrkes-SM.

August Kross
Yrkes-SM 2024

Hallå där August Kross!

August Kross, från prao med elektriker till elitnivå i Yrkes-SM. Läs om hans resa och hur en ung elektrikers drömmar tar form

Bli elektriker - du behövs!

Efterfrågan på både energisparande lösningar och ny, smart teknik ökar hela tiden. I elteknikbranschen kommer du därför kunna försörja dig inom otaliga specialområden och nästan var som helst i världen. Du kommer samtidigt bidra till en hållbar samhällsutveckling och till ett bättre liv för enskilda människor. Att jobba med elteknik betyder att du är med och skapar ett samhälle som fungerar.

Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content