Hallå där Maja Sundqvist!

Maja Sundqvist ska snart börja tredje året på el-och energiprogrammet i Karlstad. Hon är även influencer på ECY:s TikTok där hon inspirerar andra i hennes ålder att få upp ögonen för elteknik. “Bara man berättar att det faktiskt går tjejer på programmet så kommer fler tjejer att våga söka” säger Maja.  

Namn: Maja Sundqvist

Ålder: 18 år

Bor: Karlstad

Gör: Pluggar till elektriker 

Familj: Mamma, pappa och två äldre systrar

Fritid: Träna på gym och umgås med vänner

Maja Sundqvist
Möjligheterna fick Maja att söka till el-och energiprogrammet

Inför gymnasiet var Maja säker på att hon ville gå ett praktiskt program, som tillät henne att börja jobba direkt efter studenten. Men Maja ville även gå ett program som gav henne möjlighet att plugga vidare – ifall hon skulle vilja det senare i livet. Efter en tids funderande föll valet på el-och energiprogrammet i Karlstad där Maja bor. “Det finns så himla mycket att lära sig inom el, och programmet är så brett … jag kommer ha många möjligheter när jag går ut gymnasiet” menar Maja.

Enda tjejen i klassen

Maja trivs bra på el- och energiprogrammet. Praktisk kunskap varvas med teori, vilket hon uppskattar. Förutom att läsa basämnen som matematik och engelska får Maja även testa på praktiska uppgifter som t.ex. korskoppling, koppling av vägguttag och installation av kabelskåp. Hon har dessutom fått börja lära sig om bergvärme och ventilation. Maja är ensam tjej i sin klass men tycker inte att det gör så mycket. “Det funkar bra, men det blir lite annan atmosfär med bara killar och lite mer bus” berättar hon.

Använder TikTok för att inspirera och nå ut

Att elbranschen huvudsakligen består av män är Maja väl medveten om. Just detta tror hon är anledningen till att tjejer inte söker till utbildningen i samma utsträckning som killar. Som influencer på ECY:s TikTok-konto försöker Maja att ändra på det genom att ge en inblick i hur det är att studera elteknik. På TikTok visar Maja hur hennes vardag ser ut och vilka uppgifter hon får testa på. Intresset finns, det märker hon.”Många vet inte vad man får göra, så det kan folk fråga om ibland på TikTok” berättar Maja. Förhoppningen är att fler unga, och tjejer, ska få upp ögonen för elteknik och slutligen söka till utbildningen.”Bara man berättar att det faktiskt går tjejer på programmet så kommer de att våga” säger Maja.

Det finns så himla mycket att lära sig inom el, och programmet är så brett ... jag kommer ha många möjligheter när jag går ut gymnasiet.

Maja gillar att vara ute på praktik
Under utbildningen har Maja fått göra praktik på Bravida i Karlstad. Hon har både fått hjälpa privatpersoner och företag med exempelvis flytt av strömbrytare, byte av elcentral och kabeldragning. Det har varit både lärorikt och spännande, tycker Maja. Hon har uppskattat möjligheten att befinna sig på samma ställe en längre tid eftersom det gett henne chansen att öva sig på saker och utveckla specifika färdigheter.
Drömmer om att komma ut i arbetslivet
När Maja är färdigutbildad kommer hon att kunna det mesta som en arbetsgivare kräver av en nyutbildad elektriker. “Man lär sig ju verkligen allting, och det är för att vi ska kunna jobba med allt möjligt inom el” berättar hon. Maja gillar känslan av självständighet och med en bred kunskap om elteknik ser hon fram emot att prova sina vingar. “Jag vill ut och jobba och tjäna egna pengar och känna av vad som finns och vad som passar mig” avslutar Maja.
Porträttbild på Pontus Slättman i Sverige-tröja
Yrkes-SM

Hallå där Pontus Slättman!

Yrkestävlingar har gått som en röd tråd genom karriären för Pontus Slättman. Från att framgångsrikt ha tävlat själv, till att slutligen vara VD för företaget som anordnar Yrkes-SM.

August Kross
Yrkes-SM 2024

Hallå där August Kross!

August Kross, från prao med elektriker till elitnivå i Yrkes-SM. Läs om hans resa och hur en ung elektrikers drömmar tar form

Porträttbild på Svante Olsson, Elektroskutt
uppfinnare

Hallå där Svante Olsson!

Svante Olssons jakt på snygga, smidiga lösningar och hans bakgrund som elektriker blev den perfekta kombinationen för en karriär som uppfinnare. Med 3D-printern och fantasin som verktyg har han tagit sig till Draknästet i SVT och har inga tankar på att sakta ner.

Det finns inte fler att visa
Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!







Skip to content