Hallå där Simon Bengtz!

Simon Bengtz jobbar som Elmästare på fartyget M/S Rosella. Han började sin karriär med att utbilda sig till fartygselektriker och har sen vidareutbildat sig till ingenjör och Elmästare vilket är en chefstjänst. Jobbet är varierat och han jobbar med många olika tekniska system. Som sjömän kan han arbeta över hela världen, men ändå bo var han vill.

Namn: Simon Bengtz

Ålder: 32 år

Bor: Åland – en ö som hör till Finland men som är självstyrd och man pratar svenska

Gör: Elmästare på Viking Lines fartyg M/S Rosella

Familj: Sambo och son

Fritid: Umgås med familjen samt bygg- och skogsarbete

Simon Bengtz elmästare
Elmästare jobbar på fartyg

Simon Bengtz jobbar som elmästare på Viking Lines fartyg M/S Rosella som går mellan Kapellskär och Mariehamn på Åland. Under arbetsperioden bor Simon ombord på fartyget och under ledighetsperioderna har han en byteskollega som jobbar och bor ombord.

Jobbet varierar beroende på fartyg

Fartyg skiljer sig från varandra en del. Personalmängden är olika och rutterna man kör kan medföra att arbetsdagarna ser olika ut. Fartyget Simon arbetar på är ganska litet i både storlek och personalmängd. “Jag tycker det ger en bra sammanhållning ombord, vilket medför bra samarbete”, berättar Simon. M/S Rosella kör dagstrafik mellan Åland och Kapellskär, vilket gör att nätterna är lugna och som elmästare får Simon tid att vila ut innan det är avfärd nästa dag igen.

Simon Bengtz Elmästare
Simon ombord M/S Rosella

Jobbar man inom sjöfart kan man arbeta över hela världen men ändå bo var man vill. Ledigheterna är långa så man får bättre tid att resa runt och tid för fritidssysslor.

Elmästare har många arbetsuppgifter

Det huvudsakliga arbetet går ut på att underhålla fartygens tekniska system. Säkerheten går först, så det gäller att vara noggrann och ansvarsfull. Som elmästare får Simon rycka ut på diverse eljobb när problem uppstår runt om i fartyget. “Ena stunden kan man hålla på med automation i maskinrummet och sedan kanske man måste laga en kaffemaskin i fartygets café. Man vet inte alltid var man kommer hålla till under arbetsdagen.”, berättar Simon.

Reservdelar beställs utefter behov och Simon uppdaterar löpande ritningar när de gör ändringar i installationer. Han sköter också mejlkontakt med firmor och andra inom rederiet, svarar på frågor kring utrustning, hjälper till med hårdvara inom IT och telefoni. Dessutom skruvar han på dieselmotorer och kringliggande automation, klurar på branddetektering och navigationsutrustning, kylanläggningar, hydraulik och pneumatik. Ibland händer det faktiskt också att en lampa måste bytas.

Många olika typer av teknisk utrustning

Simon berättar att ansvaret över många olika typer av teknisk utrustning är en klar utmaning. “Att söka information och läsa på om utrustning är dagligt förekommande och nödvändigt för att sätta sig in i service och felsökning”, berättar Simon.

“Det roligaste med jobbet är att ibland lyckas få till en riktigt kreativ ”outside the box”-lösning på ett problem”, säger Simon entusiastiskt.

Karriär från fartygselektriker till ingenjör och chef

Simon utbildade sig till fartygselektriker på Ålands Yrkesgymnasium som ligger i Mariehamn. Det är en svenskspråkig utbildning som har elever från både Sverige och Finland. Fartygselektriker är en behörighet inom sjöfart och man kan efter utbildningen arbeta som manskap ombord på fartyg.

Efter grundutbildningen valde Simon att vidareutbilda sig till ingenjör och elmästare på Högskolan på Åland. Elmästare (ETO) är även det en sjöbehörighet. Som elmästare arbetar man som maskinbefäl ombord på fartyg och man är chef över fartygselektrikerna om sådant manskap finns ombord.

Jag rekommenderar verkligen yrket! Man får goda möjligheter att lära sig saker inom ett brett område.

Ingenjör

Hallå där Anders Ekberg!

Från att styra lampor på teaterscener till att arbeta med elkraft på högsta nivå – för Anders har teknikintresset alltid varit en drivkraft. Idag ansvarar han för drift och underhåll på Ellevio, där han brinner för att utveckla hållbara lösningar och visa på elbranschens betydelse för framtiden

Lokelektriker

Hallå där Vicktor Tonteri!

Från matte och praktiska utmaningar i skolan till ett varierat och kreativt arbete som elektriker på en lokverkstad. Möt Vicktor, som efter sin tid på el- och energiprogrammet och lumpen nu arbetar på Railcare, där arbetsdagarna ofta innebär nya, tekniska lösningar och spännande uppgifter.

Yrkeslärare

Hallå där Stefan Achilles!

Efter en framgångsrik karriär som flygplanselektriker blev Stefan Achilles yrkeslärare inom el. Idag brinner han för att utbilda framtidens elektriker och göra dem redo för arbetslivet.

Det finns inte fler att visa
Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi besvarar alla förfrågningar i den ordning de kommer in och återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!







Skip to content