Hallå där Svante Olsson!

Svante Olssons jakt på snygga, smidiga lösningar och hans bakgrund som elektriker blev den perfekta kombinationen för en karriär som uppfinnare. Med 3D-printern och fantasin som verktyg har han tagit sig till Draknästet i SVT och har inga tankar på att sakta ner.

Namn: Svante Olsson

Ålder: 28 år

Bor: Trollhättan

Gör: Produktutveckling och alltifrån marknadsföring till inköp hos egna företaget Elektroskutt AB

Familj: Sambo

Fritid: Spela badminton och renovera hus

Porträttbild på Svante Olsson, Elektroskutt
Foto: Adam Merkning
Högspänning istället för bygg

I högstadiet funderade Svante Olsson på att välja byggprogrammet i gymnasiet, men när hans mamma lyfte el som ett alternativ tänkte han om. ”Jag tyckte att teknik var kul och var praktiskt lagd, så det passade mig bra” berättar han. Så det blev el- och energiprogrammet med inriktning högspänning, först hos Nils Ericssongymnasiet och sedan på Magnus Åbergsgymnasiet. Efter praktik hos Vattenfall och en elinstallationsfirma påbörjade han sitt yrkesliv som serviceelektriker. ”Det roligaste var små servicejobb hos privatpersoner, stora byggen var aldrig något för mig” förklarar Svante.

Polletten trillade ner

Svante ville upptäcka världen och pausade elektrikerjobbet för att resa runt i ett år. Där växte suget efter att starta något eget. ”Att filma och redigera låg mig varmt om hjärtat, så jag gjorde reklamfilmer i nästan 5 år” säger han. En dag gick han förbi ett hus där en slang hängde ut från en fasad. ”Jag gillar när saker och ting ser prydligt och snyggt ut och jag hade under arbetet som installatör stört mig på den här typen av fula lösningar” förklarar Svante. På den tiden hittade han inte någon lösning, men just denna dag trillade polletten ner. Det var starten till produkten Dutts: en halvmåneformad plastbit som fungerar som stopp och avslut för plaströr. Svante startade Elektroskutt AB och började en ny spännande karriär som uppfinnare och entreprenör. 

En stor mängd grå Dutts ligger i en låda
Foto: Adam Merkning
Medverkan i “Draknästet”

År 2022 var Svante med i en inkubator som hjälper företagare och där uppmanar hans coach honom att söka till Draknästet i SVT. ”Min spontana reaktion var: aldrig i mitt liv” berättar Svante och skrattar till. Han förklarar att han kollade på ett avsnitt för att sänka nervositeten, men det fick bara motsatt effekt. Han ville absolut inte vara med med i TV, men coachen lovade att hjälpa honom med ansökan och förberedelserna. ”Jag kände mig för tråkig om jag skulle säga nej, så jag försökte se det som en utmaning istället” säger han. Att få synas i nationell TV på bästa sändningstid är trots allt något som de flesta nystartade företag bara kan drömma om. Pitchen för drakarna gick bra även om det till slut inte blev någon investering. Det har dock inte hindrat vare sig Svante eller Elektroskutt.

Jag har alltid hittat på egna små uppfinningar. När jag var runt 10 år skapade jag egna kameratillbehör.

Drömmen om Europa

”När jag var med i Draknästet hade vi två produkter, nu har vi utökat med ytterligare två” förklarar Svante. Produkterna finns nu dessutom i både Sverige och Norge. Han berättar att han kollar på leverantörer i Europa, men eftersom elinstallationer ser så olika ut från land till land blir det en komplicerad process. ”Men det finns mycket att göra i Sverige också, jag har fyra nya produkter på gång just nu” säger Svante glatt.

Närbild på produkten Dutts
Foto: Adam Merkning
Hur uppfinner man något?

Svantes process för att uppfinna en ny produkt börjar med insamling och analys. ”Jag kollar runt i sociala medier och försöker se förbättringspotential i de nuvarande arbetssätten” säger han och tillägger att det självklart hjälper att han har sin branscherfarenhet att luta sig mot. ”Ser jag något som skulle gå att effektivisera försöker jag klura på en lösning, och det kan ta flera år ibland” säger han. När Svante väl fått en konkret idé 3D-printar han en modell som sedan finslipas, testas och modifieras. Det är inget helt nytt arbetssätt för honom. ”Jag har alltid hittat på egna små uppfinningar. När jag var runt 10 år skapade jag egna kameratillbehör” berättar Svante. Han rekommenderar alla som är praktiskt lagda och har ett intresse för teknik att söka sig till elbranschen. Och det finns alltid plats för fler uppfinnare. ”Det här jobbet är det roligaste som finns!” avslutar han.

Ingenjör

Hallå där Anders Ekberg!

Från att styra lampor på teaterscener till att arbeta med elkraft på högsta nivå – för Anders har teknikintresset alltid varit en drivkraft. Idag ansvarar han för drift och underhåll på Ellevio, där han brinner för att utveckla hållbara lösningar och visa på elbranschens betydelse för framtiden

Lokelektriker

Hallå där Vicktor Tonteri!

Från matte och praktiska utmaningar i skolan till ett varierat och kreativt arbete som elektriker på en lokverkstad. Möt Vicktor, som efter sin tid på el- och energiprogrammet och lumpen nu arbetar på Railcare, där arbetsdagarna ofta innebär nya, tekniska lösningar och spännande uppgifter.

Yrkeslärare

Hallå där Stefan Achilles!

Efter en framgångsrik karriär som flygplanselektriker blev Stefan Achilles yrkeslärare inom el. Idag brinner han för att utbilda framtidens elektriker och göra dem redo för arbetslivet.

Porträtt av Linus Thomassson
Studerande

Hallå där Linus Thomasson!

Med inspiration hemifrån hittade Linus Thomasson till el- och energiprogrammet. Läs om en vanlig skoldag för Linus och om hans rekommendation till dagens högstadieelever!

Porträttfoto av Mikael Vestlund
VD

Hallå där Mikael Vestlund!

Den som frågar sig om det går att klättra inom elbranschen borde lyssna på Mikael Vestlunds historia. Han har gått från lärling till VD och värnar nu extra mycket om de unga och nya i branschen.

Sanna sitter i sin bil
Yrkesväxla

Hallå där Sanna Immonen!

Efter att ha jobbat nätter och helger som bartender och servitris insåg Sanna Immonen att hon behövde en förändring inför framtiden med småbarn. Bonuspappans arbete som bilelektriker fungerade som inspiration, men den egna estetiska utbildningen på gymnasiet kom också till användning i det nya yrket.

Det finns inte fler att visa
Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi besvarar alla förfrågningar i den ordning de kommer in och återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!







Skip to content