Hallå där Ella Johansson!

Ella Johansson älskar jobbet som elektriker och allt man kan lära sig inom yrket. Hennes arbetsdagar är varierade och hon jobbar på allt från kyrkor, sjukhus och polisstationer. Det bästa med jobbet är alla kundkontakter och att den ena dagen inte är den andra lik. 

Namn: Ella Johansson

Ålder: 24 år

Bor: Grödinge

Gör: Elektriker hos Eitech Electro AB

Familj: Sambo, dotter och två bonusbarn

Fritid: Fixa med huset och vara med vårt barn

Ingen dag den andra lik

Ella Johansson läste till elektriker på El- och energiprogrammet vid Dragonskolan i Umeå. Det som lockade henne att utbilda sig till elektriker var att det kändes utmanade med något främmande och alla kundkontakter.

– Jag älskar kundkontakt och att den ena dagen inte är den andra lik, berättar Ella Johansson entusiastiskt. Jag tycker också om att se en produkt skapas från början till slut.

Olika arbetsplatser och arbetsuppgifter

Ella Johansson jobbar som elektriker inom både service och byggen, så kallad entreprenad. Hennes arbetsdagar är varierande och hon jobbar på allt från kyrkor, sjukhus, kontor, polisstationer och skyddsobjekt. Det enda hon inte jobbar med är hemma hos privatpersoner. 

– På bygget jag jobbar med nu gör jag kabeldragning till både belysning och kraft. Jag kopplar även belysningen och sätter upp fasadarmaturer, berättar Ella Johansson.

En typisk arbetsdag när Ella jobbar på ett bygge kommer hon till jobbet klockan 06:30, äter lunch klockan 11:00 och åker hem igen klockan 15:00.

Det är det bästa jobbet enligt mig. Man får lära sig allt och bara fantasin sätter gränser i vad man kan lära sig inom elyrket. Man brukar säga att man blir aldrig fullärd utan att det finns alltid mer eller något nytt att lära sig varje dag 🙂

En arbetsplats för alla

Ella uppmuntrar fler tjejer att söka sig till elektrikeryrket. Arbetsplatserna har historiskt haft en mansdominerad kultur men Ella tycker det blir bättre och bättre.

– Jag älskar att man blir mer ett stort lag på hela bygget i stället för att el jobbar för sig och målare och snickare för sig. Det blir mycket mer vänskapligt när alla inser att det är en arbetsplats för alla som arbetar där, säger Ella Johansson.

En underbar bransch! säger Ella Johansson

– Sök! Det är en helt underbar bransch, utbrister Ella. Vi behöver framförallt bli fler tjejer, men till alla som tänker på det, sök du kommer inte ända dig. Det är bara du själv som sätter gränser i vad du vill lära dig och vill utveckla dig till.

Om fem tio år tror Ella hon hon fortfarande jobbar som elektriker.

– Kanske har jag gått vidare till en annan inriktning eller kommit högre upp som arbetsledare eller så. Finns inga gränser i utvecklingen så det är bara att man ska visa vad man vill och går för, säger Ella Johansson.

Rider gärna på fritiden

Sedan Ella fick barn har hon inte riktigt haft tid med en hobby. Hon har dock ridit i hela sitt liv så det gör hon alltid om det finns tid och energi.

– Jag rider mest dressyr och har även tävlat en del i mina år, berättar Ella.

Martin Wiking
Yrkesväxla

Hallå där Martin Wiking!

Martin Wiking är elektriker och delägare på Wani Energi i Örebro. På fritiden älskar han att laga mat.

Marte Kempe Ullsten
Distributionselektriker

Hallå där Marta Kempe Ullsten!

Marta Kempe Ullsten valde att yrkesväxla efter många år inom modebranschen. Idag är hon distributionselektriker och stortrivs med sitt nya yrke.

Det finns inte fler att visa
Translate »

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content