Hallå där Simon Bengtz!

Simon Bengtz jobbar som Elmästare på fartyget M/S Rosella. Han började sin karriär med att utbilda sig till fartygselektriker och har sen vidareutbildat sig till ingenjör och Elmästare vilket är en chefstjänst. Jobbet är varierat och han jobbar med många olika tekniska system. Som sjömän kan han arbeta över hela världen, men ändå bo var han vill.

Namn: Simon Bengtz

Ålder: 32 år

Bor: Åland – en ö som hör till Finland men som är självstyrd och man pratar svenska

Gör: Elmästare på Viking Lines fartyg M/S Rosella

Familj: Sambo och son

Fritid: Umgås med familjen samt bygg- och skogsarbete

Simon Bengtz elmästare
Elmästare jobbar på fartyg

Simon Bengtz jobbar som elmästare på Viking Lines fartyg M/S Rosella som går mellan Kapellskär och Mariehamn på Åland. Under arbetsperioden bor Simon ombord på fartyget och under ledighetsperioderna har han en byteskollega som jobbar och bor ombord.

Jobbet varierar beroende på fartyg

Fartyg skiljer sig från varandra en del. Personalmängden är olika och rutterna man kör kan medföra att arbetsdagarna ser olika ut. Fartyget Simon arbetar på är ganska litet i både storlek och personalmängd. “Jag tycker det ger en bra sammanhållning ombord, vilket medför bra samarbete”, berättar Simon. M/S Rosella kör dagstrafik mellan Åland och Kapellskär, vilket gör att nätterna är lugna och som elmästare får Simon tid att vila ut innan det är avfärd nästa dag igen.

Simon Bengtz Elmästare
Simon ombord M/S Rosella

Jobbar man inom sjöfart kan man arbeta över hela världen men ändå bo var man vill. Ledigheterna är långa så man får bättre tid att resa runt och tid för fritidssysslor.

Elmästare har många arbetsuppgifter

Det huvudsakliga arbetet går ut på att underhålla fartygens tekniska system. Säkerheten går först, så det gäller att vara noggrann och ansvarsfull. Som elmästare får Simon rycka ut på diverse eljobb när problem uppstår runt om i fartyget. “Ena stunden kan man hålla på med automation i maskinrummet och sedan kanske man måste laga en kaffemaskin i fartygets café. Man vet inte alltid var man kommer hålla till under arbetsdagen.”, berättar Simon.

Reservdelar beställs utefter behov och Simon uppdaterar löpande ritningar när de gör ändringar i installationer. Han sköter också mejlkontakt med firmor och andra inom rederiet, svarar på frågor kring utrustning, hjälper till med hårdvara inom IT och telefoni. Dessutom skruvar han på dieselmotorer och kringliggande automation, klurar på branddetektering och navigationsutrustning, kylanläggningar, hydraulik och pneumatik. Ibland händer det faktiskt också att en lampa måste bytas.

Många olika typer av teknisk utrustning

Simon berättar att ansvaret över många olika typer av teknisk utrustning är en klar utmaning. “Att söka information och läsa på om utrustning är dagligt förekommande och nödvändigt för att sätta sig in i service och felsökning”, berättar Simon.

“Det roligaste med jobbet är att ibland lyckas få till en riktigt kreativ ”outside the box”-lösning på ett problem”, säger Simon entusiastiskt.

Karriär från fartygselektriker till ingenjör och chef

Simon utbildade sig till fartygselektriker på Ålands Yrkesgymnasium som ligger i Mariehamn. Det är en svenskspråkig utbildning som har elever från både Sverige och Finland. Fartygselektriker är en behörighet inom sjöfart och man kan efter utbildningen arbeta som manskap ombord på fartyg.

Efter grundutbildningen valde Simon att vidareutbilda sig till ingenjör och elmästare på Högskolan på Åland. Elmästare (ETO) är även det en sjöbehörighet. Som elmästare arbetar man som maskinbefäl ombord på fartyg och man är chef över fartygselektrikerna om sådant manskap finns ombord.

Jag rekommenderar verkligen yrket! Man får goda möjligheter att lära sig saker inom ett brett område.

Porträtt av Ida Kullander
Yrkeslärare

Hallå där Ida Kullander!

Efter nästan två decennier som frilansande redaktör i bokbranschen bytte Ida ensamheten mot gemenskap och handfasta resultat som elektriker. Läs om hennes resa från att korrekturläsa texter till att felsöka maskiner, och sedan vidare till att lära upp nästa generations blivande elektriker.

Porträttbild på Pontus Slättman i Sverige-tröja
Yrkes-SM

Hallå där Pontus Slättman!

Yrkestävlingar har gått som en röd tråd genom karriären för Pontus Slättman. Från att framgångsrikt ha tävlat själv, till att slutligen vara VD för företaget som anordnar Yrkes-SM.

August Kross
Yrkes-SM 2024

Hallå där August Kross!

August Kross, från prao med elektriker till elitnivå i Yrkes-SM. Läs om hans resa och hur en ung elektrikers drömmar tar form

Det finns inte fler att visa
Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content