Från rivare till kraftmontör
På gymnasiet läste Kevin Öhrström skogsbruk och jobbade därefter som rivare. Kevin kände dock att han ville byta yrkesbana. Efter att en tids googlande om olika yrken fann han en yrkesutbildning till Distributionselektriker. “Jag ville ha ett jobb som är utomhus, ganska fritt, varierande och jag kände att det passade bäst in”, berättar Kevin. “Utbildningen var tio månader och jag tog examen i juli 2021. Jag hade min praktik hos ONE Nordic och fick jobb som kraftmontör hos dem direkt efter examen.”
Hela tiden ett lärande
Kevin jobbar på ett ställverk och är just nu på stationssidan där det är ända upp till 130 kilovolt i ledningarna. Nu under vintern är det mycket fokus på kontroller så att allting är okej och inte har några anmärkningar. Under vår och sommar blir det mer underhåll av frånskiljare, brytare och byte av batterier som sitter på stationen.
“Till ledningarna som går in i de här ställverken och transformatorerna finns det alltid brytare och frånskiljare, de behövs för att kunna koppla runt och koppla bort matning och utmatning”, berättar Kevin. “Det är viktigt att de funkar. I ett hus finns det säkringar som löser ut, brytarna har lite den funktionen här att de ska bryta när det blir något fel så att inte andra delar av anläggningen förstörs.”
Spänning på jobbet
När det är högspänning är säkerheten oerhört viktig. “Jag är ganska ny på den här så just nu går jag alltid med någon som är mer erfaren som håller lite koll på att jag inte gör något galet”, berättar Kevin.
Som distributionselektriker får man gedigen utbildning i säkerhet. “Grundläggande är att förstå hur el fungerar och vikten av varför man ska jorda vid varje arbete och ha öppen brytpunkt. Det är viktigt att man inte bara följer en instruktion och inte vet hur det funkar eller varför, utan att man verkligen har kunskap på djupet”, förklarar Kevin.
Arbetet som kraftmontör kräver att man hela tiden tänker och analyserar. Vid kopplingsarbeten – för att få spänning på ledningarna – så är kraftmontören i kontakt med en driftcentral som motläser kopplingarna. Dessutom måste kraftmontören göra en riskanalys innan arbetet påbörjas. “När man gör en riskanalys finns det en del punkter man går igenom, man tittar helt enkelt över arbetet var det finns risker”, berättar Kevin. “Finns det någon risk så får man skriva ner en åtgärd över vad man ska göra och utföra åtgärden för att minimerar risken.”