© 2023 | Elbranschens centrala yrkesnämnd. All rights reserved. Personuppgiftspolicy.
Elteknikbranschen har tagit fram ett Nationellt Branschprov som en led i att kvalitetssäkra blivande elektrikers kompetens.
Börja förbered eleverna i god tid innan provtillfället. Eleven måste nämligen ha ett godkänt resultat på Elsäkerhetsprovet för att kunna beviljas ett ECY-certifikat.
Provet består av två delar och eleven gör dessa i slutet av yrkesutbildningen:
Gymnasiet årskurs tre har varje år ett provtillfälle med ett omprov. Vuxenutbildningen har flera varje år. Se tidigare resultat.
Årets Nationella Branschprov för gymnasiet har passerat. Nästa tillfälle för gymnasiet är i mars 2025. För vuxenutbildning finns det även fler provtillfällen.
Viktigt att notera är att eleven inte får ha med sig läromedel eller studiematerial vid något av proven. Läs mer om vilka teoretiska och tekniska hjälpmedel som får nyttjas i informationen till respektive prov, se “Bra länkar“.
Observera: Elev får skriva ett (1) prov och ett (1) omprov under sin skoltid. Därefter hänvisar vi till t. ex. INSU eller Trainor för en kurs i Elsäkerhet vid arbete.
Anmälan
stänger om…
Vuxenutbildning skiljer sig i upplägg jämfört med gymnasieutbildning. För att möta vuxenutbildningens behov av provtillfällen spridda under året kommer Nationella branschprovet hållas vid ytterligare tre tillfällen för studerande på en vuxenutbildning.
Dessa provtillfällen är utöver provtillfällen i mars, april 2024.
Augusti/september 2024
November/december 2024
Planera in provtillfällena för de studerande i god tid så att de har möjlighet att skriva Nationella Branschprovet i så nära anslutning som möjligt till utbildningens slut.
Viktigt att notera är att eleven inte får ha med sig läromedel eller studiematerial vid något av proven. Läs mer om teoretiska och tekniska hjälpmedel under respektive prov.
Om du är lärare inom VUX och vill få tillägget ECYv i Standout, vänligen mejla ditt namn, e-post och skola till Bernt Lahtinen på ECY.
Vi jobbar löpande för att utveckla och förbättra Nationellt Branschprov, både när det gäller innehåll och teknik. Vår strävan är att ständigt anpassa provet till aktuella branschstandarder och tekniska framsteg. Nedan presenteras viktiga uppdateringar från tidigare år samt nya förändringar för 2024.
I vårt kontinuerliga arbete för ökad kvalitet har vi bland annat infört en frågebank som innebär att eleverna får olika frågor i en slumpvis ordning, vilket bidrar till en mer rättvis och mer kvalitetssäkrad provsituation. Vi har också infört en kontroll av personnummer för att säkerställa att varje individ endast kan skriva provet maximalt två gånger.
I år gör vi ett försök med en ny modell där Installationsprovet och Elsäkerhetsprovet kommer att skrivas på separata dagar. Denna förändring, som är en del av en försöksperiod under året, syftar till att ge eleverna en mer fokuserad provupplevelse och ökad kvalitet i proven. Efter testperioden kommer vi att genomföra en utvärdering för att avgöra om denna nya uppdelning av proven ska bli en permanent del av Nationellt Branschprov.
Elteknikbranschen har tagit fram ett Nationellt branschprov som en led i att kvalitetssäkra blivande elektrikers kompetens.
Provet består av två delar och eleven gör provet i slutet av yrkesutbildningen:
Det nationella branschprovet skrivs av elever i årskurs tre på gymnasiet och vuxenstuderande som kommer ta examen. Anmälningar som avser andra personer kommer raderas.
Ett godkänt resultat på delprov 2 – Elsäkerhetsprovet – är ett krav för att kunna få ut ett ECY-certifikat.
Både delproven har tekniska hjälpmedel inbyggt som hjälp för elever med läs- och skrivsvårigheter.
Under proven får eleven ta hjälp av vissa teoretiska hjälpmedel.
Läs mer om hjälpmedel vid Elsäkerhetsprovet
Läs mer om hjälpmedel vid Installationsprovet
Om du behöver support på Nationella branschprovet kan du mejla till installatorsprov@standout.se
Nationellt branschprov är ett webbaserat prov i ett program av StandOut. Det är också de som ger support på anmälan till Nationellt branschprov.
För att du som lärare ska kunna anmäla dina elever måste du först skaffa ett eget konto. När du registrerat ditt konto som lärare kommer du få du ett mejl med dina kontouppgifter. Ibland landar dessvärre mejlet i mejlens skräppost så får du inget mejl, vänligen titta i din skräppost.
När du som lärare har registrerat ett konto kan du börja anmäla de elever som ska delta.
Notera att provet bara ska skrivas av elever som läser sista året på El- och Energiprogrammet och vuxenstuderande som kommer ta examen. Anmälningar som avser andra personer kommer raderas.
Alla moderna webbläsare fungerar. Mer information finner du här. Vi har valt att inte stödja iOS och Androidtelefoner.
Notera att i Elsäkerhetsprovet innebär knappen “Svara” att man svarar på en enskild fråga. Efter att man tryckt på knappen “Rätta” avslutas provet och man kan inte fortsätta.
År 2024 var åttonde året som det Nationella branschprovet genomfördes.
Det är glädjande att över 77 procent av eleverna svarade rätt på frågan "Vad menas med 'God elsäkerhetsteknisk praxis'?" som ingick i Installationsprovet.
Bernt Lahtinen, ECY
Hatten av för de två skolor som upptäckte att eleverna fuskade under Elsäkerhetsprovet i mars. Dessa elever har nu fått göra om provet.
Bernt Lahtinen, ECY
År 2022 var sjätte året som det Nationella branschprovet genomfördes.
Totalt 3 100 elever genomförde Elsäkerhetsprovet våren 2022. Av dem klarade 85 procent provet med godkänt resultat.
Maxpoängen på Installationsprovet är 200 poäng. Fem skolor fick ihop 160 poäng eller mer.
Hatten av för de 102 skolor som klarade minst 90 procent av frågorna på årets Elsäkerhetsprov!
Åsa Gabrielsson, ECY
Elbranschens centrala yrkesnämnd (ECY) är ett samarbetsorgan mellan Installatörsföretagen (IN) och Svenska Elektrikerförbundet (SEF).
Yrkesnämndens huvuduppgift är att se till att elutbildningarna i Sverige håller den kvalitet som branschen behöver för att kunna anställa kompetenta medarbetare.
© 2023 | Elbranschens centrala yrkesnämnd. All rights reserved. Personuppgiftspolicy.