Hallå där Maja Sundqvist!

Maja Sundqvist ska snart börja tredje året på el-och energiprogrammet i Karlstad. Hon är även influencer på ECY:s TikTok där hon inspirerar andra i hennes ålder att få upp ögonen för elteknik. “Bara man berättar att det faktiskt går tjejer på programmet så kommer fler tjejer att våga söka” säger Maja.  

Namn: Maja Sundqvist

Ålder: 18 år

Bor: Karlstad

Gör: Pluggar till elektriker 

Familj: Mamma, pappa och två äldre systrar

Fritid: Träna på gym och umgås med vänner

Maja Sundqvist
Möjligheterna fick Maja att söka till el-och energiprogrammet

Inför gymnasiet var Maja säker på att hon ville gå ett praktiskt program, som tillät henne att börja jobba direkt efter studenten. Men Maja ville även gå ett program som gav henne möjlighet att plugga vidare – ifall hon skulle vilja det senare i livet. Efter en tids funderande föll valet på el-och energiprogrammet i Karlstad där Maja bor. “Det finns så himla mycket att lära sig inom el, och programmet är så brett … jag kommer ha många möjligheter när jag går ut gymnasiet” menar Maja.

Enda tjejen i klassen

Maja trivs bra på el- och energiprogrammet. Praktisk kunskap varvas med teori, vilket hon uppskattar. Förutom att läsa basämnen som matematik och engelska får Maja även testa på praktiska uppgifter som t.ex. korskoppling, koppling av vägguttag och installation av kabelskåp. Hon har dessutom fått börja lära sig om bergvärme och ventilation. Maja är ensam tjej i sin klass men tycker inte att det gör så mycket. “Det funkar bra, men det blir lite annan atmosfär med bara killar och lite mer bus” berättar hon.

Använder TikTok för att inspirera och nå ut

Att elbranschen huvudsakligen består av män är Maja väl medveten om. Just detta tror hon är anledningen till att tjejer inte söker till utbildningen i samma utsträckning som killar. Som influencer på ECY:s TikTok-konto försöker Maja att ändra på det genom att ge en inblick i hur det är att studera elteknik. På TikTok visar Maja hur hennes vardag ser ut och vilka uppgifter hon får testa på. Intresset finns, det märker hon.”Många vet inte vad man får göra, så det kan folk fråga om ibland på TikTok” berättar Maja. Förhoppningen är att fler unga, och tjejer, ska få upp ögonen för elteknik och slutligen söka till utbildningen.”Bara man berättar att det faktiskt går tjejer på programmet så kommer de att våga” säger Maja.

Det finns så himla mycket att lära sig inom el, och programmet är så brett ... jag kommer ha många möjligheter när jag går ut gymnasiet.

Maja gillar att vara ute på praktik
Under utbildningen har Maja fått göra praktik på Bravida i Karlstad. Hon har både fått hjälpa privatpersoner och företag med exempelvis flytt av strömbrytare, byte av elcentral och kabeldragning. Det har varit både lärorikt och spännande, tycker Maja. Hon har uppskattat möjligheten att befinna sig på samma ställe en längre tid eftersom det gett henne chansen att öva sig på saker och utveckla specifika färdigheter.
Drömmer om att komma ut i arbetslivet
När Maja är färdigutbildad kommer hon att kunna det mesta som en arbetsgivare kräver av en nyutbildad elektriker. “Man lär sig ju verkligen allting, och det är för att vi ska kunna jobba med allt möjligt inom el” berättar hon. Maja gillar känslan av självständighet och med en bred kunskap om elteknik ser hon fram emot att prova sina vingar. “Jag vill ut och jobba och tjäna egna pengar och känna av vad som finns och vad som passar mig” avslutar Maja.
Patrik Hedlund sitter vid sitt skrivbord framför dator och elektronisk utrustning
systemintegratör

Hallå där Patrik Hedlund!

Vad har legobyggen med smarta hem att göra? Ganska mycket om man frågar Patrik Hedlund, passionerad systemintegratör inom KNX.

Porträttbild av Philip Bergquist inuti ett kontor
teknisk support

Hallå där Philip Bergquist!

Det är svårt att förstå att Philip Bergquist bara är 30 år när man ser hur mycket han hunnit med i elbranschen. Från praktiskt arbete på stora byggen och inom lås och larm, till sälj och teknisk support.

Tommy Edström
Filialchef

Hallå där Tommy Edström!

Möt Tommy Edström, en rutinerad elektriker som har jobbat med allt från driftsystem till evenemangsel på festivaler. Idag arbetar han som filialchef på Assemblin El.

Det finns inte fler att visa
Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content