Hallå där Jenny Boije!

Vad gör man när man drivit ett eget barnklädesmärke i 18 år och börjar känna att man kan allt? Om du frågar Jenny Boije så blir man elektriker. Hennes passion för yrket har dessutom bidragit till att flera bekanta tagit samma väg.

Namn: Jenny Boije

Ålder: 49 år

Bor: Hägersten, Stockholm

Gör: Lärling  hos Installera SW AB, just nu på ett stort bygge

Familj: Man och två barn

Fritid: Hänga med kompisar, brodera eller pyssla med andra kreativa projekt.

Jenny Boije iklädd hjälm och varselkläder
Från IT till barnkläder

Jenny Boije har hunnit med flera olika spår i sin karriär. Det började med en 3-årig teknisk linje i gymnasiet och sedan gick hon vidare till kommunikation och media. Innan IT-bubblan jobbade hon som kommunikatör och IT-konsult. ”När jag var föräldraledig fick jag idén att starta ett barnklädesmärke” berättar Jenny. ”Jag designade, importerade, exporterade och stod även på mässor. Ett tag hade jag tre anställda och jag lärde mig så mycket hela tiden.” Men när åren gick och hennes egna barn växte upp kände hon inte längre samma drivkraft. Barnkläder var inte en del av hennes vardag och arbetsuppgifterna gick på rutin. ”De sista 5-6 åren funderade jag på vad jag skulle hitta på istället” förklarar hon.

Gul tröja med apa på från Jennys barnklädesmärke
Passande egenskaper för jobbet

Det var inte lockelsen till något som drog henne åt elektrikerhållet först, utan snarare lockelsen från. Hon säger bestämt att hon absolut inte ville sitta framför en dator på ett kontor. Elektriker kom upp som förslag och ju mer hon tänkte på det, desto bättre kändes det. “Det här passar mina personliga egenskaper. Jag är kreativ, social och lösningsorienterad” berättar hon. Hon förklarar vidare att det kändes som ett framtidssäkert yrke som kan försörja henne resten av livet.

“Det här kommer jag inte tröttna på” 

Efter 18 år la Jenny ner sitt barnklädesmärke och började studera till installationselektriker hos Lernia. Det kan låta som ett stort beslut men enligt Jenny tog omgivningen det med ro. “Ingen som känner mig blev förvånad” säger hon med ett skratt. “När jag väl bestämt mig för något händer det snabbt.” Ändå fanns en viss oro i kroppen. “Det var 25 år sedan jag studerade sist, hur ska det gå? Men det här är det absolut roligaste jag pluggat!” berättar hon glatt. Att det finns så mycket variation och möjligheter att utvecklas inom elbranschen var viktigt för Jenny. “Jag kände direkt: det här kommer jag inte tröttna på” säger hon.

Det var 25 år sedan jag studerade sist, hur ska det gå? Men det här är det absolut roligaste jag pluggat!

Pluggade el samtidigt som sonen

Sedan sin pluggstart har Jenny lyckats inspirera flera i sin närhet att inse elektrikeryrkets fördelar. “Yngsta sonen såg hur roligt jag tyckte att det var, så han valde El- och energiprogrammet i gymnasiet. Det var kul att vi båda pluggade el samtidigt!” säger hon. Dessutom valde en väninna att plugga till elektriker istället för sjuksköterska. “Hon är jättenöjd med det beslutet nu och det känns självklart kul att bidra till fler kvinnor i elbranschen.” Jenny vill verkligen se mer mångfald bland elektriker och uppmuntrar därför alla som tröttnat på sitt jobb att fundera över att yrkesväxla till el. “Jag vet inte varför det är så få kvinnor egentligen – alltså det finns ju stegar om man är kort!” säger hon med ett leende. 

Yngsta sonen såg hur roligt jag tyckte att det var, så han valde El- och energiprogrammet i gymnasiet. Det var kul att vi båda pluggade el samtidigt!

Skapar steampunk med flexslang 

På fritiden gillar Jenny att umgås med vänner eller att pyssla med egna kreativa projekt. Exakt vad kan variera, men på sistone har det blivit dräkter för olika temafester. “Senast gjorde jag en steampunk-dräkt med hjälp av bland annat flexslang och kablar, de kan verkligen vara bra till mycket!” avslutar Jenny. 

Ingenjör

Hallå där Anders Ekberg!

Från att styra lampor på teaterscener till att arbeta med elkraft på högsta nivå – för Anders har teknikintresset alltid varit en drivkraft. Idag ansvarar han för drift och underhåll på Ellevio, där han brinner för att utveckla hållbara lösningar och visa på elbranschens betydelse för framtiden

Lokelektriker

Hallå där Vicktor Tonteri!

Från matte och praktiska utmaningar i skolan till ett varierat och kreativt arbete som elektriker på en lokverkstad. Möt Vicktor, som efter sin tid på el- och energiprogrammet och lumpen nu arbetar på Railcare, där arbetsdagarna ofta innebär nya, tekniska lösningar och spännande uppgifter.

Yrkeslärare

Hallå där Stefan Achilles!

Efter en framgångsrik karriär som flygplanselektriker blev Stefan Achilles yrkeslärare inom el. Idag brinner han för att utbilda framtidens elektriker och göra dem redo för arbetslivet.

Porträtt av Linus Thomassson
Studerande

Hallå där Linus Thomasson!

Med inspiration hemifrån hittade Linus Thomasson till el- och energiprogrammet. Läs om en vanlig skoldag för Linus och om hans rekommendation till dagens högstadieelever!

Porträttfoto av Mikael Vestlund
VD

Hallå där Mikael Vestlund!

Den som frågar sig om det går att klättra inom elbranschen borde lyssna på Mikael Vestlunds historia. Han har gått från lärling till VD och värnar nu extra mycket om de unga och nya i branschen.

Sanna sitter i sin bil
Yrkesväxla

Hallå där Sanna Immonen!

Efter att ha jobbat nätter och helger som bartender och servitris insåg Sanna Immonen att hon behövde en förändring inför framtiden med småbarn. Bonuspappans arbete som bilelektriker fungerade som inspiration, men den egna estetiska utbildningen på gymnasiet kom också till användning i det nya yrket.

Det finns inte fler att visa
Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi besvarar alla förfrågningar i den ordning de kommer in och återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!







Skip to content