Hallå där Kevin Öhrström!

Kevin Öhrström är utbildad distributionselektriker och jobbar som kraftmontör på ett ställverk. Här berättar han om sitt jobb, om utvecklingsmöjligheter och om en WOW-känsla.

Namn: Kevin Öhrström

Ålder: 26 år

Bor: Helsingborg

Gör: Kraftmontör på ONE Nordic

Familj: Bor själv.

Fritid: Umgås med vänner, spela dataspel och friluftsliv

Kevin Öhrström - kraftmontör
Från rivare till kraftmontör

På gymnasiet läste Kevin Öhrström skogsbruk och jobbade därefter som rivare. Kevin kände dock att han ville byta yrkesbana. Efter att en tids googlande om olika yrken fann han en yrkesutbildning till Distributionselektriker. “Jag ville ha ett jobb som är utomhus, ganska fritt, varierande och jag kände att det passade bäst in”, berättar Kevin. “Utbildningen var tio månader och jag tog examen i juli 2021. Jag hade min praktik hos ONE Nordic och fick jobb som kraftmontör hos dem direkt efter examen.” 

Hela tiden ett lärande

Kevin jobbar på ett ställverk och är just nu på stationssidan där det är ända upp till 130 kilovolt i ledningarna. Nu under vintern är det mycket fokus på kontroller så att allting är okej och inte har några anmärkningar. Under vår och sommar blir det mer underhåll av frånskiljare, brytare och byte av batterier som sitter på stationen.

“Till ledningarna som går in i de här ställverken och transformatorerna finns det alltid brytare och frånskiljare, de behövs för att kunna koppla runt och koppla bort matning och utmatning”, berättar Kevin. “Det är viktigt att de funkar. I ett hus finns det säkringar som löser ut, brytarna har lite den funktionen här att de ska bryta när det blir något fel så att inte andra delar av anläggningen förstörs.”

Spänning på jobbet

När det är högspänning är säkerheten oerhört viktig. “Jag är ganska ny på den här så just nu går jag alltid med någon som är mer erfaren som håller lite koll på att jag inte gör något galet”, berättar Kevin. 

Som distributionselektriker får man gedigen utbildning i säkerhet. “Grundläggande är att förstå hur el fungerar och vikten av varför man ska jorda vid varje arbete och ha öppen brytpunkt. Det är viktigt att man inte bara följer en instruktion och inte vet hur det funkar eller varför, utan att man verkligen har kunskap på djupet”, förklarar Kevin. 

Arbetet som kraftmontör kräver att man hela tiden tänker och analyserar. Vid kopplingsarbeten – för att få spänning på ledningarna – så är kraftmontören i kontakt med en driftcentral som motläser kopplingarna. Dessutom måste kraftmontören göra en riskanalys innan arbetet påbörjas. “När man gör en riskanalys finns det en del punkter man går igenom, man tittar helt enkelt över arbetet var det finns risker”, berättar Kevin. “Finns det någon risk så får man skriva ner en åtgärd över vad man ska göra och utföra åtgärden för att minimerar risken.”

När man kommer till ett ställe där man inte vet vad som hänt och var strömmen bryts, och man letar och letar. Tillsist när man hittar felet så är det ju sånt WOW att man hittade felet!

Roligast är att hela tiden lära sig något nytt 

“Det roligast med jobbet är nog att lära sig något nytt”, säger Kevin. “Det finns väldigt många komponenter på de här stationerna – det är olika sorters brytare, från olika tider och tillverkare. Det finns alltid någonting att lära sig och det känns som att man aldrig kan nå en ände här.”

Som utbildad distributionselektriker finns det många inriktningar att välja och utvecklas inom. “Det finns till exempel gatubelysnings- och trafiksignalanläggningar, vattenkraft, elnät, vindkraft, energimätning med mera”, berättar Kevin. “Bara för att man hamnar på ett ställe så betyder inte det att man är fast där och måste plugga om ifall man vill byta. Det finns många valmöjligheter.”

Fick se och lära mycket under praktiken

Kevin läste sin utbildning till distributionselektriker på Yrkeshögskolan. En del av utbildningen gjorde han som Lärande i arbete (LIA). “LIA-tiden var jättebra, de som jobbade var väldigt intresserade av att visa allt och lära mig, ja de var väldigt engagerade”, berättar Kevin. “Det var mycket att göra, de ville jag skulle få se så mycket som möjligt så jag hamnade inte bara på ett ställe utan det var lite överallt och vad som helst.”

Tekniskt intresserad och nyfiken

Kevin berättar att jobbet passar dig som är tekniskt intresserad och nyfiken. “Det finns så mycket att lära sig som man inte hinner lära sig i skolan, så jag tror nog det är det viktigaste. Även om man inte kan allt så kan man alltid lära sig.” 

Jobbet passar både tjejer och killar. Det är bra om man är vältränad “Det är ett ganska fysiskt jobb, särskilt vid kabelförläggning, det är ganska tungt. Det är bra om man är något så när vältränad. Man klarar sig ändå, men det är betydligt bekvämare för en själv om man är vältränad”, säger Kevin.

Thomas Bysell
Utesäljare

Hallå där Thomas Bysell!

Thomas Bysell följde tidigt med sin pappa på jobb som elektriker, vilket väckte ett intresse som senare blev hans yrke. I dag har han lång erfarenhet av branschen och delar med sig av sin resa – från lärling till säljare och allt däremellan.

Jesper Östanbäck
Underhållselektriker

Hallå där Jesper Östanbäck!

Från gruvor i Gällivare till glädjetjut på Liseberg – Jesper Östanbäck arbetade över hela Norden innan han hittade sitt drömjobb som elektriker i nöjesparkens magiska värld. Där har han ansvar för allt ifrån attraktionstester till att klä parken i juldräkt.

Ingenjör

Hallå där Anders Ekberg!

Från att styra lampor på teaterscener till att arbeta med elkraft på högsta nivå – för Anders har teknikintresset alltid varit en drivkraft. Idag ansvarar han för drift och underhåll på Ellevio, där han brinner för att utveckla hållbara lösningar och visa på elbranschens betydelse för framtiden

Det finns inte fler att visa
Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi besvarar alla förfrågningar i den ordning de kommer in och återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!







Skip to content