Hallå där Mikael Vestlund!
Den som frågar sig om det går att klättra inom elbranschen borde lyssna på Mikael Vestlunds historia. Han har gått från lärling till VD och värnar nu extra mycket om de unga och nya i branschen.
Maja Sundqvist ska snart börja tredje året på el-och energiprogrammet i Karlstad. Hon är även influencer på ECY:s TikTok där hon inspirerar andra i hennes ålder att få upp ögonen för elteknik. “Bara man berättar att det faktiskt går tjejer på programmet så kommer fler tjejer att våga söka” säger Maja.
Namn: Maja Sundqvist
Ålder: 18 år
Bor: Karlstad
Gör: Pluggar till elektriker
Familj: Mamma, pappa och två äldre systrar
Fritid: Träna på gym och umgås med vänner
Inför gymnasiet var Maja säker på att hon ville gå ett praktiskt program, som tillät henne att börja jobba direkt efter studenten. Men Maja ville även gå ett program som gav henne möjlighet att plugga vidare – ifall hon skulle vilja det senare i livet. Efter en tids funderande föll valet på el-och energiprogrammet i Karlstad där Maja bor. “Det finns så himla mycket att lära sig inom el, och programmet är så brett … jag kommer ha många möjligheter när jag går ut gymnasiet” menar Maja.
Maja trivs bra på el- och energiprogrammet. Praktisk kunskap varvas med teori, vilket hon uppskattar. Förutom att läsa basämnen som matematik och engelska får Maja även testa på praktiska uppgifter som t.ex. korskoppling, koppling av vägguttag och installation av kabelskåp. Hon har dessutom fått börja lära sig om bergvärme och ventilation. Maja är ensam tjej i sin klass men tycker inte att det gör så mycket. “Det funkar bra, men det blir lite annan atmosfär med bara killar och lite mer bus” berättar hon.
Att elbranschen huvudsakligen består av män är Maja väl medveten om. Just detta tror hon är anledningen till att tjejer inte söker till utbildningen i samma utsträckning som killar. Som influencer på ECY:s TikTok-konto försöker Maja att ändra på det genom att ge en inblick i hur det är att studera elteknik. På TikTok visar Maja hur hennes vardag ser ut och vilka uppgifter hon får testa på. Intresset finns, det märker hon.”Många vet inte vad man får göra, så det kan folk fråga om ibland på TikTok” berättar Maja. Förhoppningen är att fler unga, och tjejer, ska få upp ögonen för elteknik och slutligen söka till utbildningen.”Bara man berättar att det faktiskt går tjejer på programmet så kommer de att våga” säger Maja.
Det finns så himla mycket att lära sig inom el, och programmet är så brett ... jag kommer ha många möjligheter när jag går ut gymnasiet.
Maja Sundqvist, studerande på el-och energiprogrammet
Den som frågar sig om det går att klättra inom elbranschen borde lyssna på Mikael Vestlunds historia. Han har gått från lärling till VD och värnar nu extra mycket om de unga och nya i branschen.
Efter att ha jobbat nätter och helger som bartender och servitris insåg Sanna Immonen att hon behövde en förändring inför framtiden med småbarn. Bonuspappans arbete som bilelektriker fungerade som inspiration, men den egna estetiska utbildningen på gymnasiet kom också till användning i det nya yrket.
Efter nästan två decennier som frilansande redaktör i bokbranschen bytte Ida ensamheten mot gemenskap och handfasta resultat som elektriker. Läs om hennes resa från att korrekturläsa texter till att felsöka maskiner, och sedan vidare till att lära upp nästa generations blivande elektriker.
Elbranschens centrala yrkesnämnd (ECY) är ett samarbetsorgan mellan Installatörsföretagen (IN) och Svenska Elektrikerförbundet (SEF).
Yrkesnämndens huvuduppgift är att se till att elutbildningarna i Sverige håller den kvalitet som branschen behöver för att kunna anställa kompetenta medarbetare.
© 2023 | Elbranschens centrala yrkesnämnd. All rights reserved. Personuppgiftspolicy.