Sveriges första elkollo?

Elkollot för ungdomar nio till tolv år har startat! Femton tjejer och killar är ivriga att visa vad de kan och lära nytt. Tillsammans med elever och lärare från Eltekikbranschens gymnasium kommer de i fyra dagar lära sig en massa nytt och spännande.

Elkollo övningar

Vi befinner oss på Elteknikbranschens gymnasium i Nyköping där femton killar och tjejer mellan nio och tolv år idag börjar på Elkollo. Energin är hög och ungdomarna ställer vetgirigt frågor till lärarna. Det visar sig också att flera av ungdomarna redan kan en del om el, exempelvis vad statiskt elektricitet är och vissa symboler på en elriktning.

Gymnasieelever är lärare på elkollo

David Arringe gick för några veckor sedan ut första året på El- och energiprogrammet på Elteknikbranschens gymnasium. Den här veckan sommarjobbar han som lärare på elkollot. På frågan om varför han valt att sommarjobba på elkollot berättar han att det känns som en fortsättning på skolan. “Det är en bra arbetsmiljö och jag känner mig trygg här.”

Elkollo - David Arringe

Vårt arbete att locka fler ungdomar till branschen behöver börja i en tidig ålder. Elkollo är ett nytt intiativ från ECY och vi är glada att genomföra det tillsammans med Elbranschens gymnasieskola. Kan det vara Sveriges, och kanske till och med världens, första elkollo som startat idag? säger Åsa med ett stort leende.

Kopplingar, lysdioder och elbilar

Ungdomarna fick börja med en övning som visar hur vi med våra kroppar leder el som kan få en så kallad UFO-boll att lysa. Därefter fick de bygga kretsar för att få en lysdiod att tändas genom att batteriet går genom en strömbrytare.  

Under de kommande fyra dagar kommer det var en mängd övningar som vi hoppas ska inspirera dem till att vilja upptäcka mer om vår fantastiska värld av el. Och så klart, att intresset ska växa så pass att de vid gymnasievalet om några år väljer El- och energiprogrammet.

Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content