Elektrikerutbildning

Säkerheten är viktig när du jobbar som elektriker. Det är därför viktigt att du väljer en elektrikerutbildning som ger dig kunskaper i hur du jobbar elsäkert. 

ECY-certifikat, ett kompetensbevis

Det finns flera vägar du kan välja mellan om du vill jobba som elektriker. Men om du vill jobba på ett företag som är anslutet till Installationsavtalet bör du välja en väg som leder till ett ECY-certifikat. Det är nämligen ett bevis på att du har den kompetens som krävs för att jobba självständigt och elsäkert.

Utbildningsvägar

Elektrikerutbildning finns på gymnasiet och inom vuxenutbildning. Dessutom kan du som har viss arbetslivserfarenhet också utbilda dig till elektriker via anställningsformen företagslärling. Har du jobbat som elektriker till exempel i ett annat land så kan du validera din kompetens.

Utbildning till elektriker

Det finns flera olika utbildningsvägar att välja på om du vill bli elektriker. Som tidigare nämnts är ECY-certifikatet ett bevis på att du kan jobba självständigt och elsäkert. Störst möjlighet att få jobb som elektriker efter utbildningen är därför om du väljer en utbildningsväg som leder till ECY-certifikat.  

Eftersom ECY-certifikatet säkerställer att du har fått en viss kompetens finns det krav på vilka kurser du måste läsa och hur många timmar APL du måste göra. Så klart måste du också ha godkänt på både teori och APL. Beroende på vilken utbildningsväg du väljer är det olika krav. 

El- och energiprogrammet
Gymnasie­utbildning
Nätverk för yrkeslärare
Vuxen­utbildning
APL
Företags­lärling
Validering

Elektrikerutbildning blandar teori och praktik

En elektrikerutbildning innehåller både teori och praktik, så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL). Under APL får du följa med elektriker i deras vardag. Framförallt handlar APL om att du ska få träna på olika moment som du lär dig i skolan.

APL är på ett företag

Din APL gör du på ett företag. Det är din skola som är ansvarig att finna företag där du får göra APL. Eftersom elsäkerhet är viktigt ska du alltid att ha en handledare under APL.

ECY certifikat - elektriker

Vad är ECY-certifikat?

ECY-certifikatet är ett bevis på att du har klarat en teoretisk och praktisk utbildning till elektriker som branschen godkänt. Det finns många olika vägar för att uppfylla kraven för certifikat.

Varför ha certifikat?

Många arbetsgivare efterfrågar ECY-certifikat eftersom det är ett lätt sätt för dem att veta du har rätt kompetens för jobbet. Vill du jobba i ett annat nordiska land kommer de troligen också efterfråga ett certifikat som bevis på ditt kunnande.

Kort sagt blir det lättare för dig att söka jobb som elektriker om du har ett certifikat från ECY.

Bli elektriker

Vidareutbildning

Idag väljer många elektriker att plugga vidare på högskola eller universitet. Det finns också många som får chansen att vidareutbilda sig internt, alltså på företaget där de jobbar. När du börjar jobba efter gymnasiet får du ofta syssla med lite av varje för att skaffa dig erfarenhet. Sedan, med några års praktiskt arbete bakom dig, kan det bli dags att både fördjupa dig och att bredda din kompetens genom att gå olika kurser.

Det finns många skolor som erbjuder olika utbildningspaket för dig som siktar på att bli projektledare, konstruktör eller chef.

Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content