Installations­avtalet och den svenska modellen

Sveriges arbetsmarknad skiljer sig åt från övriga världen i hur man reglerar villkoren för anställningar inom olika branscher. ”Den svenska modellen” innebär att vi i Sverige reglera villkoren för arbetsmarknaden med lagar som ger miniminivåer och som kompletteras med fler och bättre villkor i kollektivavtal. Ett kollektivavtal tecknas av ett fackförbund och en arbetsgivarorganisation.

Historik om den svenska modellen kan du bland annat läsa om på den här sidan.

Kollektivavtal

De villkor som ofta regleras i ett kollektivavtal är frågor om lön, semester, pension, när man får strejka och ledighet. Det kan också ta upp utbildningskrav och liknande krav för den kompetens en person måste ha för att kunna jobba med ett yrke. Om arbetsgivaren har anslutit sig till ett kollektivavtal gäller det för alla anställda. Även de som inte är medlemmar i fackförbundet.

Inom elteknik finns det ett kollektivavtal som kallas Installationsavtalet. Det är ett kollektivavtal som tecknats mellan Installatörsföretagen – den part som företräder arbetsgivarna – och fackförbundet Svenska Elektrikerförbudet – den part som företräder arbetstagarna.

Vill du veta mer om Installationsavtalet?

Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi besvarar alla förfrågningar i den ordning de kommer in och återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!







Skip to content