Hallå där Tobias Lundberg!

Efter 14 år som polis valde Tobias Lundberg att yrkesväxla från polis till elektriker. Varför valde Tobias att byta yrkesbana och hur gick han tillväga för att hitta en utbildning? Och, motsvarande elektrikeryrket hans förväntningar? 

Namn: Tobias Lundberg

Ålder: 39 år

Bor: Umeå

Gör: arbetar som installationselektriker hos Nordljus El AB

Familj: sambo och fyra barn

Fritid: tränar och umgås med familjen

Tobias Lundberg
Efter 14 år som polis valde du att utbilda dig till elektriker. Hur bestämde du dig för att yrkesväxla från polis till elektriker?

Då jag alltid har haft ett hantverksintresse förstod jag direkt att jag ville arbeta med hantverk när min dåvarande arbetssituation blev ohållbar och jag sa jag upp mig. Elektriker är ett yrke jag alltid haft ett intresse av att utbilda mig till på grund av utmaningen i att det inte går att lära sig på egen hand, utan det krävs utbildning för att lära sig och få arbeta med yrket. Dessutom ökar elanvändningen i samhället och min uppfattning är därför att risken att bli arbetslös är obefintlig.

Hur gick du till väga för att hitta vuxenutbildning till elektriker?

Jag tittade på det lokala utbudet av vuxenutbildningar och fann till min glädje en elektrikerutbildning via Komvux här i Umeå som jag kontaktade. Det går även att utbilda sig via arbetsförmedlingen, men jag valde att göra det på Komvux.

Hur var det att sätta sig i skolbänken igen?

Det gick bra. Det är en stor omställning att gå från att arbeta heltid till att studera med flera timmars obligatorisk lästid i veckan, men inte ett problem alls.

Yrket motsvarar både de förväntningar och förhoppningar jag hade innan jag började arbeta som elektriker. Det skadar inte att vara lite småhändig och ha en helhetssyn på bygg.

Hur bestämde du dig för vilken väg du ville gå inom yrket?

Jag kände ganska direkt en lockelse för variationen i yrket som installationselektriker. Som installationselektriker får man göra allt från att sätta upp belysning i köksskåp till att bygga och installera el i hela hus. Jag valde att börja den vägen och låter det ta den tid det tar att bli duktig på yrket så kan jag välja vidare sedan.

Vad bidrar mest till att yrket känns meningsfullt för dig?

Det är att jag ofta får göra människor glada och nöjda som har längtat efter att få sina projekt klara. Jag tycker även att det är oerhört tillfredställande att få känna mig klar med jobb, i kontrast till hur jag kände i mitt tidigare yrke.

Vad har du för råd till den som funderar på att yrkesväxla till elektriker?

Att våga, och inte låta ditt förflutna definiera dig, utan låta dina drömmar göra det. Rannsaka dig själv och inventera dina intressen. Låt inte de tekniska begrepp och den matematik som genomsyrar elteknikområdet skrämma dig.

Porträtt av Ida Kullander
Yrkeslärare

Hallå där Ida Kullander!

Efter nästan två decennier som frilansande redaktör i bokbranschen bytte Ida ensamheten mot gemenskap och handfasta resultat som elektriker. Läs om hennes resa från att korrekturläsa texter till att felsöka maskiner, och sedan vidare till att lära upp nästa generations blivande elektriker.

Porträttbild på Pontus Slättman i Sverige-tröja
Yrkes-SM

Hallå där Pontus Slättman!

Yrkestävlingar har gått som en röd tråd genom karriären för Pontus Slättman. Från att framgångsrikt ha tävlat själv, till att slutligen vara VD för företaget som anordnar Yrkes-SM.

August Kross
Yrkes-SM 2024

Hallå där August Kross!

August Kross, från prao med elektriker till elitnivå i Yrkes-SM. Läs om hans resa och hur en ung elektrikers drömmar tar form

Det finns inte fler att visa
Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content