Hallå där Mikael Vestlund!
Den som frågar sig om det går att klättra inom elbranschen borde lyssna på Mikael Vestlunds historia. Han har gått från lärling till VD och värnar nu extra mycket om de unga och nya i branschen.
Elinor Karlsson berättar om varför hon valde elteknik och hur det var att plugg till elektriker. Nu har hon jobbat en tid och berättar om vad hon får göra på jobbet och vad som är roligast med yrket. Vad tror du hon tycker är roligast?
Namn: Elinor Karlsson
Ålder: 30 år
Bor: Mölndal
Gör: Serviceelektriker
Familj: Sambo och hund
Fritid: Tränar med hunden och för tillfället renoverar vi i lägenheten
Jag ville inte vara tvungen att plugga vidare direkt efter gymnasiet för att få jobb. Jag var intresserad av något byggprogram. Jag och min pappa tittade på vad det fanns för yrken och jag valde el eftersom det är så brett. Jobbet behöver inte vara tungt, man kan lika gärna sitta och svetsa fiber i labb.
Det var annorlunda om man jämför med högstadiet där allt var teoretiskt förutom gymnastik och slöjd. På elprogrammet är det teoretiska ämnen också, men väldigt mycket är praktiskt. Det ger en större variation under dagarna så det var lättare att tycka det var kul.
Jag trivdes väldigt bra på utbildningen. Jag klickade direkt med mina klasskompisar och vi blev ett gäng som umgicks tjugofyra sju.
Elinor Karlsson
Jag har mycket kundkontakt och yrket är otroligt varierande så det är väldigt olika från dag till dag. Det kan vara allt från att bara byta ett enkelt uttag till att gå på felsökning och få tänka jätte, jättemycket. Ibland hjälper jag en kollega och gör jobb där man måste vara två. Eller så får jag göra finlir och tänka ut hur blir det bäst ljus i ett rum om det ska vara kontor eller tandläkarmottagning.
Kollegorna, att det är fysiskt och att jag får tänka och vara kreativ!
Den som frågar sig om det går att klättra inom elbranschen borde lyssna på Mikael Vestlunds historia. Han har gått från lärling till VD och värnar nu extra mycket om de unga och nya i branschen.
Efter att ha jobbat nätter och helger som bartender och servitris insåg Sanna Immonen att hon behövde en förändring inför framtiden med småbarn. Bonuspappans arbete som bilelektriker fungerade som inspiration, men den egna estetiska utbildningen på gymnasiet kom också till användning i det nya yrket.
Efter nästan två decennier som frilansande redaktör i bokbranschen bytte Ida ensamheten mot gemenskap och handfasta resultat som elektriker. Läs om hennes resa från att korrekturläsa texter till att felsöka maskiner, och sedan vidare till att lära upp nästa generations blivande elektriker.
Elbranschens centrala yrkesnämnd (ECY) är ett samarbetsorgan mellan Installatörsföretagen (IN) och Svenska Elektrikerförbundet (SEF).
Yrkesnämndens huvuduppgift är att se till att elutbildningarna i Sverige håller den kvalitet som branschen behöver för att kunna anställa kompetenta medarbetare.
© 2023 | Elbranschens centrala yrkesnämnd. All rights reserved. Personuppgiftspolicy.